Βαράνε πάλι τα τέλια: Αναγνώριση «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα ζητούν 168-υπογράφοντες

1006
Βαράνε πάλι τα τέλια

«Σήμερα εμείς, οι Μακεδόνες με τιμή και αξιοπρέπεια, υπογράφοντες το μήνυμα, απαιτούμε την αναγνώριση της μακεδονικής μειονότητας ως υπόσχεση του κοινού μας δημοκρατικού μέλλοντος και της προόδου στα Βαλκάνια» γράφουν, μεταξύ άλλων, οι διανοούμενοι και καλλιτέχνες.

Την αναγνώριση από την Ελλάδα της «μακεδονικής μειονότητας» ζητούν 168 διανοούμενοι και καλλιτέχνες της Βόρειας Μακεδονίας, αναφέρει η ιστοσελίδα mkd.mk.

«Στο ελληνικό και παγκόσμιο κοινό»

Παραθέτει, μάλιστα, τις υπογραφές τους κάτω από κείμενο, το οποίο παρουσιάζει σε άρθρο με τον υπέρτιτλο «Εκκληση στο δημοκρατικό ελληνικό και παγκόσμιο κοινό» και τίτλο «168 υπογραφές στο αίτημα για αναγνώριση της μακεδονικής μειονότητας από την Ελλάδα».

«Ακαδημαϊκοί, ιστορικοί, καθηγητές, σκηνοθέτες, δικηγόροι, διπλωμάτες, ηθοποιοί, αρχαιολόγοι, δημοσιογράφοι, ποιητές, συγγραφείς… υπέγραψαν το μήνυμα με το οποίο απαιτούν την αναγνώριση της μακεδονικής μειονότητας από τη νότια γειτονική μας Ελλάδα.

»Σήμερα εμείς, οι Μακεδόνες με τιμή και αξιοπρέπεια, υπογράφοντες το μήνυμα, απαιτούμε την αναγνώριση της μακεδονικής μειονότητας ως υπόσχεση του κοινού μας δημοκρατικού μέλλοντος και της προόδου στα Βαλκάνια, που είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης» σημειώνει στον πρόλογο του άρθρου η ιστοσελίδα της Βόρειας Μακεδονίας.

Το κείμενο

Ακολουθεί το κείμενο που υπογράφουν οι 168 διανοούμενοι και καλλιτέχνες των Σκοπίων (ο μεσότιτλος «Γέφυρα φιλίας» έχει μπει για τεχνικούς λόγους από τη σύνταξη του in.gr):

«Στα Βαλκάνια, η μακεδονική μειονότητα αναγνωρίζεται από τη Δημοκρατία της Σερβίας και τη Δημοκρατία της Αλβανίας, τις γειτονικές μας χώρες, αλλά δεν αναγνωρίζεται από τους άλλους γείτονές μας, τη Δημοκρατία της Βουλγαρίας και τη Δημοκρατία της Ελλάδας.

»Η μοναδικότητα των Μακεδόνων στη διοικητική περιφέρεια της Μακεδονίας, την Ελληνική Δημοκρατία, επιβεβαιώνεται από την εγγραφή του μακεδονικού πολιτικού κόμματος. Είναι το πολιτικό κόμμα Ουράνιο Τόξο, με έδρα τη Λερίν το 1994. Το πρώτο συνέδριο αυτού του κόμματος έγινε στις 30 Μαΐου 2004 στη Σολούν (Θεσσαλονίκη).

»Στη Λερίν (Φλώρινα) το κόμμα διοργανώνει τα εγκαίνια του “Μακεδονικού Σπιτιού”. Με άλλες μακεδονικές οργανώσεις εκδίδει δίγλωσσα περιοδικά στα μακεδονικά και ελληνικά: “Μεγλενά”, “Ζόρα”, “Νόβα Ζόρα” και “Λόζα”. Το έμβλημα του κόμματος του Ουράνιου Τόξου είναι γραμμένο στα ελληνικά, τα μακεδονικά και τα αγγλικά.

«Γέφυρα φιλίας»

»Το ουράνιο τόξο συμβολίζει μια δημοκρατική γέφυρα φιλίας μεταξύ Μακεδόνων και Ελλήνων στην ελληνική κοινωνία. Το ουράνιο τόξο είναι η φιλοδοξία και η ελπίδα των Μακεδόνων, πιστών πολιτών του ελληνικού κράτους.

»Το παρόν δίνει την ευκαιρία να αναγνωριστεί η μακεδονική μειονότητα από τον νότιο γείτονά μας, τη Δημοκρατία της Ελλάδας. Σήμερα, εμείς οι Μακεδόνες με τιμή και αξιοπρέπεια, υπογράφοντες το μήνυμα, απαιτούμε την αναγνώριση της μακεδονικής μειονότητας ως υπόσχεση του κοινού μας δημοκρατικού μέλλοντος και της προόδου στα Βαλκάνια, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης.

»Ο δρόμος στρώνεται από κοινού με τη Χάρτα του Σαν Φρανσίσκο (1945) και την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Υόρκης (1948), που εγκρίθηκε από τα Ηνωμένα Eθνη, και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, που εγκρίθηκε στη Ρώμη (1950) από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

»Ελπίζουμε ότι με τη χειρονομία καλής θέλησης από την πλευρά μας για αμοιβαία κατανόηση, χτίζουμε ένα μέλλον φιλίας των λαών μας!».

Ακολουθούν στο δημοσίευμα οι υπογραφές των 168 διανοουμένων και καλλιτεχνών.

Πηγή: mkd.mk, echedoros-a.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας