ΗΜόσχα έχει επανειλημμένα απορρίψει, αβάσιμες αναφορές των μέσων ενημέρωσης για στρατιωτική συσσώρευση στα σύνορα με την Ουκρανία και είπε ότι δεν πρέπει να ανησυχεί κανέναν, καθώς η χώρα μετακινεί τον στρατό της εντός των συνόρων της. Η απάντηση ήρθε εν μέσω πολλών μελών του ΝΑΤΟ, που εξέφρασαν φόβους ότι η Ρωσία μπορεί να σχεδιάζει να επιτεθεί στο ουκρανικό έδαφος εν μέσω της υποτιθέμενης στρατιωτικής συσσώρευσης.
Το Πενταπόσταγμα βέβαια έχει γράψει αρκετές φορές, ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken ανησυχεί και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ, είχαν μοιραστεί την ανησυχία τους με τους ευρωπαίους συμμάχους του έθνους για τις «ρωσικές δραστηριότητες» στα ουκρανικά σύνορα. Διευκρίνισε δε, ότι ο Λευκός Οίκος φοβάται ότι η Μόσχα μπορεί να προετοιμάζει επίθεση στη γείτονά της.
Για όσους δεν γνωρίζουν, το Λονδίνο απέσυρε ένα μέρος των μηχανοκίνητων δυνάμεών του από ευρωπαϊκό κράτος ( Γερμανία ) το 2010, εν μέσω μιας τάσης από τα δυτικά έθνη να επικεντρωθούν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στις πιο θετικές σχέσεις με τη Ρωσία.
Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας, ανακοίνωσε επικείμενες αλλαγές στον στρατό της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της προγραμματισμένης αναδιάταξης ορισμένων από τα τανκς της στη Γερμανία, για να φέρει τη βρετανική μηχανοκίνητη παρουσία εκεί σε πλήρη τεθωρακισμένη ταξιαρχία για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία.
Τα πρόσθετα άρματα μάχης, θα εδρεύουν στη μονάδα ΝΑΤΟ Forward Holding στην περιοχή εκπαίδευσης Sennelager στη Γερμανία. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δεν σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων που αναπτύσσονται εκεί.
Η αλλαγή αναμένεται να επιτρέψει την ταχεία ενίσχυση της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ. Έτσι, το Ηνωμένο Βασίλειο ουσιαστικά θα ανακαλέσει την απόφασή του το 2010, να αναδιατάξει ένα τμήμα της τεθωρακισμένης ταξιαρχίας του από τη Γερμανία, κάτι που δικαιολογήθηκε εν μέρει από την απουσία επικείμενης απειλής από τη Ρωσία.
Ανώνυμη πηγή είπε στην The Telegraph, ότι η κίνηση που ανακοίνωσε ο Μπεν Γουάλας, προκλήθηκε από τις ανησυχίες του Γουάιτχολ για την υποτιθέμενη στρατιωτική δραστηριότητα της Ρωσίας στα ουκρανικά σύνορα. Η πηγή ισχυρίστηκε, ότι το Λονδίνο τους έβλεπε ως «επιθετικούς» και «ανησυχητικούς».
Εν τω μεταξύ ο Καναδάς, εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο ενίσχυσης της στρατιωτικής του αποστολής στην Ουκρανία, εν μέσω συζητήσεων για το εάν πρόσθετες δυνάμεις του ΝΑΤΟ μπορούν να αποτρέψουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, από «περαιτέρω επίθεση» εναντίον μιας γειτονικής χώρας, γράφει η καναδική εφημερίδα The Globe and Mail στις 25 Νοεμβρίου.
Δύο Αξιωματούχοι που γνωρίζουν τη συζήτηση, είπαν στο δημοσίευμα ότι η υπουργός Άμυνας Anita Anand, μελετά την επιλογή της ανάπτυξης εκατοντάδων επιπλέον στρατευμάτων για την υποστήριξη Καναδών στρατιωτών που βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία σε εκπαιδευτική αποστολή. Άλλες επιλογές που εξετάζονται, περιλαμβάνουν τη μεταφορά ενός πολεμικού πλοίου στη Μαύρη Θάλασσα και την αναδιάταξη μερικών από τα ρουμανικά μαχητικά αεροσκάφη CF-18 Hornet ,για να βοηθήσουν το Κίεβο (ο Καναδάς διαθέτει 77 τέτοιες μονάδες, από τις οποίες 4-6 συμμετέχουν περιοδικά σε περιπολίες στους ρουμανικούς ουρανούς).
«Οποιαδήποτε ενίσχυση θα σήμαινε ένα μήνυμα στον Πούτιν, ο οποίος σήμανε συναγερμό για δεύτερη φορά φέτος, συγκεντρώνοντας στρατεύματα και εξοπλισμό κοντά στα σύνορα της χώρας του με την Ουκρανία», αναφέρει το δημοσίευμα.
Τώρα περίπου 200 Καναδοί στρατιώτες βρίσκονται στη Δυτική Ουκρανία, όπου εκπαιδεύουν τους Ουκρανούς συναδέλφους τους. Ταυτόχρονα, οι Αξιωματούχοι τόνισαν, ότι η απόφαση για ανάπτυξη πρόσθετων δυνάμεων δεν έχει ληφθεί ακόμη, παρά τις απεγνωσμένες εκκλήσεις της ουκρανικής αντιπροσωπείας στο πρόσφατο Φόρουμ Ασφαλείας του Χάλιφαξ (μια ΜΚΟ με έδρα στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ) προς τον Καναδά και το ΝΑΤΟ να αυξήσουν τη βοήθεια.
Ο βρετανικός στρατός έχει πέσει «πολύ πίσω» από άλλες χώρες
Στην ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, αναφέρθηκε και σε ένα άλλο θέμα, τονίζοντας ότι η αναβάθμιση των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων καθυστερούσε πολύ. Ο υπουργός κατηγόρησε τις χρόνια υποεπενδύσεων για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται επί του παρόντος, οι ένοπλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Wallace, ανακοίνωσε ότι περίπου 8 δισεκατομμύρια λίρες θα δαπανηθούν την επόμενη δεκαετία, για την αγορά νέων ελικοπτέρων και τεθωρακισμένων οχημάτων για τον στρατό. Επιπλέον, περίπου 40 δισεκατομμύρια λίρες θα χρησιμοποιηθούν για την απόκτηση ενός «κιτ αναβάθμισης» για τον στρατό του Ηνωμένου Βασιλείου.
MGCS: «Κύμα» νέων εταίρων για το νέο ευρωπαϊκό τανκ αναμένει η Γερμανία
Γερμανοί αξιωματούχοι του χώρου της άμυνας, αναμένουν συμφωνίες με νέους Ευρωπαίους εταίρους για το γαλλογερμανικό Main Ground Combat System (MGCS), το νέο ευρωπαϊκό άρμα μάχης, μετά από μια συνδιάσκεψη στο Βερολίνο τον Σεπτέμβριο σχετικά με την όλη προσπάθεια, σύμφωνα με κυβερνητική αναφορά στο κοινοβούλιο.
Το εν λόγω έγγραφο είδε το Defense News, και σε αυτό σημειώνεται ότι η διεθνής αυτή εκδήλωση προορίζεται να εκκινήσει ένα «εναρκτήριο κύμα» ενδιαφερομένων χωρών από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και αλλού, εφόσον η Γαλλία και η Γερμανία συμφωνήσουν στα προαπαιτούμενα. Ενδιαφέρον για το ίδιο πρόγραμμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει εκδηλώσει το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με την αναφορά στη Μπούντεσταγκ, αναμένονται συμβόλαια σε οκτώ τομείς, μεταξύ των οποίων η αυτοματοποιημένη πλοήγηση, οι αισθητήρες, η συνολική προστασία κ.α. Περαιτέρω, προηγμένης τεχνολογίας χαρακτηριστικά αναμένονται σε έναν επόμενο γύρο συμβολαίων το 2023, μεταξύ των οποίων σύστημα λέιζερ υψηλής ενέργειας, μη επανδρωμένο αεροσκάφος κ.α.