Γιατί η Fitch δεν αναβάθμισε την ελληνική οικονομία; Αιτία το χρέος!

742
Γιατί η Fitch δεν αναβάθμισε την ελληνική οικονομία

Η κανονικότητα στην Ελλάδα θα επιστρέψει… στα μέσα του 2023 και υπό όρους

O αμερικανικός οίκος Fitch δεν αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, διατήρησε αμετάβλητη την βαθμολογία σε ΒΒ αλλά αναβάθμισε τις προοπτικές σε θετικές από ουδέτερες.

Γιατί δεν αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος;

Η Fitch αλλά και η πλειοψηφία των οίκων πιστοληπτικής διαβάθμισης, δεν θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα από εδώ και πέρα με ευκολία.
Η Ελλάδα απέχει δύο κλίμακες (3 με βάση την Moody’s) από το να βρεθεί σε επενδυτική βαθμίδα και προφανώς αυτό θα γίνει μετά από πολύ σκέψη, οικονομικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την πορεία της οικονομίας και βεβαίως τις πολιτικές εξελίξεις.
Η Fitch δεν αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος, όχι λόγω της πανδημίας αλλά λόγω της επιδείνωσης της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ και του δημοσιονομικού ελλείμματος που θα παραμείνει και το 2023.
Αυτό που έχει συμβεί στην χώρα είναι πρωτοφανές.
Επί 10 χρόνια η Ελλάδα έδωσε μάχη με τα δημοσιονομικά ελλείμματα και φορτώθηκε 3 μνημόνια, οι δανειστές με τις αυστηρές συστάσεις τους ζητούσαν πλεονάσματα.
Λόγω της πανδημίας η ελληνική οικονομία έχει εκτραπεί στην κυριολεξία με ελλείμματα πρωτοφανή, ελλείμματα που μας οδήγησαν στο δεύτερο μνημόνιο… για όσους λησμόνησαν.
Η αποκλιμάκωση του χρέους είναι επίσης πολύ αργή, παρά την εικονική πραγματικότητα της αύξησης του ΑΕΠ.
Οι τράπεζες έχουν βελτιωθεί, τα NPEs έχουν συρρικνωθεί σε μονοψήφια ποσοστά αλλά αυτή η θετική εξέλιξη περιλαμβάνεται στις υφιστάμενες αξιολογήσεις της Ελλάδος.
Η βαθμολογία ΒΒ εμπεριέχει την μεγάλη βελτίωση των NPEs.

Πότε θα αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε ΒΒ+;

Το βασικό ερώτημα είναι πότε από τις 8 πλέον ημερομηνίες που έχουν απομείνει θα αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε ΒΒ+;
Η Fitch ίσως αναβαθμίσει την Ελλάδα 8 Ιουλίου 2022, η Moody’s είναι αδιάφορη σε αυτή την φάση καθώς ακόμη και εάν αναβαθμίσει την Ελλάδα ήδη υπολείπεται 3 κλίμακες σε σχέση με τους άλλους οίκους αξιολόγησης.
Μας ενδιαφέρει η Standard and Poor’s στις 22 Απριλίου και η DBRS ο καναδικός οίκος στις 18 Μαρτίου 2022.
Η γενική αίσθηση είναι ότι το 2022 θα έχουμε μόνο μια αναβάθμιση της Ελλάδος στην κλίμακα ΒΒ+ και θα πρέπει να φθάσουμε στις εκλογές του 2023 – εφόσον οι εκλογές πραγματοποιηθούν το 2023 – ώστε να υπάρξει και νέα αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα – investment grade.

Οι επενδυτές καλό είναι να γνωρίζουν ότι η αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα ή investment grade δηλαδή σε βαθμολογία ΒΒΒ- κατ΄ ελάχιστο θα είναι πολύ δύσκολη υπόθεση.
Οι οίκοι πιστοληπτικής διαβάθμισης δεν θα παραχωρήσουν τόσο εύκολα στην Ελλάδα μια πολυτέλεια… που επί της ουσίας δεν δικαιούται όταν το χρέος βρίσκεται ακόμη σε επίπεδα 195% του ΑΕΠ και ακόμη συντηρούνται δημοσιονομικά ελλείμματα.
Επίσης οι τράπεζες παρά την πρόοδο στους ισολογισμούς τους έχουν ήδη αποτιμηθεί.
Να μην λησμονούμε ότι η Ελλάδα έρχεται από 10 χρόνια μνημονίων, δανείων 265 δισεκ. βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής και συμπεριφοράς χρέους επιδεινούμενο.
Το χρέος σήμερα στην Ελλάδα μαζί με τα repos είναι 383 δισεκ. το υψηλότερο που είχε ποτέ η Ελλάδα ακόμη και πριν μπει στα μνημόνια ή ακόμη και όταν πραγματοποιήθηκε το εντός ή εκτός εισαγωγικών καταστροφικό PSI+ στα κρατικά ομόλογα με ολέθριες συνέπειες για τις τράπεζες.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει 10 χρόνια κακού παρελθόντος και οι οίκοι αξιολόγησης δεν έχουν λησμονήσει το παρελθόν ενώ και τα υφιστάμενα οικονομικά στοιχεία δεν βοηθάνε…
Επίσης το μείγμα πανδημίας, πληθωρισμού, χρέους και ελλείμμάτων δεν βοηθάνε.
Συν τοις άλλοις η ΕΚΤ έχει διασφαλίσει ότι τα ελληνικά ομόλογα – κατέχει ήδη 35 δισεκ. – και μετά την λήξη του Προγράμματος Πανδημίας τον Μάρτιο του 2022… θα συνεχίσουν να αγοράζονται οπότε… δεν υπάρχει βιασύνη για την επενδυτική βαθμίδα… και την ένταξη στο σαθρό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE το οποίο… δεν θα είναι και χρήσιμο έως τότε…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας