Tις προθέσεις του μετά τις εκλογές ξεκαθάρισε ο νεοεκλεγείς ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου, στην πρώτη του συνέντευξη στο κανάλι Record Tv, διαψεύδοντας πως η άνοδός του στην εξουσία θα σήμανε μια “άμβλυνση” της φασίζουσας ρητορικής του.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η αποφασιστικότητά του να χαρακτηρίσει τα κοινωνικά κινήματα των ακτημόνων αγροτών (MST) και των αστέγων (MTST) ως “τρομοκρατίο”. Λέγοντας πως δεν έχει καμία διάθεση να έρθει σε διάλογο με αυτές τις οργανώσεις, πρόσθεσε “Κάθε δράση των MST και MTST πρέπει να οριστεί ως τρομοκρατία. Η ιδιωτική ιδιοκτησία είναι ιερή”.
Δε δίστασε να χαρακτηρίσει τη Βραζιλία σε “εμπόλεμη κατάσταση”, λόγω των υψηλών δεικτών εγκληματικότητας, επικρίνοντας την παρούσα νομοθεσία που υποχρεώνει στους αγοραστές όπλων να πιστοποιούν τους λόγους που επιβάλλουν την οπλοφορία, συνεπής στις προεκλογικές του εξαγγελίες για χαλάρωση των νόμων περί οπλοκατοχής. Επιπλέον επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να επιτρέψει στις αστυνομικές δυνάμεις συχνότερη χρήση όπλων καθώς, όπως ισχυρίστηκε “όταν αυξάνονται οι θάνατοι που προκαλούνται από αστυνομικούς πέφτει η βία”.
Στο ζήτημα των μειονοτήτων, εν προκειμένω κυρίως τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, κατά των οποίων έχει καταφερθεί με ακραία ομοφοβικές δηλώσεις στο παρελθόν, ο Μπολσονάρου προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί πως δεν σκοπεύει να κάνει τίποτε για τη βελτίωση της θέσης τους στη βραζιλιάνικη κοινωνία.
“Θα ‘θελα να ‘ξερα τι είναι αυτά περί μειονότητας. Είμαστε ίσοι, σύμφωνα με το πέμπτο άρθρο του συντάγματος. Δεν μπορούμε να πάρουμε κάποιες μειονότητες και να νομίσουμε πως έχουν υπερεξουσίες. Αν καταφέρουμε την ισότητα, όλοι θα είναι ικανοποιημένοι.”
Αυτά λέγονται την ώρα που η βία κατά των ΛΟΑΤΚΙ βρίσκεται σε άνοδο, καθώς μόνο το 2017 δολοφονήθηκαν λόγω του προσανατολισμού τους 445 άτομα, δηλαδή ένα κάθε 19 ώρες, σημειώνοντας αύξηση κατά 30% σε σχέση με το 2016. Σε δεινή θέση βρίσκονται και οι μαύροι της Βραζιλίας, καθώς αποτελούν μόνο το 8% περίπου του βραζιλιάνικου πληθυσμού, πλάι σε λευκούς και μιγάδες, αλλά το 71% των θυμάτων ανθρωποκτονιών στη χώρα. Αυξημένη είναι και η έμφυλη βία κατά των γυναικών, καθώς υπολογίζεται πως από 4.539 δολοφονίες γυναικών την περασμένη χρονιά, 1.133 σχετίζονταν με το φύλο τους.