Στην κυβέρνηση επικρατεί έντονος προβληματισμός για το νέο έτος και ως προς την πολιτική της οριζόντιας επιχορήγησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας
Νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για το πρώτο τρίμηνο του 2022 δείχνει το ξέφρενο ράλι των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου.
Τα συμβόλαια TTF του Ιανουαρίου έφτασαν να διαπραγματεύονται στο Ολλανδικό hub ακόμη και πάνω από τα 174 ευρώ/MWh, ενώ για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο οι τιμές είναι στα 169,12 και στα 155,55 ευρώ/MWh, αντίστοιχα. Μία μίνι αποκλιμάκωση στα επίπεδα των 107 ευρώ διαφαίνεται για τον Απρίλιο αλλά και αυτή η πρόβλεψη είναι επισφαλής.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, όσο δεν φαίνεται διέξοδο στην κρίση της Ε.Ε. με τη Ρωσία και όσο η Gazprom κρατά μισο-ανοιχτές τις στρόφιγγες των αγωγών προς τα κράτη – μέλη, «η φθηνή ενέργεια από το φυσικό αέριο θα περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας».
Κατά τα ίδια έμπειρα στελέχη, οι τιμές της ενέργειας δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα επίπεδα της περιόδου προ του ξεσπάσματος της πανδημίας Covid-19 και πολύ περισσότερο στην εποχή των lockdowns.
Σύμφωνα με τις πηγές της αγοράς, η απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα είναι μονόδρομος ώστε μακροπρόθεσμα η Γηραιά Ήπειρος να ανεξαρτητοποιηθεί από τα συμφέροντα των μεγάλων παραγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου. Και η λύση είναι, όπως επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία, οι ΑΠΕ και η αποθήκευση ενέργειας.
Η διάρκεια
Η χιονοθύελλα… που προκαλεί η κούρσα ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου και η εξάρτηση από το ορυκτό καύσιμο συμπαρασύρει και την εγχώρια αγορά ενέργειας και οικονομία.
Για σήμερα οι συναλλαγές στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έσπασαν κάθε ρεκόρ. Η μέση τιμή είναι στα 415,94 ευρώ/MWh και σε διάστημα τεσσάρων ημερών έχει υπερδιπλασιαστεί. Στις 18 Δεκεμβρίου η τιμή ήταν στα 197,98 ευρώ/MWh.
Οι εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς ενέργειας είναι πως τα σκαμπανεβάσματα στις τιμές θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του χρόνου αλλά και τουλάχιστον τους πρώτους τρεις μήνες του 2022. Η κρίση θα διαρκέσει σίγουρα για ένα εξάμηνο, καταλήγουν οι προβλέψεις εταιριών ενέργειας.
Οι εκτιμήσεις για τον Δεκέμβριο, μέχρι την ομιλία του πρωθυπουργού το περασμένο Σάββατο στη Βουλή έδειχναν μία μέση τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού στα περίπου 270 ευρώ/MWh. Και στη βάση αυτών έγιναν οι ανακοινώσεις για την αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών από τα 130 στα 165 ευρώ/MWh. Δεν είναι σίγουρο αν αυτό το ύψος της ενίσχυσης θα ανακουφίσει τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες για τις καταναλώσεις του Δεκεμβρίου.
Ο προβληματισμός
Στην κυβέρνηση επικρατεί έντονος προβληματισμός για το νέο έτος και ως προς την πολιτική της οριζόντιας επιχορήγησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Μπορεί οι πόροι να συγκεντρώνονται λόγω και της αύξησης των δικαιωμάτων των εκπομπών των ρύπων που φέρνουν έσοδα από τις δημοπρασίες αγοράς τους, ωστόσο η αέναη ενίσχυση δεν συμβαδίζει με τις αρχές μίας χρηστής ενεργειακής πολιτικής. Επί της ουσίας, σύμφωνα με αναλυτές, η επιδότηση ουσιαστικά κατευθύνεται στα ορυκτά καύσιμα και όχι στην ανάπτυξη της φθηνής και καθαρής ενέργειας.
Από την άλλη μεριά, το πολιτικό κόστος θα είναι τεράστιο στο ενδεχόμενο διακοπής της οριζόντιας επιδότησης εν μέσω έξαρσης των τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου.
Νοικοκυριά με μεσαίο εισόδημα αλλά και επιχειρήσεις που δίνουν θέσεις εργασίας και αναπτύσσονται, κινδυνεύουν, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, να βρεθούν στα όρια της ενεργειακής ένδειας και να αναστείλουν τις δραστηριότητες τους, αντίστοιχα.