Βραβεύτηκε και πάλι το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

1784
μουσείο

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά που λειτουργεί στην Αθήνα, το Κατάκολο και την Αρχαία Ολυμπία -ως Μουσείο Αρχιμήδη- τιμήθηκε με το Βραβείο Αριστείας 2018 (Certificate of Excellence 2018) από τον ταξιδιωτικό ιστότοπο TripAdvisor.

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά διακρίνεται ως θεματικό Μουσείο επιστήμης και τεχνολογίας, στο οποίο οι επισκέπτες έρχονται σε επαφή με λειτουργικά ομοιώματα και ανακατασκευασμένες εφευρέσεις της αρχαιότητας, που αποτελούν τον πρόδρομο πολλών σημερινών κατακτήσεων της επιστήμης και ζωντανεύουν τον θαυμαστό τεχνολογικό πολιτισμό των αρχαίων Ελλήνων. Ειδικότερα, το «Μουσείο Αρχιμήδη» στην Αρχαία Ολυμπία αποτελεί ένα μοναδικό Μουσείο αφιερωμένο στον μεγαλύτερο μαθηματικό, φυσικό, μηχανικό, αστρονόμο και εφευρέτη της αρχαιότητας.

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά αποτελεί το μοναδικό Μουσείο στον κόσμο που προβάλλει το τεχνολογικό θαύμα της αρχαιότητας, αποδεικνύοντας ότι πλειάδα σύγχρονων επιστημών και τεχνικών, όπως η ρομποτική, οι αυτοματισμοί και ο προγραμματισμός, οι τηλεπικοινωνίες και η κρυπτογράφηση, η γεωδαισία και η χαρτογράφηση, έλκουν την καταγωγή τους από την τεχνολογία αιχμής των αρχαίων Ελλήνων.

Ταξινομημένα σε 24 ενότητες, τα επιλεγμένα εκθέματα του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, στο  ιστορικό αρ νουβό κτήριο της οδού Πινδάρου 6 και Ακαδημίας στο κέντρο της Αθήνας, εκτίθενται σε μια συνολική επιφάνεια 700 τ.μ., συγκροτούν ένα εντυπωσιακό πανόραμα και αποδεικνύουν ότι η τεχνολογία αιχμής τον 2ο αιώνα π.Χ., λίγο πριν από το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου, έφτασε σε κορυφαίο επίπεδο, επίπεδο που ανακτήθηκε μόνον ύστερα από 15 περίπου αιώνες, τον 13ο αιώνα μ.Χ..

Τα εκθέματα αποτελούν ακριβείς αναπαραστάσεις των αρχαίων τεχνολογικών επιτευγμάτων, όπως αυτά παρουσιάζονται στα έργα του Ήρωνος του Αλεξανδρέως, του Φίλωνος του Βυζαντίου, του Κτησίβιου, του Βιτρούβιου και άλλων μηχανικών και εφευρετών της αρχαιότητας, που διασώθηκαν ως εμάς, μέσω της ελληνικής, λατινικής και αραβικής γραμματείας, των αγγειογραφικών πληροφοριών και των ελαχίστων αρχαιολογικών καταλοίπων.

Το στατόν αυτόματο θέατρο του Ήρωνος, η υπηρέτρια – ρομπότ του Φίλωνος, το αυτόματο ρολόι του Κτησίβιου, η διόπτρα του Αρχιμήδη, ο τετράντας του Ιππάρχου, ο υπολογιστής των Αντικυθήρων, οι ανυψωτικές μηχανές και πλήθος άλλων εφευρέσεων και επινοήσεων δίνουν μια ανάγλυφη εικόνα της τεχνολογίας αιχμής του ύστερου αρχαιοελληνικού κόσμου. Τα εκθέματα αυτά έχουν παρουσιαστεί σε περιοδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ευρώπη, Ασία, ΗΠΑ, Αυστραλία), καθώς και σε αρχαιολογικά και τεχνολογικά Μουσεία, Πανεπιστήμια και διεθνείς Οργανισμούς (Πολυτεχνείο Λυών, Πανεπιστήμιο Κονέκτικατ, Αρχαιολογικό Μουσείο Βαρέζε, Εθνικό Μουσείο Επιστημών της Ν. Κορέας, κ.ά.).

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας φιλοδοξεί να διαδραματίσει έναν ευρύτερο παιδευτικό ρόλο και να φωτίσει μια σημαντική πτυχή του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, την τεχνολογική, που είναι λιγότερο γνωστή σε σύγκριση με άλλους τομείς του ελληνικού Πολιτισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας