Κανένα «παιχνίδι» και καμία κωλυσιεργία εις βάρος της υγείας των πολιτών δεν θα πρέπει να γίνει ανεκτή, τονίστηκε χθες σε σύσκεψη των επιστημονικών φορέων του Βόλου, που συγκάλεσε ο Ιατρικός Σύλλογος.
Οι εκπρόσωποι των φορέων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Θεσσαλία”, ξεκαθάρισαν πως ο Βόλος έπρεπε να διαθέτει δίκτυο μετρητών αέριας ρύπανσης πριν από 15 χρόνια και σημείωσαν πως η μέθοδος των πηγών τη δυσοσμίας είναι ένα κεφάλαιο που πρέπει να κλείσει άμεσα. Εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, μια δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα μέσα στην καρδιά της πόλης, με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Στρατηγόπουλο να επισημαίνει πως εάν η πόλη πρέπει να δει το μέλλον της οφείλει και να σχεδιάσει την μεταφορά του εργοστασίου της ΑΓΕΤ, έστω και αν αυτό συμβεί μακροπρόθεσμα, ακόμη και σε δέκα ή δεκαπέντε χρόνια.
Απαιτήθηκε να αναλάβει πρωτοβουλίες η Περιφέρεια για ελέγχους-χωρίς προαναγγελία και κατ΄επέκταση ενημέρωση των εταιρειών- πρωτοβουλίες για έρευνες σε διοξίνες γύρω από τα εργοστάσια, και εγκατάσταση δικτύου μετρητών.
Η στάση του Δήμου Βόλου καυτηριάστηκε γιατί υποδηλώνει απόλυτη απουσία από το νούμερο ένα πρόβλημα στον Βόλο, όπως ειπώθηκε και εκφράστηκε αντίθεση στην δημιουργία εργοστασίου για παραγωγή σκουπιδιών για καύση. Επίσης εκφράστηκε απορία για την αδιαφορία του Δήμου Ρήγα Φεραίου.
«Εμείς πήραμε πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και καλέσαμε υπουργό και καταθέσαμε μήνυση. Συστήσαμε και επιτροπή αντιμετώπισης του προβλήματος. Θέλουμε μαζί με όλους φορείς να καταθέσουμε μια κοινή πρόταση αλλά αρμόδιοι να λύσουν το πρόβλημα είναι η περιφέρεια, το υπουργείο και οι δήμοι Βόλου και Ρήγα Φεραίου. Βεβαίως μεγαλύτερος δήμος σιωπά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσάμης.
Η πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Καπούλα υποστήριξε την πρόταση που κατέθεσε ο φορέας για τον εντοπισμό των πηγών της ρύπανσης αλλά και τη μακροπρόθεσμης παρακολούθησης του προβλήματος.
«Εμείς κάναμε πρόταση για μοντέλο ταυτοποίησης των ρύπων» και έδειξε μια κριτική στάση προς την Περιφέρεια, όπως και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου. Η ίδια τόνισε πως πρέπει να υπάρξει ενημέρωση για την σύμβαση της Περιφέρειας με το Αριστοτέλειο και τόνισε πως είναι απαράδεκτο να μην υπάρχουν μετρητές καταγραφής της ρύπανσης στον Βόλο. Τις θέσεις του ΤΕΕ υποστήριξε και ο χημικός μηχανικός κ. Αποστολίδης, που τόνισε ότι μέθοδο που προτάθηκε δεν θα ξεφύγει κανένα ρυπαντής.
Η μέθοδος της ολφακομετρίας που πρότεινε η Περιφέρεια προκάλεσε ενστάσεις ως προς την αποτελεσματικότητα, αλλά επισημάνθηκε από τον πρόεδρο του Γεωπονικού Συλλόγου πως είναι ενδεδειγμένη σε πολλές περιπτώσεις.
Σε ότι αφορά τους μετρητές τονίστηκε από τον πρόεδρο του Ιατρικού πως δεν είναι δυνατόν όταν η πόλη δεν διαθέτει κανέναν μετρητή ρύπανσης να εμφανίζεται ο περιφερειάρχης και να δηλώνει πως θα τοποθετήσει δυο…με όλους τους εκπροσώπους φορέων να τονίζουν πως επιβάλλεται η εγκατάσταση ενός δικτύου.
«Στην πόλη το πρόβλημα είναι πολλαπλό. Είναι άλλο θέμα η αερορύπανση και άλλο η οσμή. Η οσμή προέρχεται από ένα πράγμα που εμφανίστηκε τα τελευταία δύο χρόνια και αυτό είναι η καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ.. Εμείς θέλουμε η περιφέρεια να κάνει ελεγχους στην ΑΓΕΤ. Έχουνε γίνει μετρήσεις που είναι κρυμμένες στα συρτάρια της περιφέρειας γιατί οι διοξίνες μετρώνται από τα μηχανήματα της ΑΓΕΤ . Είναι δυνατόν;», αναρωτήθηκε από την πλευρά του ο κ. Δραμητινός.
«Είναι σαφής η διάκριση της δυσοσμίας και της ρύπανσης με το τι θα συμβεί προοπτικά για την πόλη. Η πόλη μεγάλωσε και ταυτίζονται τα όρια της με βιομηχανίες. Αυτή η γειτνίαση θα δημιουργεί και στο μέλλον πιο έντονα ζητήματα . Μας ενδιαφέρουν και οι επιλογές ανάπτυξης της πόλης, Πρέπει να συζητάμε και μεταβατική απομάκρυνση βιομηχανιών έστω και αν γίνει μετά από δεκαπέντε χρόνια», σημείωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού.
Στη σύσκεψη μετείχαν γιατροί , ο πρόεδρος των φαρμακοποιών κ. Ματσιόλης, ο πρόεδρος των φυσιοθεραπευτών κ. Σακκόπουλος, η πρόεδρος του οδοντιατρικού κ. Κλάρα.
πηγή: thessalia.gr – Κατερίνα Τασσοπούλου