Βατερλώ: ΝΑΤΟϊκό διάλογο συμφώνησαν Ελλάδα-Τουρκία κατά Στόλτενμπέργκ. Στρεψόδικη “διάψευση” της Αθήνας

1144
ελλάδα

Τεχνικόδιάλογο για την αποκλιμάκωση της έντασης  συμφώνησε η Αθήνα να διεξάγει με την Τουρκία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, κατά την ενημέρωση που έκανε ο φιλότουρκος Γ.Γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Αν ένας τέτοιος διάλογος λάβει χώρα, στο πλαίσιο μάλιστα του ΝΑΤΟ, θα πρόκειται για ένα πραγματικό Βατερλώ για την χώρα μας, τα συμφέροντα, την κυριαρχία και τα δικαιώματα της.

Ενώ η Αθήνα έθετε ως προϋπόθεση για ένα διάλογο, εκ των πραγμάτων εφ όλης της ύλης, κακώς -κάκιστα, μόνο την αποκλιμάκωση της έντασης και τον τερματισμό των προκλήσεων της Άγκυρας με το Ορούτς Ρέις, τώρα κατά τον Γ. Γ του ΝΑΤΟ η Αθήνα υπαναχωρεί πλήρως και θα είναι έτοιμη να κάνει διάλογο με την Τουρκία και μάλιστα στο ναρκοθετημένο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, για το αν το Ορούτς Ρέις θα συνεχίζει ή όχι να κουρελιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μιλάμε για το άκρον άωτον του εξευτελισμού της χώρας μας.

Μόλις κυκλοφόρησε η είδηση με τις προκλητικές δηλώσεις Στόλντενμπεργκ, η Αθήνα επιχείρησε να τις “διαψεύσει“. Δεν βγήκαν, όμως, να προβούν σε διάψευση ούτε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας ούτε καν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αλλά ανώνυμες πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών, λες και το θέμα που ανέκυψε ήταν δευτερεύον  και παρότι οι δηλώσεις από την πλευρά του ΝΑΤΟ ήταν επώνυμες, προσωπικά από τον Γενικό Γραμματέα του.

Και η “διάψευση” όμως των ανώνυμων διπλωματικών πηγών υπήρξε περίεργη, μισή και στρεψόδικη, αφού σε αυτήν οι διπλωματικές πηγές εξέφραζαν τη θετική τους στάση “στην πρόθεση του Γ.Γ του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ”.

Με δύο λόγια, οι ανώνυμες διπλωματικές πηγές επιβεβαίωναν εμμέσως τη δήλωση του Γ.Γ του ΝΑΤΟ, αφού δεν μπορεί ο τελευταίος να “θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης”, χωρίς να ανοίξει διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και χωρίς να “συζητήσουν” οι δύο τελευταίες μεταξύ τους.

Άρα η  δήλωση των διπλωματικών πηγών της Αθήνας δεν συνιστά “διάψευση” του “τεχνικούδιάλογου Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ  αλλά αποτελεί ένα τρικ μέσω του οποίου αυτός ο διάλογος εμμέσως επιβεβαιώνεται. Ο διάλογος, λοιπόν, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, κατά Στόλτενμπεργκ,  δεν είναι, κατά την Αθήνα, Γιάννης αλλά Γιαννάκης!

Ν.Ζ

Έγγραφο με προτάσεις αποκλιμάκωσης κατέθεσε ο Στόλτενμπεργκ σε Αθήνα και Άγκυρα

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από το έγγραφο που κατέθεσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, στους στρατιωτικούς αντιπροσώπους της Ελλάδος και της Τουρκίας στη Συμμαχία και με το οποίο προτείνει διάφορους τρόπους αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, όπως αποκαλύπτει “το Βήμα”.

Το εν λόγω έγγραφο, το οποίο περιλαμβάνει μία σειρά από προτάσεις, δεν λέει τίποτα σχετικά με την αποχώρηση του Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, η Αθήνα έκρινε, σε πρώτη φάση και όταν εκδηλώθηκε αρχικά η σκέψη Στόλτενμπεργκ, ότι δεν υπήρχε λόγος να απορρίψει αμέσως την πρωτοβουλία του! Είναι επίσης σαφές, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ότι υπάρχει κινητοποίηση από συγκεκριμένες πηγές του ΝΑΤΟ (Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία, ίσως και άλλες) για την υποστήριξη αυτού του εγγράφου.

Ο Γ. Στόλτεμπεργκ έσπευσε μετά από αυτό, όχι εντελώς αδικαιολόγητα, να ανακοινώσει ότι οι δύο χώρες «συμφώνησαν να προσέλθουν σε τεχνικές συνομιλίες για τη μείωση του κινδύνου επεισοδίων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι μία σημαντική πλατφόρμα διαβουλεύσεων επί ζητημάτων που επηρεάζουν την ασφάλειά μας».

Η Αθήνα, όμως, εκτιμώντας στη συνέχεια το κύμα των αντιδράσεων που θα προκαλούσαν στη χώρα μας οι απαράδεκτοι χειρισμοί της, έσπευσε όπως-όπως να πάρει αποστάσεις από τις απίστευτες υποχωρήσεις της, χωρίς, όμως, να κλείσει την πόρτα του διαλόγου και ρίχνοντας ταυτόχρονα γέφυρες με τις δηλώσεις του Γ.Γ του ΝΑΤΟ, πίσω από τις οποίες στην ουσία βρίσκονται οι ΗΠΑ και η Γερμανία.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας