«Αριθμός εμβολιασμένων νοσηλεύεται με σοβαρά συμπτώματα»
Μια ακόμη «ειδικός» υποστηρίζει ότι πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα και για τους εμβολιασμένους, ο λόγος για την καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.
Η κυβέρνηση συνεχίζει να στοχοποιεί τους ανεμβολίαστους για την κατάσταση με τον Covid-19 στην Ελλάδα και να αφήνει τελείως ελεύθερους τους εμβολιασμένους, παρόλα αυτά αρκετοί «ειδικοί» εκφράζουν την αντίθεση τους και τονίζουν ότι πρέπει να παρθούν μέτρα και για τους εμβολιασμένους, γιατί αλλιώς θα αναγκαστούμε να μπούμε σε ολικό lockdown.
«Θα χρειαστεί άμεσα γενικευμένη χρήση μάσκας, αποστάσεις και αερισμός χώρων για όλο τον πληθυσμό, εμβολιασμένους, ανεμβολίαστους, παιδιά. Να σταματήσουμε την διασπορά», τόνισε η κα Λινού, γιατί «ο εμβολιασμός είναι εξαιρετικά ευεργετικός αλλά ακόμη κι αν εμβολιάζαμε όλους σήμερα, θα περάσει ενάμισης μήνας για να έχουμε αποτέλεσμα από τον εμβολιασμό. Επομένως δεν αρκεί».
Παράλληλα, συνέχισε, «απαιτείται μείωση πληρότητας στους χώρους που επιτρέπεται να συμμετέχουν μόνο εμβολιασμένοι, στην εστίαση, την άθληση, την ψυχαγωγία, το λιανεμπόριο, να μειωθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων σε αυτά. Μπορεί να αυξηθούν οι ώρες, να λειτουργούν με τη σειρά και λιγότερους κάθε φορά -και πολύ αυστηρή τήρηση απόστασης και μάσκας. Δεν θα μπορέσουμε διαφορετικά να ελέγξουμε την πανδημία. Ήδη, μικρός αριθμός εμβολιασμένων νοσηλεύεται με σοβαρά συμπτώματα. Αυτό μπορεί να ανέρχεται στο 15%-20%. Ναι, είναι οι πιο μεγάλοι στην ηλικία, που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Αλλά είναι άνθρωποι, συνάνθρωποί μας. Και οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι».
Σχολιάζοντας τις προτάσεις για εφαρμογή πλήρους lockdown 2-3 εβδομάδων προκειμένου να ανακοπεί η διασπορά του τέταρτου κύματος της πανδημίας, η κα Λινού είπε ότι «αυτό είναι το τελικό μέτρο, εμείς δεν έχουμε πάρει ακόμη τα προηγούμενα. Ας δοκιμάσουμε πρώτα όλα τα άλλα άμεσα. Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει εδώ και 2-3 εβδομάδες. Ας το κάνουμε σήμερα, αύριο. Αν δεν ελέγξουμε την κατάσταση τότε θα χρειαστεί lockdown.
Υπογράμμισε μάλιστα για τα lockdown ότι «είχαμε και την αρνητική εμπειρία με την ενδοοικογενειακή διασπορά, τον περυσινό χειμώνα … θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε ξανά αυτό που λέμε “φούσκα”, να διαλέξουμε από τώρα 2-3 οικογένειες, να περάσουμε μαζί».
Εξάλλου, αναφερόμενη στα σχολεία η κα Λινού πρότεινε ένα σύστημα test-and-stay. Όταν δηλαδή εντοπίζεται ένα κρούσμα, αμέσως ελέγχονται τα παιδιά που κάθονται κοντά. Αυτό απαιτεί να έχουν χωριστεί σε μικρότερες σταθερές ομάδες, στην τάξη και εκτός. «Αν υπάρξουν κρούσματα σε 2-3 τμήματα, ακόμη κι αν είναι λίγα, κλείνει το σχολείο, όχι στο 50%+1, είναι πολύ αργά πλέον. Θα έπρεπε να είναι 10%+1, αν νοσήσουν 2-3 παιδιά να κλείνει το τμήμα».
Είναι ξεκάθαρο πλέον και το λένε σχεδόν όλοι οι «ειδικοί», η κυβέρνηση όσο και εάν το διαψεύδει θα αναγκαστεί να επιβάλλει μέτρα και για τους εμβολιασμένους, γιατί αυτοί συντηρούν την πανδημία στην Ελλάδα και όχι οι ανεμβολίαστοι που δεν επιτρέπεται να μπουν πουθενά και τεστάρονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.