Γιατί η Apple και η Microsoft είναι πιο υγιείς από το Facebook

1345
apple

Είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς το κατά κάποιο τρόπο αυτάρεσκο σχόλιο του CEO της Apple Tim Cook σχετικά με το σκάνδαλο Facebook-Cambridge Analytica: Η εταιρεία του δεν έχει δώσει ποτέ έμφαση στην εκμετάλλευση των δεδομένων των πελατών της και η προστασία της ιδιωτικότητας αποτελεί ένα από τα κύρια πλεονεκτήματά της. Η Apple εξακολουθεί να συλλέγει τα δεδομένα μας – και διατηρεί το δικαίωμα να τα μοιραστεί – αλλά η εταιρεία έχει ένα πολύ καλύτερο ιστορικό όσον αφορά στην ιδιωτικότητα από ό,τι οι νεώτεροι γίγαντες της τεχνολογίας.

“Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσαμε να κερδίσουμε πάρα πολλά χρήματα εάν εκμεταλλευόμασταν οικονομικά τους πελάτες μας – αν οι πελάτες μας ήταν το προϊόν μας”, δήλωσε ο Cook την Τετάρτη. “Έχουμε επιλέξει να μην το κάνουμε αυτό”. Ερωτηθείς τι θα έκανε αν ήταν στη θέση του CEO του Facebook Mark Zuckerberg, απάντησε: “Δεν θα βρισκόμουν σε μία τέτοια κατάσταση”.

Στην πραγματικότητα, η Apple συλλέγει περισσότερες πληροφορίες για τους πελάτες της συγκριτικά με το Facebook, επειδή προσφέρει περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες. Ξέρει τα πάντα, από την τοποθεσία ενός iPhone μέχρι το γούστο του κατόχου του σε ταινίες και μουσική. Βρίσκονται όλα στη δήλωση απορρήτου της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης της ειλικρινούς παραδοχής ότι η Apple θα μοιράζεται τα δεδομένα με “στρατηγικούς εταίρους που συνεργάζονται με την Apple για την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών ή που βοηθούν την Apple στις πωλήσεις στους πελάτες” και σε περίπτωση επιβολής του νόμου. Η Apple επιτρέπει επίσης στις εφαρμογές που “τρέχουν” στην πλατφόρμα της (συμπεριλαμβανομένου του Facebook) να συλλέγουν δεδομένα. Και διαθέτει μια μικρή πλατφόρμα διαφημίσεων που επιτρέπει στοχευμένες διαφημίσεις.

Το πλησιέστερο ισοδύναμο της Apple όσον αφορά στη συλλογή δεδομένων, την κοινή χρήση και τη μετάδοση στους προγραμματιστές εφαρμογών είναι η Google, η οποία προσφέρει περίπου την ίδια σειρά υπηρεσιών (συν της αναζήτησης Google) και διαθέτει επίσης λειτουργικά συστήματα για κινητά και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η διαφορά είναι ότι η Apple έχει επιβάλει ορισμένους περιορισμούς μόνη της στον εαυτό της: για παράδειγμα, έχει καταστήσει μη αναγνωρίσιμα τα δεδομένα τοποθεσίας (εκτός αν χρησιμοποιείτε τη λειτουργία “Βρείτε το iPhone μου”) και γενικά χρησιμοποιεί “διαφοροποιημένη πολιτική απορρήτου” – μία πρακτική βασισμένη στην κρυπτογράφηση για την απόκτηση δεδομένων σχετικά με τη χρήση και τις προτιμήσεις, χωρίς να τα συνδέει με συγκεκριμένους χρήστες. Αυτή την πρακτική τη χρησιμοποιούν σε ένα βαθμό και η Google και η Microsoft, ενώ μία συν-εφευρέτης της διαφοροποιημένης πολιτικής απορρήτου, η Cynthia Dwork, εργάστηκε ακόμη και για την Microsoft Research, αλλά η Apple ήταν η πρώτη που διέθεσε στην αγορά την τεχνική ως πλεονέκτημα για τους πελάτες της.

Ο Cook προφανώς βλέπει αυτούς τους αυτοπεριορισμούς ως έναν καλό τρόπο να αποφύγει εξωτερικές ρυθμίσεις. Την Τετάρτη, κατηγόρησε το Facebook για το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να “δει” τόσο μακροπρόθεσμα. “Νομίζω ότι η καλύτερη ρύθμιση, είναι να μην υπάρχουν ρυθμίσεις, η αυτορύθμιση”, είπε. “Ωστόσο, νομίζω ότι το έχουμε ξεπεράσει αυτό το σημείο τώρα”.

Ως χρήστης, ωστόσο, δεν θα εμπιστευόμουν ιδιαίτερα την ικανότητα κάθε εταιρείας να ρυθμίζει τον εαυτό της. Ο Cook έχει υπάρξει προσεκτικός στη χρήση της βάσης χρηστών της Apple, αλλά δεν θα είναι CEO για πάντα. Και οι άνθρωποι αλλάζουν γνώμη, ειδικά όταν πρόκειται να πάρουν χρήματα, που είναι σχεδόν μπροστά τους. Οι ρυθμίσεις – όπως ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (GDPR), που τίθεται σε λειτουργία τον Μάιο – είναι ένας πιο αξιόπιστος τρόπος εξασφάλισης ισότιμων όρων ανταγωνισμού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Google, η Apple και η Microsoft παρέχουν ελέγχους απορρήτου, οι οποίοι επιτρέπουν στο χρήστη να απενεργοποιεί διάφορα είδη συλλογής δεδομένων, να διαγράφει δεδομένα που έχουν ήδη οι εταιρείες και να αποκλείει τη στοχευμένη διαφήμιση. Το Facebook, επίσης, υπόσχεται να θέσει τέτοιους ελέγχους σε ισχύ σύντομα.

Αλλά ακόμη και η εξωτερική ρύθμιση δεν αποτελεί αξιόπιστη εγγύηση για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα ενδιαφερθούν ιδιαίτερα για τους ελέγχους, επειδή ίσως δεν μπορούν καν να συνειδητοποιήσουν γιατί έχει γίνει αυτός ο πανικός. Και εξ ορισμού, οι εταιρείες με διαφημιστικά επιχειρηματικά μοντέλα θα θελήσουν να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και να καταστήσουν ανώνυμες όσο το δυνατόν λιγότερες. Ούτε η Google ούτε το Facebook, για παράδειγμα, θα προχωρήσουν στην ίδια δέσμευση με τη Microsoft ότι δεν θα στοχεύσουν διαφημίσεις βάσει των περιεχομένων του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου και των συνομιλιών σας. Ούτε θα το κάνουν τόσο εύκολο όσο η Apple και η Microsoft να απενεργοποιήσετε τις εξατομικευμένες διαφημίσεις.

*Πηγή: BloombergView

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας