''Βόμβα'' για αμοιβαιότητα του χρέους των χωρών τς ευρωζώνης εκτόξευσε ο Giscard d'Estaing

2400
Giscard d'Estaing

“Φορολογική ισότητα στις χώρες της ευρωζώνης και αμοιβαιότητα στο χρέος” είναι για τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας,Giscard d’Estaing, η μοναδική λύση, για να μην καταλήξει η Ευρώπη “έρμαιο” της θέλησης των άλλων μεγάλων συνόλων.
Ειδικά το θέμα της αμοιβαιότητας του χρέους των χωρών της ευρωζώνης, το οποίο ανέλπιστα προτείνει ο Giscard d’Estaing, συνιστά μια ουτοπία πρώτου μεγέθους.
Είναι παντελώς αδύνατον η Γερμανία να θεωρήσει ποτέ ότι επωμίζεται σε κοινή αμοιβαία βάση τα χρέη των άλλων χωρών του ευρώ, εκτός και αν αφορά τα χρέη του μέλλοντος και τεθούν νέες προδιαγραφές για το δανεισμό των χωρών, πράγμα, όμως, που μόνο ως όνειρο θερινής νυκτός φαντάζει.
Πράγματι, η ΕΕ, όπως ομολογεί και ο Giscard d’Estaing, δεν έχει κανένα μέλλον, εκτός και αν, κατά τη γνώμη μας, η ΕΕ διαλυθεί και η συνεργασία στην Ευρώπη θεμελιωθεί πάνω σε νέες βάσεις μεταξύ ανεξάρτητων και κυρίαρχων χωρών από τον Ατλαντικό έως τα Ουράλια, τα οποία κράτη συγκροτούν μεταξύ τους ισχυρές ρήτρες αλληλεγγύης και οικοδομούν νέες σχέσεις με τον Ασιατικό και Αφρικανικό τους περίγυρο.
Το πλήρες ρεπορτάζ με τις δηλώσεις του Giscard d’Estaing έχει ως εξής:
Με αφορμή τη συνάντηση των 27 στη Ρώμη, όπου επαναβεβαίωσαν τη θέλησή τους να συνεχίσουν την ευρωπαϊκή ανοικοδόμηση, με συνέντευξή του στην Εφημερίδα της Κυριακής (Journal du Dimanche – JDD) ο Giscard d’Estaing υπογράμμισε τον πρωταρχικό ρόλο που έχει να παίξει η ευρωζώνη για το μέλλον της Ένωσης.
Κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή, αναφέρθηκε στην ίδρυση της ΕΕ από τις 6 χώρες, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και την Ολλανδία.
“Σήμερα στην Ευρώπη” πρόσθεσε, “έχουμε δύο διαφορετικές πραγματικότητες: την Ευρώπη των 19 της ευρωζώνης και την Ευρώπη των 28, που προέκυψε από τη μεγάλη διεύρυνση μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Η διεύρυνση όμως δεν ήταν καλά προετοιμασμένη και έτσι προέκυψε μια Ένωση ανίκανη να πάρει αποφάσεις, όπως είδαμε για τη μεταναστευτική κρίση.
Εάν η Ευρώπη των 28 δεν μεταρρυθμιστεί δεν έχει μέλλον, και θα το δούμε κατά τις ερχόμενες ευρωεκλογές” υπογράμμισε.
Για τον πρώην πρόεδρο, “είναι η ευρωζώνη που φέρει στο εξής τη φλόγα του ευρωπαϊκού σχεδίου. Με εξαίρεση το ευρώ, ο απολογισμός των τελευταίων 5 ετών είναι άθλιος” τονίζει.
Σε ό,τι αφορά στη Γαλλία αναφέρει το πόσο έχασε τη δύναμή της στην Ευρώπη, αφού δεν ασκεί πλέον καμία προεδρία.
“Πάει πολύς καιρός, από τότε που η χώρα μας είχε την προεδρία του ΕΚ με τη Σιμόν Βέιγ, της Κομισιόν με τον εξαιρετικό Ζακ Ντελόρ και της ΕΚΤ με τον Jean Claude Trice.
Σήμερα, απολύτως τίποτα, μόνο πολυλογία”.
Σχετικά με την Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, που συζητείται από πολλούς, ο Giscard d’Estaing εκτιμά ότι έχουμε ήδη να κάνουμε με μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων: με τη ζώνη Σέγκεν και την ευρωζώνη.
Υπογραμμίζει ότι είναι στην ευρωζώνη που βρίσκεται το πνεύμα των ιδρυτών της Ευρώπης, και για να της ξαναδοθεί μια δυναμική “οι ηγέτες μπορούν να προτείνουν σε ορισμένους να προχωρήσουν για μια καλύτερη διάρθρωση, ώστε να γίνει η ευρωζώνη πιο αποτελεσματική και πιο δημοκρατική. Τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη που δεν είναι στην ευρωζώνη, δεν θα έχουν λόγους να εναντιωθούν”, υποστήριξε.
Στο ερώτημα σχετικά με μια μεγαλύτερη ολοκλήρωση στον οικονομικό και χρηματοπιστωτικό τομέα της ευρωζώνης, ο k. d’Estaing εξήγησε:
“Στο σύγχρονο κόσμο των μεγάλων συνόλων (ενοτήτων) στον οποίο έχουμε πλέον περάσει, εάν η Ευρώπη δεν συνεχίσει την ολοκλήρωσή της, θα είναι καταδικασμένη να παραμείνει μια μεγάλη αγορά χωρίς πολιτική ταυτότητα, έρμαιο της ιδιοτροπίας των άλλων.
Ο Donald Trump μας έχει ήδη προειδοποιήσει. Ας οργανωθούμε για να γίνουμε μια πραγματική παγκόσμια οικονομική δύναμη, ικανή να αντιπαραταχθεί με την Κίνα, τις ΗΠΑ, ή άλλες μεγάλες δυνάμεις.
Και αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί παρά μόνο με τον εξορθολογισμό της ευρωζώνης που σημαίνει: ίδια φορολογία για όλους και κοινό χρέος (αμοιβαιότητα).
Αυτή η φορολογική ισότητα, θα δημιουργήσει το αίσθημα της ελευθερίας στην επιχειρηματικότητα, τη διάθεση δημιουργίας και παραγωγής.
Εφ’ όσον έχουμε το ίδιο νόμισμα και τους ίδιους φόρους στο Βερολίνο, στη Μαδρίτη, στη Ρώμη και αλλού στην ευρωζώνη, εφ’ όσον η φορολογική ισότητα υλοποιηθεί, κάνεις δεν θα θελήσει να οπισθοχωρήσει (…)
Η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει παρά βασιζόμενη σε πολιτικές υποδομές που ξεπερνούν τους παλαιομοδίτικους ανταγωνισμούς των κομμάτων. Μια ισχυρή Ευρώπη είναι ο μόνος τρόπος για να αντισταθούμε στους οικονομικούς γίγαντες που κυριαρχούν τον κόσμο”, υπογραμμίζει ο Giscard d’Estaing.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας