Γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να στείλει Patriot στη Σαουδική Αραβία

1072
ελλάδα

Πρέπει η Ελλάδα να βοηθήσει τη Σαουδική Αραβία ή θα εισέλθει σε ένα περίπλοκο και δύσβατο μονοπάτι; Ποιες είναι οι επιμέρους παράμετροι της απόφασης στρατιωτικής βοήθειας.

Καθώς οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις προχωρούν, η νέα πολυεπίπεδη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας περιλαμβάνει και την αποστολή μίας ελληνικής πυροβολαρχίας Patriot στην αραβική χώρα.

Σύμφωνα με τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις, το κόστος αναμένεται να καλύψει η Σαουδική Αραβία και η ελληνική πυροβολαρχία θα χρησιμοποιηθεί για την άμυνα της αραβικής χώρας.

Όπως αναφέρει επίσης η ελληνική κυβέρνηση, το Patriot, ως αμυντικό σύστημα δεν μπορεί να αποτελέσει απειλή για καμία άλλη χώρα.

Μαζί με τους πυραύλους θα μεταβούν και οι χειριστές τους εκεί, που θα ανέρχονται σε έως 130 άτομα περίπου, ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα αν θα μεταφερθεί στη χώρα του Κόλπου και επιπλέον προσωπικό για να φυλάξει τις εγκαταστάσεις.

«Απλή μισθοφορική ενέργεια για λογαριασμό των ΗΠΑ και του Ισραήλ»

«Η αποστολή ελληνικών στρατευμάτων και πυραύλων Patriot στη Σαουδική Αραβία, δεν είναι ελληνική πρωτοβουλία που εντάσσεται σε μια όποια εξωτερική πολιτική της χώρας, στην οποία κάποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει ή να συμφωνήσει. Είναι μια απλή μισθοφορική ενέργεια για λογαριασμό των ΗΠΑ και του Ισραήλ… δυστυχώς», σχολιάζει στο Sputnik o συγγραφέας και ιστορικός Νίκος Κλειτσίκας. 

Η μεγαλύτερη επιθετική αποστολή της Ελλάδας εκτός της Μεσογείου είχε γίνει στην Κορέα στη δεκαετία του 1950, κάνοντας πολλούς να αναρωτηθούν αν το αμυντικό δόγμα της χώρας έχει δεχθεί κάποια τροποποίηση.

«Η Ελλάδα επιστρέφει απροκάλυπτα σήμερα στις αρχές της δεκαετίας του ’50, στον ίδιο ρόλο της ως αποικία των ΗΠΑ, όταν έστελνε ελληνικά στρατεύματα στην Κορέα για την καταπολέμηση του “κομμουνιστικού κινδύνου” (1950-1955).

Σήμερα ο “αντικομουνισμός” έχει αντικατασταθεί από την αντί-Ρωσική υστερία και η ήττα στη Συρία των Σελευκιδών απαιτεί το αίμα να προσφέρουν οι δούλοι των ΗΠΑ», τονίζει ο Ν. Κλειτσίκας.

Στη συνέχεια, η χώρα μας μετείχε και μετέχει στις «ειρηνευτικές αποστολές» του ΝΑΤΟ, κάτι που σημαίνει ότι έχει στείλει στρατεύματα ή εξοπλισμό, στηρίζοντας την παρουσία ΝΑΤΟϊκών στην εκάστοτε χώρα.

Οι πιθανές επιπλοκές της απόφασης

Σύμφωνα με πληροφορίες, πουθενά στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας δεν αναγράφεται ρητά ότι η στρατιωτική προσφορά της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία σταματάει στους Patriot. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η χώρα του Κόλπου να ζητήσει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια ίσως και απέναντι σε κάποιον από τους αντιπάλους της, που είναι το Ιράν.

«Η Σαουδική Αραβία, πλήρως ελεγχόμενη από το σιωνιστικό κατοχικό καθεστώς της Παλαιστίνης, πληρώνει προστασία στις ΗΠΑ και σ’ αντάλλαγμα οι ΗΠΑ στέλνουν την Ελλάδα να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην περιοχή. Για ακόμη μια φορά, όπως όλα τα χρόνια της “αραβικής άνοιξης made in USA” η χώρα μας παραμένει ένα απλό εργαλείο της “πολιτισμένης” δύσης, εναντίον του Ιράν, της Συρίας και φυσικά της Ρωσίας, που αποτελούν στόχους των ΗΠΑ», προσθέτει ο Ν. Κλειτσίκας.

Αναλυτές έχουν εξηγήσει στο Sputnik τη σημασία διατήρησης των ισχυρών παραδοσιακών σχέσεων της Ελλάδας με το Ιράν, που δεν θα έπρεπε να θυσιαστούν για χάρη άλλων κρατών.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πολεμικής σύγκρουσης Ιράν – Σαουδικής Αραβίας και αν σ’ αυτήν την περίπτωση η ελληνική αποστολή αντιμετωπίζει κίνδυνο, ο Ιρανός Πρέσβης στην Αθήνα απάντησε σε συνέντευξή του ότι:

«Αν το Ιράν δεχθεί επίθεση από οποιαδήποτε χώρα, κανένα από τα στρατιωτικά σημεία της χώρας – εισβολέα δεν θα είναι ασφαλές από τα ιρανικά αντίμετρα».Ένας ακόμα λόγος που η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να εμπλακεί στη Σαουδική Αραβία, είναι ότι αυτή η χώρα, σύμφωνα με καταγγελίες, ενδέχεται να εκτελεί ανθελληνικό έργο.

Πριν από μερικούς μήνες, ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδος Ναΐμ Ελ Γκαντούρ είχε καταγγείλει δημόσια τη Σαουδική Αραβία μέσω του Sputnik για προσπάθεια ελέγχου των Μουσουλμάνων της Ελλάδας. Πριν από 20 χρόνια η Σαουδική Αραβία προσπάθησε να χρηματοδοτήσει τέμενος στην Ελλάδα. Ωστόσο τότε αρκετοί Έλληνες Μουσουλμάνοι αντιστάθηκαν, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, γιατί δεν ήθελαν να γίνουν «φερέφωνα ακραίων ισλαμιστικών ιδεών».

«Μη νομίζετε όμως ότι η Σαουδική Αραβία δεν προσπαθεί ακόμα και σήμερα να καθοδηγήσει και να ελέγξει τους ανθρώπους στο τέμενος που ετοιμάζεται και τους επικεφαλής Μουσουλμάνους του. Θέλει με αυτόν τον τρόπο να ελέγξει τους Μουσουλμάνους στην επικράτεια. Σε αυτήν την πολιτική προσπαθούμε να αντισταθούμε», είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης.

*Πηγή: sputnik.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας