Βρετανικό δικαστήριο «παγώνει» απόδοση μερίσματος στην Gazprom για τον Nord Stream

1092
παγώνει
Η ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου Naftogaz κατέθεσε διαμαρτυρία κατά της Gazprom κατηγορώντας τον ρωσικό κολοσσό ότι κυριαρχεί στην ευρωπαϊκή αγορά αερίου.

Δικαστήριο στο Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε ότι η Gazprom θα πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση είτε της ίδιας της εταιρείας είτε της Naftogaz για να λάβει τα 145 εκατ. δολάρια που εκτιμάται ότι ανέρχεται το μέρισμα από τον αγωγό Nord Stream, σύμφωνα με τη Naftogaz.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η απόφαση εκδόθηκε από το Εμπορικό Δικαστήριο Αγγλίας και Ουαλίας στις 11 Ιουνίου μετά από μήνυση της Naftogaz κατά της ρωσικής εταιρείας.

«Το δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε να παγώσει τα 145 εκατομμύρια δολάρια από μερίσματα για τον Nord Stream κατά την καταβολή τους στην Gazprom. Υποχρεώνει επίσης την Gazprom να εξασφαλίσει την έγκριση της Naftogaz ή δικαστική έγκριση όταν οι μέτοχοι του Nord Stream λάβουν νέες αποφάσεις για καταβολή των μερισμάτων, προκειμένου να μπορέσει να λάβει τις πληρωμές» ανέφερε η εταιρεία στο Twitter.

Προσθέτει ότι η εταιρεία θα ζητήσει αποζημίωση στα διεθνή δικαστήρια σε περίπτωση που η Ρωσία σταματήσει τις μεταφορές αερίου μέσω Ουκρανίας τον επόμενο χρόνο.

Η διαμάχη των δύο εταιρειών ξεκίνησε το 2018 όταν η ουκρανική εταιρεία προσπάθησε να εγείρει απαιτήσεις σε περιουσιακά στοιχεία ύψους 2,5 δισ. δολαρίων.

Η ρωσική Gazprom μαζί με μεγάλους ενεργειακούς φορείς από τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν να εργάζονται για την ανάπτυξη του Nord Stream 2 που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο κατευθείαν στη Γερμανία και άλλες δυτικές ευρωπαϊκές χώρες μέσω της Βαλτικής παρακάμπτοντας παραδοσιακές διαδρομές μέσω της ανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων Πολωνία και Ουκρανία.

Ουκρανοί αξιωματούχοι που φοβούνται ότι ο νέος αγωγός θα στερήσει δισεκατομμύρια δολάρια από έσοδα διαμετακόμισης επιζητούν να σαμποτάρουν το έργο, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να προσπαθούν διασφαλίσουν ότι η Gazprom θα συνεχίσει τη μεταφορά αερίου μέσω της Ουκρανίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας