Βενεζουέλα: Αποκυήματα φαντασίας τα περί μεταφοράς χρυσού μέσω Ελλάδας

769
βενεζουέλα
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας διαψεύδει τα περί μεταφοράς χρυσού μέσω Ελλάδας
Τις κατηγορίες για χρήση ελληνικών αεροδρομίων από την κυβέρνησή του προκειμένου να μεταφερθεί χρυσός απορρίπτει ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Ivan Gil, μιλώντας στην Deutsche Welle, ενώ κάνει λόγο για “διεθνή οικονομικό στραγγαλισμό”.
Έχουν περάσει πάνω από δυο μήνες από τότε που ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας Juan Guaido «ανέλαβε» την εξουσία στη χώρα του χωρίς να μπορέσει να κεφαλαιοποιήσει το αυξανόμενο κλίμα δυσφορίας του λαού απέναντι στον πρόεδρο Maduro.
Ο χρόνος φαίνεται να κυλά σε βάρος του Guaido, όπως τουλάχιστον παραδέχονται εκπρόσωποι της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης.
Σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία συναντήσαμε στο γραφείο του στο Καράκας τον υφυπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας Ivan Gil, υπεύθυνο για την Ευρώπη, μεταδίδει η DW.
Ο κ. Gil επισκέπτεται συχνά την Ευρώπη, τον περασμένο Δεκεμβριο μάλιστα είχε συναντηθεί στην Αθήνα με τον τότε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο  Κατρούγκαλο.

«Απόφαση των πιλότων και όχι των πολιτικών οι ενδιάμεσες προσγειώσεις»

Το πρώτο που τον ρωτήσαμε είναι γι’ αυτές τις «μυστηριώδεις» πτήσεις κρατικών αεροσκαφών της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, μια εξ αυτών με επιβάτη τον προϊστάμενό του, υπουργό Εξωτερικών Jorge Arreaza.
«Ο υπουργός βρισκόταν σε συνάντηση στο Ντουμπάι και προσγειώθηκε στην Αθήνα για ανεφοδιασμό και μετά να συνεχίσει το ταξίδι του στη Βενεζουέλα. Αυτό είναι όλο. Στη συνέχεια διάβασα διάφορα στον τύπο.
Είναι απίστευτο ότι τα ΜΜΕ συνεχώς χτυπούν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας με θεωρίες συνομωσίας, αλλά η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά που το κυβερνητικό αεροσκάφος πετά πάνω από την Ευρώπη, την Κίνα, την Εγγύς Ανατολή, πρέπει να γίνονται ενδιάμεσες προσγειώσεις τεχνικής φύσης, είτε στην Πορτογαλία, είτε στην Ελλάδα, είτε στην Ιταλια και τη Σουηδία.
Πρόκειται καθαρά για απόφαση των πιλότων σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης και όχι των πολιτικών».
Ο Gil επιβεβαιώνει ότι στο VIP του «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο Arreaza δεν είχε καμία συνάντηση με έλληνα πολιτικό ή εκπρόσωπό του και αποκαλεί αποκυήματα φαντασίας τα περί μεταφοράς χρυσού στο εξωτερικό μέσω ελληνικών αεροδρομίων.
«Πρόκειται για ιστορίες φαντασίας.
Ορισμένα ευρωπαϊκά κόμματα, κυρίως της Δεξιάς, ακόμη και στη Λατινική Αμερική, έχουν συμφέρον να μετατρέψουν την περίπτωση της Βενεζουέλας σε εσωτερική υπόθεση και να την χρησιμοποιούν για να χτυπήσουν την κυβέρνησή τους.
Το συγκεκριμένο Falcon είναι παλαιό και πρέπει να εφοδιάζεται κάθε 6 ώρες.
Έχω ταξιδέψει συχνά με αυτό και ξέρω.
Εξ άλλου οι εξαγωγές ορυκτών δεν γίνονται κρυφά και με αυτόν το τρόπο».
Ο Ιβάν Χιλ χαρακτηρίζει τις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα ως σχέσεις σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και ειλικρίνειας.
«Είναι σημαντική χώρα για μας μέσα στην ΕΕ, μια χώρα με την οποία διατηρούμε σχέσεις, όπως με όλες τις άλλες στην ΕΕ».

«Υφιστάμεθα διεθνή οικονομικό στραγγαλισμό»

Η παρουσία ρωσικού αεροσκάφους στο αεροδρόμιο του Καράκας «Σίμον Μπολίβαρ» με 100 Ρώσους στρατιώτες πυροδότησε φήμες περί στρατιωτικής αρωγής από τη Μόσχα στο πολύ πιθανό σενάριο αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης μέσω Κολομβίας.
Ο Gil πριν από λίγες εβδομάδες είχε επισκεφθεί τη Μόσχα, αλλά όπως μας διαβεβαίωσε, είχε συζητήσεις μόνο για διμερή θέματα κυβερνητικής συνεργασίας.
«Εξάλλου διαθέτουμε στρατό και λαό, έχουμε πλήρη ικανότητα να υπερασπιστούμε την επικράτειά μας.
Δεχόμαστε τη συνεχή απειλή της κυριότερης παγκόσμιας πολιτικής και στρατιωτικής δύναμης στον κόσμο, αλλά είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε τη χώρα μας.
Δεν έχουμε ανάγκη εξωτερικής συνδρομής». Το πολιτικό αδιέξοδο αυτήν την περίοδο είναι πλήρες με τον Χουάν Γκουαϊντό και τη διεθνή κοινότητα να ζητούν νέες δημοκρατικές πολιτικές αλλαγές και την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να τις απορρίπτει.
«Μα ο πρόεδρος Maduro εξελέγη για την περίοδο 2019 μέχρι 2025.
Μέχρι τότε θα βρίσκεται στην προεδρία, όπως προβλέπει το Σύνταγμά μας.
Η μόνη δυνατότητα να απομακρυνθεί είναι δια της λαϊκής ετυμηγορίας στις εκλογές του 2024.
Το Σύνταγμα προβλέπει επίσης μια δυνατότητα το 2022 δια της ενεργοποίησης του άρθρου για διεξαγωγή ανακλητικού δημοψηφίσματος.
Εάν η αντιπολίτευση θέλει να το ενεργοποιήσει, θα πρέπει να το κάνει το 2022.
Άλλη δυνατότητα δεν υπάρχει.
Για τις εξελίξεις στη χώρα αποφασίζει ο κυρίαρχος λαός, ούτε η Μogherini, ούτε ο Trump είναι αρμόδιοι να βαθμολογούν και να υποδεικνύουν ποιες εκλογές ειναι νόμιμες ή όχι στη χώρα».
«Μα ο λαός αγαπά τον Maduro; Έχει κάνει ο πρόεδρος την αυτοκριτική του για την άθλια κατάσταση του λαού;
Άκουσα με τα αυτιά μου να τον βρίζουν δημοσίως», τον ρωτήσαμε.
«Η κύρια αιτία της κρίσης είναι το μπλοκάρισμα των αποθεματικών μας στο εξωτερικό.
Υπάρχουν 50 δις δολάρια μπλοκαρισμένα σε όλες τις τράπεζες του κόσμου.
Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τις διεθνείς υποχρεώσεις μας, τρόφιμα και φάρμακα.
Η κατάσταση με τον πληθωρισμό δεν προκλήθηκε από λάθη της κυβέρνησης.
Φυσικά όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου κάνουν λάθη στις αποφάσεις τους, αλλά το κύριο πρόβλημά μας είναι ο στραγγαλισμός των τραπεζών».

Για την απέλαση του Γερμανού πρέσβη

«Αλήθεια, γιατί δεν συλλάβατε τον Guaido στο αεροδρόμιο, όταν έμπαινε στη χώρα από περιοδεία στην Λατινική Αμερική, αφού είχε παραβιάσει δικαστική απαγόρευση εξόδου από τη Βενεζουέλα, σε αντίθεση όμως απελάσατε τον Γερμανό πρέσβη; Τι φοβάστε;», τον ρωτήσαμε.
«Κηρύξαμε τον Γερμανό πρέσβη persona non grata, γιατί παρενέβαινε συνεχώς στα εσωτερικά μας, μόνο φέτος 3 με 4 φορές.
Όλες οι περιπτώσεις είχαν να κάνουν με την πολιτική κατάσταση της Βενεζουέλας, την εκλογή του προέδρου Maduro αμφισβητώντας την νομιμότητά της.
Μίλησε δημοσίως κατά του Συντάγματός μας, κατά της βούλησης του λαού, κι αυτό δεν μπορούμε να το ανεχθούμε.
Οι σχέσεις με όλες τις χώρες σε διπλωματικό επίπεδο διέπονται από τη Σύμβαση της Βιέννης.
Το ποτήρι ξεχείλισε, όταν μίλησε στο αεροδρόμιο για θέματα εσωτερικής φύσης.
Δεν είναι στην αποστολή ενός πρέσβη να μιλά για εσωτερικά θέματα. Σε ότι αφορά τον Guaido, πρόκειται για θέμα που άπτεται της δικαιοσύνης και όχι της εκτελεστικής εξουσίας.
Διεξάγονται έρευνες σε βάρος του που θα πάρουν τον δρόμο τους».
«Εάν ο Κομαντάντε Cavez ήταν εν ζωή, τι θα έλεγε για την κατάσταση, για το κατάντημα του λαού, κύριε Gil»; «Ειμαι σίγουρος ότι θα έμπαινε στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της αμερικανικής κυβέρνησης, στον δρόμο μαζί με τον λαό.
Είμαι σίγουρος ότι και ο πρόεδρος Maduro κάνει ακριβώς το ίδιο που θα έκανε και ο πρόεδρος Cavez».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας