Γιατί η Τουρκία θα παραλάβει κανονικά τα αμερικανικά F-35

2138
F-35

Aπό το πρωί για άλλη μια φορά πλειάδα εγχώριων ΜΜΕ δημοσιεύουν και αναπαράγουν την είδηση του Reuters ότι πέρασε από την Επιτροπή της Γερουσίας μια πρόταση Νόμου που θα τεθεί προς ψήφιση εν καιρώ στην Γερουσία, η οποία προτείνει το «πάγωμα» της παράδοσης των F-35 στην Τουρκία.

Τίθεται το ερώτημα ποιοι και γιατί θέλουν να πειστεί η ελληνική κοινή γνώμη ότι τελικώς η Τουρκία δεν θα παραλάβει το οπλικό αυτό σύστημα.

Δυστυχώς το «παραμύθι» αυτό θα συνεχιστεί και δεν θα τελειώσει στις 21 Ιουνίου όταν παραδοθεί στην Τουρκία το πρώτο F-35 καθώς θα παραμείνει στο έδαφος των ΗΠΑ.

Τα F-35 παραδίνονται κατά κανόνα ΕΝΤΟΣ του αμερικανικού εδάφους στις χώρες χρήστες όπου και περνάει ένα χρονικό διάστημα 8-10 μηνών προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των χειριστών επάνω στα αεροσκάφη που θα παραλάβει η χώρα.

Έτσι λοιπόν οι Αμερικανοί έχουν ανακοινώσει ότι θα παραδώσουν τα F-35 στις 21 Ιουνίου στην Τουρκία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πετάξουν άμεσα προς τα εκεί, αλλά ότι θα περάσουν σε τουρκική ιδιοκτησία.

Προ μερικών ημερών μια άλλη, επίσης πρόταση νόμου, εγκρίθηκε από Επιτροπή του Κογκρέσου, η οποία επίσης προτείνει την αναστολή παράδοσης των F-35 στην Τουρκία. Και αυτή θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Κογκρέσου, επίσης εν καιρώ…

Να πούμε καταρχήν τα εξής απλά πράγματα: Η πρόταση νόμου είναι ότι λέει η λέξη, πρόταση…

Για να γίνει νόμος στο αμερικανικό κράτος δηλαδή act, θα πρέπει να ψηφιστεί από τα δύο νομοθετικά σώματα, της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων (Κογκρέσο), το κάθε ένα θα ψηφίσει την πρόταση νόμου που ενέκρινε προς ψήφιση η αντίστοιχη επιτροπή του.

Αρκεί αυτό για να γίνει… act; Όχι.

Πρέπει να περάσουν τα ψηφισθέντα νομοσχέδια από το χέρι του Αμερικανού προέδρου Ντ. Τραμπ, δηλαδή να τα υπογράψει. Αν δεν τα υπογράψει τότε, δεν αποτελούν νόμους του αμερικανικού κράτους.

Την απόφαση δεν την παίρνει μόνος του αλλά κατόπιν σοβαρών διαβουλεύσεων με τον Σύμβουλό του Εθνικής Ασφάλειας τον Τζον Μπόλτον, με τον Αμερικανό πρώην διευθυντή της CIA και νυν ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, με τον Αμερικανό ΥΠΑΜ James «Mad Dog Mattis» και φυσικά με τους αξιωματούχους του Πενταγώνου.

Όλοι θα του πουν το αυτονόητο. «Εάν υπογράψετε κάτι τέτοιο κύριε Πρόεδρε τότε τίθεται θέμα διάλυσης μέρους του ΝΑΤΟ».

Διότι απλούστατα η Τουρκία δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αποχωρήσει από μια Συμμαχία η οποία προσπαθεί να της επιβάλλει την θέλησή της και δεν της δίνει τα οπλικά συστήματα που όχι μόνο έχει αγοράσει αλλά και τα έχει συμπαράξει.

Εδώ τίθεται ένα ζήτημα ακόμα:

Η Τουρκία συμμετέχει στο 7-8% του προγράμματος. Για την ακρίβεια το κατασκευάζει αυτό το ποσοστό. Αποχώρησή της από το πρόγραμμα σημαίνει ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί από άλλους και θα υπάρξει καθυστέρησή του για κάποιο χρονικό διάστημα.

Το pronews.gr, από το οποίο αντλούμε αυτές τις πληροφορίες, είναι το μόνο Μέσο που από την αρχή υποστηρίζει ότι τα F-35 θα παραληφθούν κανονικά από την Τουρκία όταν όλοι έλεγαν το αντίθετο.

Έχουμε αναλύσει πολλές φορές το γιατί οι ΗΠΑ δεν θα τραβήξουν στα άκρα το «σχοινί» και να μην παραδώσουν στην Τουρκία τα F-35.

Εκτός από το ζήτημα λοιπόν της αντικατάστασης ενός συμπαραγωγού έχουμε τα εξής ζητήματα:

Καμία επίσημη αμερικανική πηγή δεν απείλησε ποτέ ότι δεν θα δοθούν τα F-35 αν δεν ακυρωθεί η αγορά των S-400 τουλάχιστον δημόσια και μπροστά στις κάμερες. Όταν λέμε επίσημη αμερικανική πηγή εννοούμε την αμερικανική κυβέρνηση, ή τις ίδιες τς αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Δε μιλάμε για το τι θέλουν κάποιοι βουλευτές ή κάποιοι γερουσιαστές ή τι γράφουν κάποιοι αρθρογράφοι.

Αυτό δεν διαψεύδεται επίσημα από πουθενά.

Η Άγκυρα στις επίσης «διακριτικές» οχλήσεις διαφόρων πλευρών (βουλευτών, γερουσιαστών) που θέτουν θέμα παραλαβής των αεροσκαφών λόγω των S-400 απάντησε «παρασκηνιακά» ότι «μια τέτοια κίνηση θα ισοδυναμούσε με αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και με άμεση απαίτηση επιστροφής των χρημάτων που έχουν καταβληθεί από την Τουρκία για το πρόγραμμα και αναζήτηση από άλλες πηγές παρόμοιας προηγμένης τεχνολογίας (φωτογραφίζοντας το Su-57 το οποίο αναζητά εταίρο για να αντικαταστήσει την Ινδία που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο πρόγραμμα και θα πάει σε πιο έτοιμες λύσεις για να ανεβάσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα της ταλαιπωρημένης ινδικής Αεροπορίας)».

H Τουρκία θα εκβάλλονταν δια παντός από το ΝΑΤΟ και θα οδηγούνταν στο φιλορωσοκινεζικό μπλοκ του Συμφώνου της Σαγγάης.

Δηλαδή τα Στενά θα πέρναγαν υπό τον έλεγχο της Μόσχας για τους επόμενους… πέντε αιώνες και οι Ρώσοι θα κατάφερναν επί Β. Πούτιν ότι δεν κατάφεραν ακόμα και επί ηγεμονίας Ιβάν του Τρομερού, Ιβάν του Μεγάλου, Μεγάλου Πέτρου και Μεγάλης Αικατερίνης:

Να κατέβουν στα «θερμά» νερά της Μεσογείου ανενόχλητοι και να κυριαρχήσουν τουλάχιστον στο ανατολικό κομμάτι της.

Έτσι λοιπόν γεωπολιτική αιώνων θα κατέρρεε μέσα σε λίγα χρόνια εξαιτίας ενός… Ερντογάν. Μόνο που ο Ερντογάν δεν θα ζήσει αιωνίως και αυτό το ξέρουν στις ΗΠΑ.

Είναι διαθέσιμοι να κάνουν υποχωρήσεις για να κρατήσουν την Τουρκία αρκετά κοντά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας