Βρετανία: Πρώτη που τυπώνει χρήμα για “δωρεάν” απεριόριστη χρηματοδότηση της κυβέρνησης!

22726
χρηματοδότηση

Η Ελλάδα κλειδωμένη στην γερμανική φυλακή του ευρώ δεν μπορεί να τυπώσει χρήμα και υποχρεώνεται μέσα στην κρίση να δανείζεται συνεχώς για να καλύψει τις ανάγκες της παραμένοντας έτσι εσαεί αποικία χρέους

H Βρετανία γίνεται η πρώτη χώρα που ασπάζεται τη νομισματική χρηματοδότηση της κυβέρνησης προκειμένου να αντεπεξέλθει στην μάχη κατά του νέου κορονοϊού. Στην πλέον αποφασιστική κίνηση έως τώρα από μεγάλη κεντρική τράπεζα, η Τράπεζα της Αγγλίας, ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει άμεση, απεριόριστη και στην ουσία “δωρεάν” και όχι με δάνεια από τις αγορές ή τα Ευρωπαϊκά Ταμεία, χρηματοδότηση στο κράτος για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για δαπάνες του.

Η κίνηση αυτή επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρακάμψει την αγορά ομολόγων, όπου το κόστος δανεισμού αναμένεται να βαίνει το επόμενο διάστημα αυξανόμενο καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη προσφορά κρατικού χρέους. Η Βρετανία ουσιαστικά επιλέγει να τυπώσει χρήμα και μένει να φανεί εάν θα ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά της.

Η απόφαση έρχεται στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε απροσδόκητα τον Φεβρουάριο. Το ΑΕΠ της υποχώρησε 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα καθώς κατεγράφη απότομη  πτώση στην κατασκευαστική δραστηριότητα. Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο ακόμη δεν είχε σημάνει συναγερμός στην Ευρώπη για τον νέο κορονοϊό και δεν είχαν ληφθεί αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Να διευκρινίσουμε ότι καμία χώρα που βρίσκεται στο ευρώ αλλά πρακτικά και στην Ε.Ε, δεν μπορεί εκ των Συνθηκών να τυπώσει χρήμα. Επίσης και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) η κοπή χρήματος είναι αδύνατη, αφού και αυτή απαγορεύεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Η Κριστίν Λαγκάρντ ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει πως η στήριξη μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης και των άλλων προγραμμάτων ρευστότητας θα είναι «χωρίς όριο» στα κράτη-μέλη. Μιλάμε, όμως, όχι για “δωρεάνχρήμα προς τα κράτη, όπως θα κάνει η Βρετανία που είναι εκτός ευρώ, αλλά για αγορά από την ΕΚΤ κρατικών ομολόγων και μάλιστα όχι κατά την έκδοσή τους αλλά για αγορά ομολόγων  από τη δευτερογενή αγορά, δηλαδή από δεύτερο χέρι, πράγμα που σημαίνει δάνεια και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερο επιτόκιο, κάτι που δεν θα υποστεί η Βρετανία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας