Γιατί ο ΤΙΤΑΝ μετέφερε την έδρα του από Αθήνα σε Βρυξέλλες;

2473
τιταν

Η μεταφορά της καταστατικής έδρας του Ομίλου ΤΙΤΑΝ από την Αθήνα στις Βρυξέλλες έρχεται να ακολουθήσει τον δρόμο που έλαβαν πρόσφατα και άλλες μεγάλες εταιρείες, όπως η ΒΙΟΧΑΛΚΟ και η (Coca Cola).

Το κίνητρο γι’ αυτήν τη μεταφορά προφανώς δεν είναι φορολογικό, αφού το Βέλγιο έχει παρόμοια φορολογία για τις επιχειρήσεις με εκείνη της Ελλάδας.

Το κίνητρο που επικαλείται ο ΤΙΤΑΝ για τη μεταφορά της έδρας του είναι οι ευνοϊκότερες συνθήκες για χρηματοδότες, αν και την ίδια ευνοϊκή χρηματοδότηση θα μπορούσε να διασφαλίσει από τις ίδιες ξένες τράπεζες και με έδρα την Αθήνα, εκτός και αν θεωρείται ότι προβάλλονται εμπόδια εξαιτίας των capital control.

Βεβαίως, όμως, η εισαγωγή του ΤΙΤΑΝΑ σε χρηματιστήρια όπως των Βρυξελλών και των Παρισίων του διασφαλίζει πιο εύκολη και πιο φθηνή πρόσβαση σε κεφάλαια και φυσικά μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα των μετοχών του.

Η εξέλιξη της μεταφοράς του ΤΙΤΑΝΑ πάντως έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι συνθήκες της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης ευνοούν πάντα τα πιο ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα, τα οποία γίνονται πόλος έλξης των πολυεθνικών εταιρειών, όπως έχει εξελιχθεί ο ΤΙΤΑΝ.

Ο ΤΙΤΑΝ μπορεί να στηρίζει την διεθνοποίησή του στην Ελλάδα, η οποία έχει και τις κύριες αρνητικές συνέπειες από την λειτουργία του, αλλά την έδρα του την μεταφέρει στις Βρυξέλλες και στο εκεί Χρηματιστήριο.

Το γεγονός αυτό εξηγεί εν μέρει και το γιατί το μεγάλο ελληνικό κεφάλαιο με τις διεθνείς διασυνδέσεις, με πιο χαρακτηριστικό δείγμα το εφοπλιστικό κεφάλαιο, έχει κυρίως ξενόδουλο προσανατολισμό και είναι εξαρτημένο από τα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, με τα οποία είναι βαθιά συνδεδεμένα τα συμφέροντά της.

Η καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση και η ένταξη σε μεγάλες καπιταλιστικές ζώνες ενιαίας αγοράς και νομίσματος είναι ο θάνατος για τις πιο αδύνατες οικονομικά χώρες και τους εργαζόμενους γενικά, ειδικότερα των τελευταίων χωρών.

Ν.Ζ

Όμιλος Τιτάν: «Εισιτήριο» για Βρυξέλλες (ρεπορτάζ ιστοσελίδων)

Τον δρόμο άλλων μεγάλων βιομηχανικών ομίλων, όπως η Βιοχάλκο και η Coca Cola Hellenic, που μετέφεραν την έδρα τους στο εξωτερικό, ακολουθεί ο όμιλος Τιτάν με την απόφασή του να ιδρύσει την Titan Cement International S.A., βελγική ανώνυμη εταιρεία με καταστατική έδρα στις Βρυξέλλες, η οποία θα εισαχθεί στο Euronext Βρυξελλών με παράλληλη διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Euronext Παρισίων. Η απόφαση της Τιτάν δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς τα τελευταία χρόνια η διοίκησή της είχε καταστήσει σαφές ότι αναζητά τρόπους για να αποκτήσει ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, προκειμένου να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της στην αγορά που δραστηριοποιείται.

Αναλυτικότερα, όπως ανακοινώθηκε αργά χθες το βράδυ η νεοϊδρυθείσα Titan Cement International -η οποία προς το παρόν έχει ως μετόχους μέλη της οικογένειας που ίδρυσε την Τιτάν το 1911- υποβάλλει προαιρετική δημόσια πρόταση ανταλλαγής των κοινών και προνομιούχων μετοχών της Α.Ε. Τσιμέντων Τιτάν με νέες μετοχές της International. Η τιμή ανά μετοχή ορίζεται σε 3,45 ευρώ και η σχέση ανταλλαγής μία προς μία. Η Titan Cement International θα υποβάλει αίτηση στο Euronext Βρυξελλών, ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την πρωτογενή εισαγωγή προς διαπραγμάτευση όλων των μετοχών της, συμπεριλαμβανομένων των Μετοχών του Ανταλλάγματος, καθώς και αίτηση για τη δευτερογενή εισαγωγή προς διαπραγμάτευσή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών και το Euronext Παρισίων.

Οι σημερινοί μέτοχοι της Τιτάν, Ανδρέας Κανελλόπουλος, Λεωνίδας Κανελλόπουλος, Νέλλος-Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Τάκης-Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Παύλος Κανελλόπουλος, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου και Ελένη Παπαλεξοπούλου ίδρυσαν και κατέχουν μέχρι σήμερα συνολικά το 100% του μ/κτης Titan Cement International, ενώ κατέχουν περίπου 23,16% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Τιτάν και δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 18,60% του συνόλου.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις το Δ.Σ.  της Τιτάν έχει τοποθετηθεί θετικά απέναντι στην πρόταση της Titan Cement International S.A. και κατ’ αρχήν την υποστηρίζει, καθώς, όπως σημειώνει: Αντικατοπτρίζει και ενισχύει τον διεθνή χαρακτήρα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Ομίλου. Εισάγει τον Όμιλο σε μεγάλο διεθνές χρηματιστήριο, που θα του προσφέρει πρόσβαση σε ευρύτερη βάση επενδυτών, ενισχύοντας τη ρευστότητα των μετοχών του και διευρύνει τις πηγές άντλησης κεφαλαίων βελτιώνοντας την πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και το διεθνές τραπεζικό σύστημα, με πιο ανταγωνιστικό κόστος δανεισμού.

Με ιστορία 116 χρόνων, ο Όμιλος Τιτάν αποτελεί σήμερα μια πολυεθνική δύναμη, με δραστηριότητα σε 14 χώρες, σε 5 ηπείρους.

Η θυγατρική

Με την ολοκλήρωση της πρότασης κατόπιν της λήψεως των απαιτούμενων ρυθμιστικών εγκρίσεων και της αποδοχής της από τους μετόχους της Α.Ε. Τσιμέντων Τιτάν, επιδιώκεται περαιτέρω η Titan Cement International S.A. να καταστεί η άμεσα μητρική εταιρεία της Τιτάν και η απώτατη μητρική εταιρεία του Ομίλου.
Όπως τονίζεται, η παρουσία του Ομίλου στην Ελλάδα θα παραμείνει αμετάβλητη με δεδομένη τη διατήρηση της τοπικής παραγωγής και δεν θα υπάρξει επίπτωση στις τοπικές θέσεις εργασίας.

Εξωστρέφεια

Σχολιάζοντας την απόφαση της εταιρείας ο κ. Τάκης Αράπογλου, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τιτάν, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Διατηρούμε στις άμεσες προτεραιότητές μας τη γεωγραφική διαφοροποίηση και την ενίσχυση της επιχειρηματικής θέσης του ομίλου, καθώς και τη συνεχή βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του. Η προτεινόμενη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Euronext Βρυξελλών, με παράλληλη διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Euronext Παρισίων, αποτελεί έναν ακόμα σταθμό αυτής της εξωστρεφούς πορείας του ομίλου. Μια στρατηγική κίνηση περαιτέρω ενίσχυσης της διεθνούς δυναμικής του Ομίλου ΤΙΤΑΝ η οποία αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην ανταγωνιστικότητα και στη μελλοντική ανάπτυξή του».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας