Βενεζουέλα: Καταδικάζει την επέμβαση στην Πρεσβεία ως παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου

1159
βενεζουέλα

Την περασμένη Δευτέρα, οι αρχές των ΗΠΑ μπήκαν στην πρεσβεία της Βενεζουέλας, που έχουν καταλάβει Αμερικανοί ακτιβιστές. Λίγο αργότερα οι αρχές άφησαν την πρεσβεία ενώ τέσσερις ακτιβιστές παρέμειναν στο κτίριο.

Το γραφείο της αντιπροέδρου της Βενεζουέλας περιγράφει την διείσδυση των αμερικανικών αρχών στην πρεσβεία της χώρας στις Ηνωμένες Πολιτείες ως παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

«Οι αμερικανικές αρχές παραβίασαν τον διεθνή νόμο εισβάλλοντας στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς την άδεια της μπολιβαριανής κυβέρνησης και του προέδρου Νικολάς Μαδούρο», ανέφερε το γραφείο τύπου της αντιπροέδρου στη σελίδα του Twitter της τη Δευτέρα.

Οι διπλωμάτες της Βενεζουέλας έφυγαν από την πρεσβεία μετά από αίτημα των αμερικανικών αρχών στα τέλη Απριλίου. Ωστόσο, Αμερικανοί ακτιβιστές κατέλαβαν το κτίριο για να το προστατεύσουν από τις αμερικανικές αρχές και προκειμένου να αποτρέψουν τους υποστηρικτές του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουάιδο να πάρουν τον έλεγχο του κτιρίου.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ευχαρίστησε τους ακτιβιστές για την προστασία του κτιρίου.

Από τον Ιανουάριο, η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει διαμαρτυρίες κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Στις 5 Ιανουαρίου, ο βουλευτής Χουάν Γκουάιδο εξελέγη επικεφαλής της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Εθνικής Συνέλευσης, την οποία όλα τα άλλα κυβερνητικά παραρτήματα αρνούνταν να αναγνωρίσουν από το 2016.

Στις 23 Ιανουαρίου, δύο ημέρες μετά την ακύρωση της εκλογής του από το Ανωτάτο Δικαστήριο της Βενεζουέλας, ο Γκουάιδο αυτοαναγορεύθηκε «προσωρινός πρόεδρος» της χώρας. Ο Μαδούρο, ο οποίος ορκίστηκε για τη δεύτερη προεδρική θητεία του στις 10 Ιανουαρίου μετά τη νίκη του στις εκλογές του Μαΐου, των οποίων μέρος της αντιπολίτευσης μποϊκοτάρει, χαρακτήρισε την κίνηση του Γκουάιδο ως μια προσπάθεια να οργανώσει ένα πραξικόπημα ενορχηστρωμένο από την Ουάσινγκτον.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν αμέσως τον Γκουάιδο, με περίπου 50 άλλες χώρες να ακολουθούν το παράδειγμά τους, συμπεριλαμβανομένης της Κολομβίας. Η Ρωσία, η Κίνα, η Κούβα, η Βολιβία και ορισμένα άλλα κράτη έχουν, εν τω μεταξύ, εκφράσει την υποστήριξή τους στη νόμιμη κυβέρνηση Μαδούρο. Το Μεξικό και η Ουρουγουάη αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τον Γκουάιδο, δηλώνοντας ότι παραμένουν ουδέτεροι και πιστοί στην προώθηση της διευθέτησης κρίσεων μέσω του διαλόγου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας