Ισχυρό μήνυμα αντίστασης στις προθέσεις κυβέρνησης και δανειστών για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και στην εξίσωσή του στα επίπεδα που ισχύουν στην ηπειρωτική χώρα έστειλαν τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Χιλιάδες κόσμου μαζεύτηκαν στις πλατείες σε Χίο και Σάμο, ενώ συγκεντρώσεις έγιναν και σε άλλα μικρότερα νησιά με μοναδικό αίτημα τη διατήρηση των μειωμένων φορολογικών συντελεστών που θεωρείται όρος επιβίωσης για τις τοπικές οικονομίες.
Στη Χίο περίπου 2.500 κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της «Επιτροπής Αγώνα» και έδωσε το «παρών» στη συγκέντρωση την ώρα που στην κεντρική αγορά είχαν κλείσει μέχρι και τα περίπτερα.
Κλειστές παρέμειναν και οι δημόσιες υπηρεσίες πλην δικαστηρίων, ενώ ακόμα και οι τράπεζες περιορίστηκαν στην καταβολή μισθών και συντάξεων, με τα ανάλογα σωματεία να δίνουν δυναμικό «παρών» στη συγκέντρωση.
Υψηλά ποσοστά απεργίας είχαν και οι καθηγητές, με πολλούς μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων να είναι και αυτοί στην πλατεία. Εκεί όπου επαγγελματικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και απλοί πολίτες κάλεσαν την κυβέρνηση να ξεχάσει κάθε σκέψη αύξησής του, τονίζοντας ότι μία τέτοια κίνηση, εκτός του ότι δεν θα επιφέρει έσοδα στα κρατικά ταμεία, θα αποτελέσει ταφόπλακα για την τοπική οικονομία αφού θα αυξήσει υπέρογκα τις ήδη αυξημένες τιμές.
Σύμφωνα μάλιστα με τα αποτελέσματα μελέτης που χρηματοδοτήθηκε από τους επαγγελματικούς φορείς, τα επιπλέον έσοδα που θα προκύψουν από την αύξηση των επτά μονάδων στον ΦΠΑ με δυσκολία θα υπερβούν τα 25.000.000 ευρώ από όλο το Αιγαίο, ενώ θα έχουν κόστος δεκάδες θέσεις εργασίας και πιθανόν να επιφέρουν κύμα εσωτερικής μετανάστευσης για συνταξιούχους αλλά και νέο κύμα μετανάστευσης στο εξωτερικό για τους νεότερους.
Στους βουλευτές
Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με πορεία διαμαρτυρίας στα γραφεία των δύο βουλευτών της Χίου όπου επιδόθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας καθώς και στη ΔΟΥ Χίου.
Ανάλογη συγκέντρωση έγινε και στη Σάμο με όλες τις επιχειρήσεις του νησιού να παραμένουν κλειστές και να ακολουθεί πορεία και συμβολική κατάληψη στη ΔΟΥ.
Κυρίαρχο θέμα και εκεί το κόστος ζωής για τους κατοίκους αλλά και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας στο τουριστικό προϊόν του νησιού, που θα δημιουργηθεί εξαιτίας της απότομης αύξησης των τιμών.
Κινητοποίηση για το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται και στη Λέσβο την επόμενη εβδομάδα.