Βόννη. Κινητοποιήσεις για τη διεθνή σύνοδο για το κλίμα

1683
κλίμα

Περισσότεροι από 25.000 διαδήλωσαν στους δρόμους της Βόννης, διαμαρτυρόμενοι για τη χρήση ορυκτών καυσίμων, εν όψει της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα που ξεκινά εκεί τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει δύο εβδομάδες.
Με συνθήματα όπως “Επανάσταση, όχι Ρύπανση”, “Ο Τραμπ κάνει γενοκτονία εις βάρος του κλίματος”, οι διαδηλωτές φώναξαν κατά της κυβέρνησης της Γερμανίας που εξακολουθεί να δέχεται την παραγωγή ενέργεια από άνθρακα, αντί των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και εναντίον όλων των ηγετών που συζητούν, αλλά δεν λαμβάνουν μέτρα.
Στη σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα, που φέρει τη ονομασία COP23 και γίνεται υπό την προεδρία του πρωθυπουργού των νησιών Φίτζι Φρανκ Μπαϊνιμαράμα, θα μετάσχουν περίπου 25.000 σύνεδροι: διπλωμάτες, επιστήμονες, μέλη ΜΚΟ, περιβαλλοντολόγοι, μέλη ομάδων πίεσης, κ.λπ. Μεταξύ αυτών και εκπρόσωπος των ΗΠΑ, που έχουν ανακοινώσει ότι θα αποσυρθούν από τη συμφωνία για το Κλίμα, ο υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων Τόμας Σάνον.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα παραστούν στη σύνοδο τις τελευταίες ημέρες ώστε να προωθήσουν την όποια συμφωνία και να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη σύνοδο είναι οι τρόποι ώστε έως το τέλος του αιώνα να έχει επιτευχθεί ο στόχος η θερμοκρασία του πλανήτη να μην αυξηθεί περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου.
Καθώς υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των χωρών, πρέπει να καταλήξουν σε κοινά στάνταρντ για το πώς μετρώνται οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και να αξιολογήσουν την όποια πρόοδο έχει γίνει και να θέσουν νέους στόχους.
Το άλλο σοβαρό ζήτημα είναι η χρηματοδότηση των προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ζήτημα που έχει άμεση σχέση με την άρνηση των ΗΠΑ να συμβάλουν, δεδομένου ότι ο πρόεδρος Τραμπ αμφισβητεί την ύπαρξη του προβλήματος.
Κινητοποίηση ιθαγενών της Αμερικής
“Η γη για μας είναι ιερή”, διακηρύσσουν οι ηγέτες των ιθαγενών της Λατινικής Αμερικής που περιοδεύουν με ένα λεωφορείο στην Ευρώπη για να κινητοποιήσουν τον κόσμο υπέρ της προστασίας των δασών του κόσμου εν όψει της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Βόννη.
Πρόκειται για 20 ηγέτες των αυτοχθόνων κοινοτήτων της Λατινικής Αμερικής που επί χρόνια είχαν περιθωριοποιηθεί, αλλά πλέον λόγω της κλιματικής αλλαγής αναγνωρίζεται ο ρόλος τους στην προστασία των δασών, των πνευμόνων του πλανήτη που κινδυνεύουν από την ανθρώπινη εκμετάλλευση.
Στη διάρκεια της περιοδείας τους ανά την Ευρώπη επισκέφθηκαν τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γερμανία, όπου μίλησαν με πολιτικούς, περιβαλλοντικές ΜΚΟ και ενώσεις νεολαιών, ώστε να κερδίσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα που κανουν για την προστασία των δασών, ο οποίος συχνά τους φέρνει αντιμέτωπους με αγροτοβιομηχανίες, επιχειρήσεις εξόρυξης μεταλλευμάτων, αλλά και την αστυνομία.
Όπως δήλωσε στον Observer ο Κάντιντο Μεσούα της Συμμαχίας των Λαών της Κεντρικής Αμερικής, αυτό που χρειάζεται είναι δούμε ξανά τις προτεραιότητές μας έναντι του περιβάλλοντος.
“Βλέπουμε με λύπη δισεκατομμύρια δολάρια να επενδύονται σε αγροτικές επιχειρήσεις και σε θεσμούς που βρίσκονται πίσω από την κρίση που βιώνουμε σήμερα, αλλά είναι ελάχιστα τα ποσά που κατευθύνονται προς τους αυτόχθονες πληθυσμούς που μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος”.
Και το επιχείρημά τους έχει βάση, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Παγκόσμιων Πλουτοπαραγωγικών Πηγών, οι ερευνητές του οποίου διαπίστωσαν ότι τα δάση των αυτοχθόνων κοινοτήτων έχουν σημαντική συνεισφορά στον περιορισμό του διοξειδίου του άνθρακα. Σε Βολιβία, Βραζιλία και Κολομβία τα οφέλη αυτά υπολογίζεται ότι θα είναι 25-34 δισ. ευρώ σε βάθος 20ετίας, ποσό ισοδύναμο με το να σταματήσουν να κυκλοφορούν στους δρόμους 12,6 εκατ. αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης.
Σε συνάντηση μεταξύ των ηγετών των αυτοχθόνων, αλληλέγγυων και δημοσιογράφων, ο Αλέν Φρεσέτ του Ινστιτούτου για τα Δικαιώματα και τους Πόρους, τόνισε ότι “η γη που ανήκει σε κοινότητες απορροφά περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, έχει μικρότερα ποσοστά αποψίλωσης δασών, μεγαλύτερη βιοποικιλότητα και εξασφαλίζει τη διαβίωση περισσότερων ανθρώπων από τα ιδιωτικά ή τα δημόσια δάση”.
Άλλωστε, όπως δήλωσε η Μίνα Σέτρα, της Συμμαχίας των Αυτοχθόνων Λαών του Αρχιπελάγους, για τους ανθρώπους αυτούς “τα χρήματα δεν έχουν σημασία. Αυτό που ζητάμε είναι να μας αφήσουν στην ησυχία μας και να μη μας αντιμετωπίζουν σαν εγκληματίες επειδή προστατεύουμε τη γη μας”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας