Βόλος: Νέα συγκέντρωση ενάντια στην καύση σκουπιδιών (23/6-19:00)

1969
βόλου
Κάλεσμα σε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ απευθύνει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου που στηρίζεται σχεδόν από όλους τους φορείς της Μαγνησίας.
Το ραντεβού δίνεται το Σάββατο 23 Ιουνίου, στις 7.00 μ.μ. στον κυκλικό κόμβο του ΚΤΕΛ και στη συνέχεια οι διαδηλωτές θα κατευθυνθούν προς το συγκρότημα Τσαλαπάτα, όπου θα διεξαχθεί η ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχάνων Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας με επίσημο ομιλητή τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα και μεγάλο χορηγό τον όμιλο εταιρειών ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ.

 

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που αποτελεί συνέχεια των κινητοποιήσεων ενάντια στην αδειοδότηση που έλαβε η ΑΓΕΤ (της γαλλοελβετικής πολυεθνικής Lafarge-Holcim) τον Φεβρουάριο του 2017 για την καύση 200.000 τόνων σκουπιδιών (RDF) ετησίως που θα τα αξιοποιεί ως καύσιμο, πραγματοποιείται μετά το ογκώδες, πρωτόγνωρο συλλαλητήριο που οργανώθηκε στον Βόλο στις 5 Μαΐου.

 

Και συμπίπτει με μια χρονική στιγμή που από τη μια η κυβέρνηση έχει συνάψει συμφωνία με τους βιομηχάνους του τσιμέντου και προωθεί την καύση σκουπιδιών σε όλες τις τσιμεντοβιομηχανίες της Ελλάδας, με κίνδυνο να μετατραπεί η χώρα μας σε σκουπιδότοπο και αποτεφρωτήρα της Ευρώπης και, από την άλλη, έχουν κλείσει οι πόρτες διαλόγου με τον αρμόδιο για το ζήτημα αν. υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο.
Το αγεφύρωτο χάσμα που έχει δημιουργηθεί προέκυψε από τη στιγμή που ο κ. Φάμελλος προχώρησε στη σύσταση «Επιτροπής κοινωνικού ελέγχου για τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων (RDF) στο εργοστάσιο της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ», στην οποία η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου αρνήθηκε να συμμετάσχει θεωρώντας ότι πρόκειται για μια υποκριτική κίνηση, εφόσον «δεν υπάρχουν προϋποθέσεις ασφαλούς καύσης».
Στη συνέχεια, ο κ. Φάμελλος υποσχέθηκε αυστηροποίηση των ελέγχων, αλλά κατηγόρησε από το βήμα της Βουλής τον ιατρικό κόσμο της Μαγνησίας ότι παραπλανά τους πολίτες για τις συνέπειες της καύσης RDF, αμφισβητώντας επιστημονικές έρευνες που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα, ενώ δήλωσε ότι έχουν μπερδέψει την καύση σύμμεικτων αποβλήτων με το RDF.
Η… μεγάλη μέρα της πραγματοποίησης των μετρήσεων έφτασε με την άφιξη κλιμακίου του Εθνικού Κέντρου Ερευνας «Δημόκριτος» στον Βόλο στις 23/5, που πραγματοποίησε δειγματοληψίες αερίων εκπομπών στην καμινάδα της ΑΓΕΤ, έπειτα από πρόσκληση της Περιφέρειας Θεσσαλίας,
Ωστόσο, επρόκειτο για μια προειδοποιημένη διαδικασία που είχε αναγγελθεί δημόσια τις προηγούμενες μέρες, γεγονός που προκάλεσε έντονη δυσπιστία, καθώς η ΑΓΕΤ, γνωρίζοντας για την έλευση του κλιμακίου, είχε τη δυνατότητα να δουλέψει στις ιδανικότερες συνθήκες συναποτέφρωσης.
Στις αρχές του μήνα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα μετρήσεων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για το διάστημα 6/4 έως 29/5, σύμφωνα με τις οποίες οι εκπομπές αέριων ρύπων από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ ήταν πολύ κοντά στα όρια που επιβάλλει η ελληνική νομοθεσία, χωρίς όμως να τα υπερβαίνει.
Στην πραγματικότητα επρόκειτο για μετρήσεις αέριων ρύπων όπως τα οξείδια του αζώτου, που άγγιζαν τα επιτρεπόμενα όρια, και του διοξειδίου του θείου και όχι για τις επικίνδυνες διοξίνες και τα φουράνια που είναι οι πιο επικίνδυνοι ρύποι. Αλλά ακόμη πιο αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός ότι τις μετρήσεις τις διενήργησε η ίδια η ΑΓΕΤ!
Στην πράξη, αυτό το παιχνίδι των μετρήσεων και των ελέγχων είναι προδιαγεγραμμένο. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ακόμη και να υπήρχαν υπερβάσεις των επιτρεπόμενων ορίων από τους εκπεμπόμενους ρύπους, βάσει της νομοθεσίας και της περιβαλλοντικής αδειοδότησης που έχει λάβει η ΑΓΕΤ έχει το δικαίωμα να τα υπερβεί για 60 ώρες κάθε έτος.
Αλλά ακόμη κι αν κάποιος ρύπος υπερβαίνει τα όρια, έρχεται η πολιτική κάλυψη. Για παράδειγμα, όταν ο ολικός οργανικός άνθρακας (TOC) υπερέβαινε κατ’ επανάληψη από την τσιμεντοβιομηχανία τα θεσμοθετημένα όρια ασφαλείας, που ήταν τα 10 mg/Nm3, χορηγήθηκε από το υπουργείο ειδική άδεια-εξαίρεση για να τα υπερβαίνει, θεσπίζοντας ανώτερο όριο τα 40 mg/Nm3.
Στις 13 Ιουνίου ο Ομιλος ΗΡΑΚΛΗΣ ανακοίνωσε ότι «με ευθύνη και σεβασμό στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες, προσηλωμένος στις αρχές της διαφάνειας και της κοινωνικής ευθύνης, θέτει σε εφαρμογή την ανοιχτή λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας καταγραφής αέριων ρύπων του εργοστασίου για την άμεση ενημέρωση των πολιτών».
Ομως, για άλλη μία φορά, στο παιχνίδι των μετρήσεων χρησιμοποιήθηκε ένα τρικ. Κι αυτό διότι οι μετρήσεις των ρύπων όπως αναρτώνται στην πλατφόρμα δεν αφορούν τις διοξίνες και τα φουράνια, που είναι οι πιο επικίνδυνοι ρύποι, και επιπλέον θα είναι πίνακες με έτοιμα στοιχεία που συντάσσονται από την ίδια την εταιρεία, αντί να αποτυπώνονται οι μετρήσεις των συγκεκριμένων ρύπων σε πραγματικό χρόνο, όπως ορίζει ο νόμος.
Πέραν αυτού, το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής αέριων ρύπων για την άμεση ενημέρωση των πολιτών ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς ήταν μια υποχρέωση που έπρεπε η εν λόγω βιομηχανία να τηρεί από το 2012, λόγος για τον οποίο της είχε επιβληθεί πρόστιμο για τη μη συμμόρφωσή της.
«Η καθυστερημένη αυτή ενέργεια δεν αποσοβεί το γεγονός ότι διοξίνες, φουράνια, υδράργυρος, χλώριο και άλλα τοξικά βαρέα μέταλλα και μικροσωματίδια εκλύονται στην ατμόσφαιρα της πόλης μας, είτε ως επικίνδυνα τοξική ιπτάμενη τέφρα είτε ως αέριοι ρύποι. Κανένα όριο και κανένας νόμος περί μετρήσεων και ελέγχων, όπως είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα τους, δεν μας εξασφαλίζουν μια υγιή και ποιοτική ζωή», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου.
Με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο οι φορείς και οι κάτοικοι του Βόλου διεκδικούν να σταματήσει η καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ και σε κάθε άλλη τσιμεντοβιομηχανία της χώρας και να αντικατασταθεί άμεσα με το φυσικό αέριο, κάτι που η ΑΓΕΤ απορρίπτει καθώς της κοστίζει πιο ακριβά.
Κι ακόμη, να εγκατασταθεί άμεσα δίκτυο καταγραφής της αέριας ρύπανσης, της ρύπανσης της γης, των υδάτων, των κτηνοτροφικών και αγροτικών προϊόντων.
Επιπλέον, απαιτούν να μην κατασκευάσει ο Δήμος Βόλου εργοστάσιο παραγωγής SRF (καύσιμα από σκουπίδια) και να προχωρήσει άμεσα η οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων προς το συμφέρον της κοινωνίας και όχι των ιδιωτικών εταιρειών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας