Γερμανική μελέτη αποκαλύπτει μεροληψία των γερμανικών ΜΜΕ στην ελληνική κρίση χρέους

801
Γερμανική μελέτη αποκαλύπτει μεροληψία

Οι ερευνητές της μελέτης διαπίστωσαν ότι ο διαχωρισμός των ειδήσεων και της άποψης, καθώς και η ουδετερότητα, ήταν βασικοί παράγοντες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας που δεν τηρήθηκαν

Οι γερμανικές εφημερίδες και οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς συχνά ανέφεραν προκατειλημμένα και επιφανειακά την ελληνική κρίση εθνικού χρέους το πρώτο εξάμηνο του 2015, ανέφεραν σε μελέτη ερευνητές του Πανεπιστημίου του Würzburg. Τα περισσότερα από τα ρεπορτάζ ήταν προσανατολισμένα σε επικριτικά σχόλια, όπως προκύπτει από μια μελέτη που έγινε για το Ίδρυμα Hans-Böckler που ανήκει στα συνδικάτα.

Στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης απεικονίζονταν ως επί το πλείστον με αρνητισμό. Συνολικά αναφέρθηκαν 1.442 άρθρα σχετικά με την κρίση χρέους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δόθηκε πολύ λίγος χώρος στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας. Αντίθετα, οι δημοσιογράφοι έδωσαν υπερβολική προσοχή στα προγράμματα βοήθειας, καθώς και αντιμετώπισαν ως «παράπλευρη παράσταση» τις ελληνικές απαιτήσεις για αποζημιώσεις για τις θηριωδίες των Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολλά άρθρα αγνόησαν θέματα που αμφισβητούσαν, αλλά συχνά αναφέρονταν στο «Grexit» ως πιθανή συνέπεια. Λίγα άρθρα είχαν δώσει βαθύ υπόβαθρο για την κρίση.

Η Bild δεν είχε ούτε ένα άρθρο θετικό για την Ελλάδα. Στο 45% της κάλυψης οι δημοσιογράφοι πήραν θέσεις αντίθετες με αυτές της ελληνικής κυβέρνησης. Μόνο το 16% των εκθέσεων της ήταν θετικές και το 39%.

Πολύ λίγη προσοχή δόθηκε στα κριτήρια ποιότητας της δημοσιογραφίας, όπως η ισορροπία και η ουδετερότητα, διαπίστωσαν οι συντάκτες της έκθεσης. Η κάλυψη συνέβαλε στην υποκίνηση της δυσπιστίας και της ανασφάλειας στον πληθυσμό.

Η μελέτη άσκησε έντονη κριτική στους δύο γερμανικούς δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, ARD και ZDF. Ο κύριος συγγραφέας, καθηγητής Kim Otto και η ομάδα του στο Πανεπιστήμιο του Würzburg εξέτασαν όλες τις τρέχουσες υποθέσεις για την ελληνική κρίση χρέους πέρυσι και είπαν ότι βρήκαν σημαντικές ελλείψεις.

«Οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς είναι υποχρεωμένοι να κρατούν ίσες αποστάσεις. Αυτό περιλαμβάνει δίκαιη και ανεξάρτητη αναφορά και το καθήκον να παραμείνουμε αμερόληπτοι. Δυστυχώς, αυτές οι εντολές δεοντολογίας εκπληρώθηκαν μόνο εν μέρει», είπε ο καθηγητής Otto συνοψίζοντας τα ευρήματα της ομάδας του.

Πολλά από τα ρεπορτάζ τους δεν ήταν ομοιόμορφα, διαπίστωσε η μελέτη, και η ελληνική κυβέρνηση είχε λιγότερη έκθεση από άλλους παράγοντες και επικρίθηκε συχνότερα. Μόνο στο 10% των αναφορών για την κρίση δόθηκε χώρος στην ελληνική κυβέρνηση να διατυπώσει τις απόψεις της, διαπίστωσε η ομάδα του καθηγητή Otto. Η γερμανική κυβέρνηση είχε διπλάσιο λόγο.

Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση επικρίθηκε αρνητικά από δημοσιογράφους 10 φορές συχνότερα από ό,τι θετικά, και αντίστοιχα, η γερμανική κυβέρνηση απεικονίστηκε μόνο δύο φορές αρνητικά.

Το κανάλι ARD απέρριψε τα ευρήματα της μελέτης. «Αναφερθήκαμε στην ελληνική οικονομική κρίση πολύ εκτενώς, αναλυτικά και (ήμασταν) δημοσιογραφικά ορθοί. Κατά τη διάρκεια των μηνών, ένας μεγάλος αριθμός διαφορετικών, συμπεριλαμβανομένων διεθνών εμπειρογνωμόνων, τοποθετήθηκαν», είπε ο αρχισυντάκτης του ARD, Rainald Becker. «Οι απόψεις όλων των σχετικών φορέων λήψης αποφάσεων στην πολιτική μεταδόθηκαν επίσης εκτενώς. Τα βασικά σημεία των συζητήσεων σε επίπεδο ΕΕ και στο γερμανικό και το ελληνικό κοινοβούλιο μεταδόθηκαν όπου ήταν δημοσιογραφικά κατάλληλο», είπε ο κ. Μπέκερ.

Οι ερευνητές της μελέτης διαπίστωσαν ότι ο διαχωρισμός των ειδήσεων και της άποψης, καθώς και η ουδετερότητα, ήταν βασικοί παράγοντες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας που δεν τηρήθηκαν. Σε κάθε δέκατο ρεπορτάζ, οι δημοσιογράφοι ήταν επικριτικοί στο ρεπορτάζ τους για την ελληνική και τη γερμανική κυβέρνηση.

«Ο διαχωρισμός ειδήσεων και απόψεων πρέπει να τηρείται με μεγαλύτερη συνέπεια, ειδικά σε κείμενα εκτός κάμερας», δήλωσε ο καθηγητής Otto. Είπε ότι η αναφορά της ελληνικής μεταρρυθμιστικής πολιτικής επικεντρώθηκε σε λίγες μόνο μεταρρυθμιστικές προτάσεις και παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό επιφανειακή. Σε μεγάλο αριθμό ειδήσεων υπήρχε μόνο γενική αναφορά στις «μεταρρυθμίσεις».

Ο κ. Becker είπε ότι η μεθοδολογία και το σύστημα που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη ήταν κάτι παραπάνω από προβληματικά και θα παρήγαγαν μια στρεβλή κρίση.
«Τι είναι η ουδετερότητα; Τι είναι η αναλυτική ποιότητα; Τι είναι η ισορροπία. Η μελέτη ορίζει αυτές τις έννοιες ως επί το πλείστον ποιοτικά και όχι με δημοσιογραφικά σχετικά κριτήρια», είπε ο αρχισυντάκτης του ARD.

Πηγή: Πενταπόσταγμα – Ευάγγελος Δ. Κόκκινος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας