«Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι» κατέκλυσαν τους δρόμους της Γαλλίας για να διαδηλώσουν ενάντια στα αντεργατικά μέτρα Macron, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της συνδικαλιστικής ένωσης CGT, Philip Martinez, σε δηλώσεις που έκανε στο τηλεοπτικό δίκτυο Europe 1,
Στο Παρίσι, ο αριθμός των διαδηλωτών ανήλθε σε τουλάχιστον 60.000, σύμφωνα με τον ίδιο.
Νέες κινητοποιήσεις
Η CGT εξήγγειλε νέες κινητοποιήσεις για την 21η Σεπτεμβρίου, την παραμονή της παρουσίασης των διατάξεων της μεταρρύθμισης στο υπουργικό συμβούλιο.
Η πορεία στο Παρίσι ξεκίνησε σε εορταστική ατμόσφαιρα από την πλατεία της Βαστίλλης και κατευθύνθηκε προς την Πλας ντ’ Ιταλί, υπό τους ήχους μιας μπάντας αποτελούμενης από πλανόδιους μουσικούς, μερικοί από τους οποίους ήταν μεταμφιεσμένοι σε κλόουν και οι οποίοι ήρθαν στη διαδήλωση για να υπερασπιστούν το επάγγελμά τους.
Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν πολιτικές προσωπικότητες όπως ο Benoit Amon, πρώην υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές, ή ο Pierre Lorent, εθνικός γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, καθώς και βουλευτές των Ανυπότακτων, μεταξύ των οποίων ο Αλεξί Κορμπιέρ.
Στα πανό, ο πρόεδρος Emmanuel Macron ήταν για μια ακόμη φορά στόχος για τις δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή, στις οποίες υποσχέθηκε να μην υποκύψει «ούτε στους τεμπέληδες ούτε στους κυνικούς ούτε στα άκρα». «Εμπρός οι τεμπέληδες» διάβαζε κανείς σε πανό ή ακόμη «Μακρόν, την έβαψες, οι τεμπέληδες είναι στους δρόμους».
Στη Μασσαλία, η νομαρχία μέτρησε 7.500 διαδηλωτές και οι οργανωτές 60.000. Ήταν 4.800 στη Ρεν, σύμφωνα με τη νομαρχία, 10.000 σύμφωνα με τη CGT, μεταξύ 4.850 και 12.000, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στο Μπορντό… Στη Νίκαια, η CGT χαιρέτισε μια κινητοποίηση πρωτοφανή για την πόλη από το 2006 και τις διαδηλώσεις κατά της σύμβασης πρώτης πρόσληψης.
Ο Melenchon στη Μασσαλία
Στη διαδήλωση που έγινε στη Λιόν δημιουργήθηκε αναστάτωση από περίπου 100 μέλη της αναρχικής και αντιφασιστικής κίνησης, τα οποία η αστυνομία απομόνωσε από τους υπόλοιπους διαδηλωτές.
«Εργασθήκαμε ώστε όλα να γίνουν με τον κατά το δυνατόν πιο ειρηνικό τρόπο», διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ.
Στη διαδήλωση στη Μασσαλία, ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Jean Lyc Melenchon υποσχέθηκε ότι θα υποχρεώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας «να κάνει πίσω» επειδή «η χώρα αυτή δεν θέλει τον φιλελεύθερο κόσμο».
Ανώτατο όριο στις αποζημιώσεις για απολύσεις, συγχώνευση των αντιπροσωπευτικών οργάνων του προσωπικού στις επιχειρήσεις, αυξημένο κύρος των συμφωνιών που συνάπτονται εντός της επιχείρησης: το πρόγραμμα αυτό αφορά πολλές υποσχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Μακρόν. Αν και η εργοδοσία εκτιμά πως το εν λόγω πρόγραμμα «θα εξαλείψει τον φόβο της πρόσληψης», τα συνδικάτα βλέπουν σ’ αυτό ένα «φιλελεύθερο» κείμενο προς την κατεύθυνση της επέκτασης του εργασιακού νόμου, ο οποίος έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις.
«Δεν έχουμε ανάγκη να κάνουμε μια επίδειξη αδυναμίας», εξήγησε ο γενικός γραμματέας της CFDT Λοράν Μπερζέ, ο οποίος προτιμά τη δράση «για να αλλάξουμε τα διατάγματα».