Βέτο Βουλγαρίας για «μακεδονική γλώσσα»-Δεν πάει στα σύνορα Σκοπίων ο Frontex

636
Δεν πάει στα σύνορα Σκοπίων ο Frontex

Δυστυχώς για την Ελλάδα είναι η Βουλγαρία που για τα δικά της συμφέροντα εμποδίζει τα Σκόπια από τη χρήση «μακεδονικής εθνότητας» και «μακεδονικής γλώσσας»

Η «μακεδονική» γλώσσα παραμένει εμπόδιο για την υπογραφή της συμφωνίας με τον Frontex ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Βόρεια Μακεδονία.

Προφανές ενδιαφέρον

Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ στη διάρκεια της διάσκεψης «Ο ρόλος των ΜΜΕ και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στη διαδικασία ένταξης».

Ο ίδιος επισήμανε ότι υπάρχει προφανές ενδιαφέρον για την υπογραφή της συμφωνίας της Βόρειας Μακεδονίας με τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής- Frontex, και τη ρύθμιση αυτού του ζητήματος με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Βέτσερ, ανέφερε ότι η μεταναστευτική κρίση που ξέσπασε το 2015 και το 2016, στη λεγόμενη βαλκανική διαδρομή, ανέδειξε σε πολύ σημαντικό ζήτημα τη διασφάλιση των συνόρων της Βόρειας Μακεδονίας σε αυτό το θέμα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι το μόνο εμπόδιο που απομένει για την υπογραφή της συμφωνίας είναι η αναφορά της «μακεδονικής γλώσσας».

Δεν υπογράφει η Βουλγαρία

Η συμφωνία του Frontex με τη Βόρεια Μακεδονία, συνάφθηκε τον Ιούλιο του 2018, αλλά μέχρι στιγμής η μόνη χώρα που δεν την έχει υπογράψει είναι η Βουλγαρία.

«Το κύριο και τελευταίο ζήτημα είναι αυτό που έχει προκύψει τώρα με αυτήν την πρόκληση», είπε ο Ντιμιτρόφ.

Η Βουλγαρία έχει επιφυλάξεις σχετικά με τη διατύπωση της «μακεδονικής γλώσσας», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι, από την άλλη πλευρά, η θέση μας είναι ότι αυτή η συμφωνία, καθώς και οι συμφωνίες με όλες τις άλλες χώρες, οι οποίες έχουν υπογραφεί στα σερβικά, στη γλώσσα του Μαυροβουνίου…, θα πρέπει να υπογραφεί και στα «μακεδονικά».

Η απάντηση της Κομισιόν

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Μακεδονίας MIA ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη θέση της σχετικά με το καθεστώς της υπογραφής της συμφωνίας για τον Frontex μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της ΕΕ, και η απάντηση ήταν ότι συνιστά πρόβλημα η χρήση της «μακεδονικής γλώσσας», όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του πρακτορείου από τις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Eνωση βρίσκεται στη διαδικασία υπογραφής συμφωνίας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για τον Frontex, δηλαδή ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων, ένα από τα στρατηγικά σημεία για την καταπολέμηση της «παράνομης μετανάστευσης» στην ΕΕ, επειδή οι χώρες της περιοχής βρίσκονται στη «βαλκανική διαδρομή»-κλειδί, ήταν η απάντηση της Κομισιόν.

Η «μακεδονική γλώσσα»

Τα τελευταία δύο χρόνια, η ΕΕ έχει υπογράψει τέτοιες συμφωνίες με την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία. Η συμφωνία με τον Frontex και τη Βόρεια Μακεδονία ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2018, αλλά μέχρι σήμερα υπολείπεται η υπογραφή της λόγω άρνησης της Βουλγαρίας, προστίθετο στην απάντηση.

Η αναφορά «μακεδονική γλώσσα» αποτελεί το μόνο εμπόδιο που απομένει για την υπογραφή της συμφωνίας, και για άλλες λεπτομέρειες επικοινωνήστε απευθείας με τις εθνικές αρχές, κατέληγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη γραπτή απάντησή της στο ΜΙΑ.

Πηγή: vecer.mk, echedoros-a.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας