Βίαιες ταραχές στα Νησιά του Σολομώντα, με φόντο τη διένεξη Ταϊβάν-Κίνας

841
Βίαιες ταραχές στα Νησιά

Τα Νησιά του Σολομώντα, που από το 1983 διατηρούσαν διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, αποφάσισαν το 2019 να τις διακόψουν και να αναγνωρίσουν την Κίνα.

Η αστυνομία πυροβόλησε προειδοποιητικά για να απωθήσει διαδηλωτές που αποπειράθηκαν να εισβάλλουν στην ιδιωτική κατοικία του πρωθυπουργού των Νησιών του Σολομώντα, του Manase Sogavare, εν μέσω των συνεχιζόμενων επεισοδίων, συμπεριλαμβανομένων εμπρησμών και λεηλασιών στη Χονιάρα, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μικρός αριθμός αστυνομικών μπόρεσε να διαλύσει το πλήθος, απωθώντας το προς το κέντρο της πόλης.
Στη Χονιάρα πυρπολήθηκε τουλάχιστον ένα κτίριο και λεηλατήθηκαν καταστήματα και σήμερα, τρίτη συνεχόμενη ημέρα διαδηλώσεων και ταραχών.
Οι διαδηλωτές απαιτούν την παραίτηση του επικεφαλής της κυβέρνησης.
Τα νέα επεισόδια καταγράφονται μολονότι η Αυστραλία ανακοίνωσε πως άρχισε να αναπτύσσει ειρηνευτική αποστολή στην πρωτεύουσα του αρχιπελάγους του Ειρηνικού.
Χιλιάδες άνθρωποι, ορισμένοι οπλισμένοι με τσεκούρια και μαχαίρια, επιτέθηκαν στην κινεζική συνοικία, σε καταστήματα και άλλες εγκαταστάσεις.
Οι ταραχές στα Νησιά του Σολομώντα άρχισαν όταν εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν αξιώνοντας ο κ. Sogavare να εγκαταλείψει το αξίωμά του.
Κατόπιν έκαναν έφοδο στην κινεζική συνοικία στη Χονιάρα, που έχει κάπου 80.000 κατοίκους.
Πυρπόλησαν αστυνομικό τμήμα και λεηλάτησαν καταστήματα, ώσπου επενέβη η αστυνομία και τους απώθησε με εκτενή χρήση δακρυγόνων.
Νέες ταραχές ξέσπασαν ωθώντας την Αυστραλία να ανακοινώσει πως αναπτύσσει ειρηνευτική δύναμη.
Τα πρώτα μέλη της αναπτύχθηκαν επί του πεδίου τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, μερικές ώρες μετά την έκκληση που απηύθυνε στην Καμπέρα ο κ. Sogavare να παρασχεθεί συνδρομή στην κυβέρνησή του.
Η Παπούα Νέα Γουινέα από την πλευρά της ανακοίνωσε πως θα αναπτύξει 34 στρατιωτικούς στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής.
Οι βίαιες ταραχές καταγράφονται με φόντο τη διένεξη ανάμεσα στην Ταϊβάν και την Κίνα, που «ανησυχεί» για τα συμφέροντά της στο αρχιπέλαγος.
Τα Νησιά του Σολομώντα, που από το 1983 διατηρούσαν διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, αποφάσισαν το 2019 να τις διακόψουν και να αναγνωρίσουν την Κίνα.
Ο ασιατικός γίγαντας, που θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία του παρότι δεν ελέγχει το νησί των 23 εκατομμυρίων κατοίκων, θέτει αυτή την προϋπόθεση για να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με άλλα κράτη.
Η απόφαση της κυβέρνησης των Νησιών του Σολομώντα όμως προκάλεσε έντονη αντίδραση μεγάλου μέρους του πληθυσμού, που είχε αποκτήσει στενές σχέσεις με την Ταϊπέι.
Ξένες δυνάμεις
Ο Sogavare επέρριψε σήμερα ευθύνες για τις ταραχές στο νησιωτικό κράτος του νότιου Ειρηνικού σε ξένες δυνάμεις, χωρίς να τις κατονομάσει.
Ο πρωθυπουργός, που επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας για 36 ώρες στη Χονιάρα –μάταια-, αναφέρθηκε ειδικά στους πολίτες από το νησί Μαλέιτα, όπου πολλοί αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι και προδομένοι από την κυβέρνησή του.
«Θλίβομαι για τον λαό μου στη Μαλέιτα διότι του λένε εσκεμμένα ψέματα», δήλωσε ο κ. Sogavare στο αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
«Οι ίδιες χώρες που χειραγωγούν τον κόσμο στη Μαλέιτα είναι αυτές που δεν θέλουν να έχουμε σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, που αποθαρρύνουν τα Νησιά του Σολομώντα να συνεχίσουν αυτές τις διπλωματικές σχέσεις και να συμμορφώνονται προς το διεθνές δίκαιο και αποφάσεις του ΟΗΕ», πρόσθεσε.
Ο ηγέτης της επαρχίας Μαλέιτα, ο D. Suidani, κατηγόρησε χωρίς περιστροφές τον πρωθυπουργό ότι είναι άνθρωπος του Πεκίνου, καταγγέλλοντας πως επιλέγει να «βάλει ξένα συμφέροντα πάνω από αυτά των κατοίκων των Νησιών του Σολομώντα».
«Ο κόσμος δεν είναι τυφλός, δεν θέλει να τον εμπαίζουν άλλο», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, ο S. Morisson, ανέφερε χθες πως αποδέχθηκε το αίτημα του ομολόγου του Sogavare να σταλούν κάπου 100 αστυνομικοί και στρατιώτες.
«Σκοπός μας είναι να εγγυηθούμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια», διαβεβαίωσε.
Η υπουργός Εσωτερικών της Αυστραλίας, η Caren Andrews, διευκρίνισε πως «έχουν ήδη αναπτυχθεί 23 μέλη της αυστραλιανής ομοσπονδιακής αστυνομίας), βρίσκονται ήδη επί του πεδίου στη Χονιάρα. Θα αναπτυχθούν κι άλλοι σήμερα, περίπου 50».
Στο αρχιπέλαγος του Ειρηνικού Ωκεανού, που απέκτησε την ανεξαρτησία του από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1978, είχαν ξεσπάσει βίαια επεισόδια μεταξύ διαφορετικών εθνοτήτων στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Οι εντάσεις οδήγησαν στην ανάπτυξη διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης υπό τη διοίκηση της Αυστραλίας (2003-2017).
Είχαν ξεσπάσει ταραχές στην κινεζική συνοικία της πρωτεύουσας ειδικά κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών του 2006, αφού κυκλοφόρησαν φήμες πως εταιρείες προσκείμενες στο Πεκίνο συνέβαλαν να διαπραχθεί νοθεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας