Βοήθα με φτωχέ μου, να μη σου μοιάσω!

1948
μητσοτάκη

Βοήθα με φτωχέ μου, να μη σου μοιάσω!

Ένα ταξίδι Έλληνα Πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο, αποτελεί πάντοτε πρώτης τάξεως πολιτικό και διπλωματικό γεγονός.

Έτσι και η πρόσφατη (17 Οκτωβρίου) επίσκεψη του κ. Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και οι συνομιλίες του με τον πλανητάρχη κ. Ντόναλντ Τραμπ, είχε ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας.

Για να εκτιμήσουμε το γεγονός αν λάβουμε υπόψη:

  • Στην ευρύτερη περιοχή μας, υπάρχει καθεστώς αστάθειας. Βόρειος Αφρική και Μέση Ανατολή «βράζουν». Πόλεμοι, αλληλοσφαγή, οικονομική εξαθλίωση, πείνα και αρρώστειες διαμορφώνουν κλίμα έντονων ανταγωνισμών και απόλυτης ρευστότητας. ΗΠΑ, Ε.Ε., Ρωσία, Ιράν και Τουρκία έχουν άμεση εμπλοκή και μεγάλα οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα «παίζονται» κάθε λεπτό. Η Τουρκία του Ερντογάν έχει αρχίσει, εδώ και καιρό, να κανει «νερά», απέναντι στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και με τα ανοίγματά της προς τη Ρωσία του Πούτιν, έχει γίνει πονοκέφαλος για της Δύση.

Στις εξελίξεις στη Συρία, η Ρωσία έχει κερδίσει αρκετούς πόντους έναντι των Δυτικών και η Τουρκία έχει φθάσει στα όρια της παράκρουσης, στο ενδεχόμενο ανακήρυξης Κουρδικού Κράτους στο Ιράκ. Παράλληλα η Ελλάδα ως «σταθερή» και «συνεπής» σύμμαχος, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, είναι περισσότερο από χρήσιμη και αναγκαία αυτή την περίοδο.

  • Η Χώρα μας αν και χρεωκοπημένη οικονομικά, έχει και θα έχει και αύριο, πολιτική σταθερότητα. Σε κάθε δε περίπτωση, όλες οι εν δυνάμει πολιτικές παρατάξεις εξουσίας, δεν αμφισβητούν την συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και της παρουσίας, μέσω βάσεων, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Χώρα μας. Το γεγονός αυτό την αναδεικνύει ως «πυλώνα της σταθερότητας», όπως την παρουσίασε ο Τσίπρας στον Τραμπ.

  • Η γεωστρατηγική επομένως θέση της Χώρας μας, σε συνδυασμό και με τον μεγάλο και ανεκμετάλλευτο ακόμα πλούτο υδρογονοανθράκων και φυσικού αερίου, στις θάλασσές μας, οδήγησαν τον Ντ. Τραμπ στη διαβεβαίωση πως «ΗΠΑ και Ελλάδα θα είναι για πολλά χρόνια φίλοι και σύμμαχοι».

Αλλά ας δούμε, ποιο το περιεχόμενο αυτής της «φιλίας και συμμαχίας», στις παρούσες συνθήκες, όπως αυτό εκφράστηκε από τις συνομιλίες Τσίπρα-Τραμπ, στο Λευκό Οίκο, στις 17 Οκτωβρίου.

Ο Τραμπ ευθύς εξ αρχής έθεσε τις «ράγες» των συνομιλιών: «Πρέπει είπε, να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα να βοηθήσει εμάς».

Πώς εκφράστηκε αυτή η αλληλοβοήθεια;

α) Συμφωνήθηκε ότι «μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί» η βάση της Σούδας, η οποία έχει «ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία». Για ποιον; Προφανώς για τις ΗΠΑ, αφού μέσω αυτής εξορμούν σε όποιο σημείο της ευρύτερης περιοχής μας, τα στρατηγικά της συμφέροντα το επιτάσσουν. Έτσι βέβαια η χώρα μας γίνεται συμμέτοχοτς και συνεργός του εγκλήματος. Ο κ. Τραμπ, μάλιστα δεν παρέλειψε να μας ευχαριστήσει «για τη φιλοξενία στη Σούδα και για το γεγονός ότι λίγες χώρες του ΝΑΤΟ διαθέτουν το 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες»!

β) Συμφωνήθηκε η κατασκευή αγωγών μεταφοράς σχιστολιθικού υγροποιημένου αερίου των ΗΠΑ, στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί μέσω Βουλγαρίας στην Ευρώπη.

Αφού οι ΗΠΑ, πέτυχαν, μέσω ΠΑΣΟΚ, του Γ.Α.Π., την ακύρωση της κατασκευής του ρωσικού αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, τώρα προχωρούν στην κατασκευή του δικού τους αγωγού και τον αποκλεισμό του εφοδιασμού της Ευρώπης με ρωσικό αέριο! Αυτή και αν είναι επιτυχία του Τραμπ. Με ένα σμπάρο, πολλά τριγώνια!

γ) Συμφωνήθηκε η αναβάθμιση, κάπου 85 αεροσκαφών F-16, της πολεμικής μας αεροπορίας, σε βάθος δεκαπενταετίας. Συμφωνία που για μεν τις ΗΠΑ «θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας», όπως είπε ο αμερικανός πρόεδρος για δε την Ελλάδα θα χρεώσει τον κρατικό προϋπολογισμό με 1 δις. Ευρώ περίπου.

δ) Για το Κυπριακό και την απαίτηση της Τουρκίας να συνεχιστεί η παρουσία του στρατού κατοχής στην Κύπρο καθώς και το καθεστώς των εγγυήσεων, «συμφωνήθηκε» ο μεν Έλληνας πρωθυπουργός να πει τον πόνο του, ο δε κ. Τραμπ να «καταπιεί τη γλώσσα του».

Η ίδια «συμφωνία» έγινε και για τις συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού μας χώρου στο Αιγαίο, την αμφισβήτηση των συνόρων μας από την Τουρκία και την εμμονή των Σκοπίων να διαστρέφουν την ιστορία και να έχουν ως κρατική ιδεολογία τον αλυτρωτισμό.

ε) Στον οικονομικό τομέα που καίει την Ελλάδα ο κ. Τραμπ:

– Επεσήμανε ότι «πρέπει να υπάρξει αξιόπιστη ελάφρυνση του χρέους». Το πώς και το πότε θα υπάρξει και τι είδους και μεγέθους θα είναι αυτή η ελάφρυνση δεν έγινε αναφορά.

– Προέτρεψε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Υποσχέθηκε, επίσης, ότι θα αποσταλεί (πότε;) μεγάλο κλιμάκιο, «υψηλού επιπέδου», Αμερικανών στη Χώρα μας, για να εξετάσουν το θέμα των επενδύσεων.

Αυτά σε γενικές γραμμές είναι τα συμφωνηθέντα που ερμηνεύουν πώς τα όσα είπε ο κ. Τραμπ ότι «πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλαδα να βοηθήσει εμάς», σημαίνουν στην ουσία τους «βοήθα με φτωχέ μου να μη σου μοιάσω».

*Πηγή: Χριστιανική Εφημερίδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας