H αμερικανική στρατιωτική ήττα στο Αφγανιστάν και η κατάρρευση του μετώπου μέσα σε λίγες ημέρες, δημιουργεί κρίσιμα ερωτήματα για την ισχύ των ίδιων των ΗΠΑ στην διεθνή πολιτική σκακιέρα.
Και αν στο Βιετνάμ, αποσύρθηκαν το 1973 οργανωμένα κι ενώ είχαν να αντιμετωπίσουν ένα άριστα εξοπλισμένο, από τους Σοβιετικούς και την Κίνα, βορειοβιετναμικό Στρατό -που τελικά πήρε τη νίκη το 1975 διαλύοντας το Νότιο Βιετνάμ- εδώ μιλάμε για ήττα από Ταλιμπάν, στοιχειωδώς εξοπλισμένους, κατά βάση από… το Πακιστάν!
Την ίδια στιγμή η Τουρκία παίζει αριστοτεχνικά το παιχνίδι της και βάσει της συμφωνίας με ΗΠΑ και Ταλιμπάν θα κρατήσει τον έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ.
Εδώ υπάρχουν και ερωτήματα για το κατά πόσο είναι καλή ιδέα η μετατροπή της Ελλάδας ουσιαστικά σε μια μεγάλη αμερικανική στρατιωτική βάση, από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, αρχικά και εν συνεχεία της ΝΔ, η οποία εξυπηρετεί ΜΟΝΟ τα αμερικανικά συμφέροντα.
Απλή ερώτηση, κυρίως στους αφελείς ή τους «πονηρούς» που υποστηρίζουν ότι θα «αποτελούν ανάχωμα στη Τουρκία»!
Αν περιμένουμε αυτούς να είναι το «ανάχωμα» προς τη Τουρκία, τότε καλό είναι να σκεφθούμε την μαζική μετανάστευση κι εμείς…
Στο μεταξύ πριν τρεις ώρες, η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική βάση του Αφγανιστάν στην περιοχή Mazar-i-Sharif έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν μαζί με το 70% του αμερικανικού οπλισμού!
Με την πτώση της Mazar-i-Sharif οι Ταλιμπάν διαθέτουν μέσα για να κινούν από αέρος τις δυνάμεις τους, αφού οι περισσότεροι πιλότοι ελικοπτέρων του αφγανικού Στρατού, λιποτάκτησαν προς τους ισλαμιστές.
Συγκεκριμένα:
– 20 ρωσικής κατασκευής Mi-17V-5s,
-12 αμερικανικής κατασκευής UH-60A+ BlackHawk,
– 2 αμερικανικής κατασκευής ελικόπτερα MD-530F(G),
– Ελικοφόρα αεροσκάφη Cessna 208Bs, AC-208Bs και A-29B S Tucanos και
– 6 UAV Scan Eagle (ο αφγανικός Στρατός είχε 6 UAV αναγνώρισης και επιτήρησης και ο Ελληνικός Στρατός δεν έχουν ούτε ένα!).
Ήδη οι Ταλιμπάν τα αξιοποιούν επιχειρησιακά μεταφέρουν δυνάμεις με UH-60 Black Hawk, Mi-8MTV και Mi-17.
Η ανακοίνωση των ΗΠΑ για την ταχύτατη προέλαση των Ταλιμπάν λέει πολλά: «Η Ουάσιγκτον ενημέρωσε στους Ταλιμπάν να αποφύγουν την άμεση αντιπαράθεση με τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην Καμπούλ και να περιμένουν την ολοκλήρωση της εκκένωσης. Αν το πράξουν τότε αυξάνουν την πιθανότητα να γίνει η είσοδο τους στην Καμπούλ αποδεκτή από την διεθνή κοινότητα. Mεταφέραμε στους εκπροσώπους των Ταλιμπάν στην Ντόχα ότι οποιαδήποτε πράξη εκ μέρους τους στο έδαφος που βάζει το αμερικανικό προσωπικό ή την αποστολή μας σε κίνδυνο, θα απαντηθεί με γρήγορη και ισχυρή αμερικανική στρατιωτική απάντηση»!
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τ.Μπάιντεν απλά αύξησε τον αριθμό των αμερικανικών δυνάμεων που στέλνει για την εκκένωση του προσωπικού από το Αφγανιστάν και προσέθεσε 1000 αλεξιπτωτιστές από την 82η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία.
«Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το Σάββατο το βράδυ την βόρεια πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, την πόλη που ήταν το τελευταίο προπύργιο των αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων στον βορρά, με τις δυνάμεις ασφαλείας να τρέπονται σε φυγή και να κατευθύνονται στα σύνορα με το Ουζμπεκιστάν», ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος της επαρχίας Μπαλχ.
Οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο της Μαζάρ-ι-Σαρίφ. Η πόλη έπεσε χωρίς να γίνει μάχη. Οι στρατιώτες εγκατέλειψαν τον εξοπλισμό τους και κατευθύνθηκαν προς τη συνοριακή διάβαση με το Ουζμπεκιστάν για να διασωθούν.
Μια πτώση που κανείς δεν γνωρίζει τις γεωπολιτικές προεκτάσεις θα έχει παγκοσμίως και ήδη η Τουρκία προσπαθεί να λάβει ένα τμήμα αυτών των ανακατατάξεων κάτι που αν συμβεί θα έχει αντίκτυπο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Οι Ταλιμπάν έχουν πλέον φθάσει προ των πυλών της Καμπούλ. Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν ξεκινήσει να απομακρύνουν εσπευσμένα τους διπλωμάτες τους και τους υπηκόους τους, με τους Αμερικανούς να καταστρέφουν απόρρητα έγγραφα στην πρεσβεία τους.
Al-Emarah Studio published video interview from the administration office at Islam Qala customs along Afghanistan-Iran border, which is being run by the new Taliban management now. #Herat https://t.co/LDzySS8yPH pic.twitter.com/8l0jdoKYHs
— FJ (@Natsecjeff) August 1, 2021
Ένα πρώτο απόσπασμα των Αμερικανών Πεζοναυτών, με αποστολή να εγγυηθούν την ασφάλεια της εκκένωσης, έφθασε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, μιας από τις λιγοστές μεγάλες πόλεις που παραμένουν στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων.
Στο μεταξύ, η αμερικανική πρεσβεία έδωσε εντολή στο προσωπικό της να καταστρέψει ευαίσθητα έγγραφα και σύμβολα του αμερικανικού κράτους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για «προπαγανδιστικούς σκοπούς» από τους ισλαμιστές αντάρτες.
Μετά την Κανταχάρ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν χθες την Πουλ-ι-Αλαμ, πρωτεύουσα της επαρχίας Λογκάρ, που απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα νότια της Καμπούλ, και στα χέρια τους βρίσκονται πλέον οι μισές και πλέον πρωτεύουσες των επαρχιών του Αφγανιστάν.
Έπεσαν όλες μέσα σε μόλις οκτώ ημέρες. Είχαν προηγουμένως πάρει τη Λασκάρ Γκα, πρωτεύουσα της Χελμάντ, στο νότιο τμήμα της χώρας, και τη Σαγσαράν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Γορ.
Η Τουρκία “ψάχνει” μερίδιο
Και μέσα σε αυτό το χάος ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μοιάζει να προσπαθεί να κερδίσει πόντους σε αυτό τον συσχετισμό που αναδύεται.
Έτσι ενώ μερικούς μήνες καλούσε τους Ταλιμπάν να «τερματίσουν την κατοχή του Αφγανιστάν», σε συνέντευξη πλέον έρχεται και δηλώνει πως είναι έτοιμος «να συναντηθεί με τον άνθρωπο που θα γίνει ηγέτης τους», αποκαλύπτοντας πως η Άγκυρα επιδιώκει διαύλους επικοινωνίας με τους Ταλιμπάν, προφανώς με την μεσολάβηση του «αδελφού» Πακιστάν, καθώς οι ισλαμιστές μαχητές χρηματοδοτούνται από την πανίσχυρη υπηρεσία πληροφοριών ISI του Πακιστάν.
Αρωγός στην προσπάθεια ο Πακιστανός πρωθυπουργός που υποστήριξε τον «απ’ ευθείας διάλογο Τούρκων και Ταλιμπάν ως μία για το αεροδρόμιο της Καμπούλ», το οποίος ελέγχουν οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις!
Ότι έχει απομείνει από την αφγανική κυβέρνηση «χαιρετίζει την παρουσία της Τουρκίας στην χώρα». Άνθρωπος της Τουρκίας είναι ο αντιπρόεδρος της χώρας Ρασίντ Ντοστούμ, ένας παλιός μουτζαχεντίν πολέμαρχος.
Σε κάθε περίπτωση ποιο πολύ ο Ερντογάν θέλει να έχει τα κλειδιά της μεταναστευτικής ροής προς την Ευρώπη ακόμα περισσότερο από την διαμεσολάβηση επί αφγανικού εδάφους.
Έτσι αν τα βρει με τους Ταλιμπάν θα μπορεί να σταματά ή να αφήνει τα περάσματα μια “κυβέρνηση” των Ταλιμπάν κάτι που θα εξαργυρώσει ο Ερντογάν σε επίπεδο συζητήσεων με την ΕΕ που τρέμει και αυτό ίσως σημάνει αφόρητες πιέσεις προς την Ελλάδα.