Με συμβιβαστική συμφωνία έληξε χθες, Πέμπτη 28 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες η Σύνοδος των ηγετών των 28 χωρών – μελών της Ε.Ε., ως αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησε κυρίως η Ιταλία, αλλά και οι χώρες του Βίζεγκραντ (Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία και Πολωνία), για τη λήψη αυστηρότερων αντιμεταναστευτικών μέτρων. Τη συμφωνία αποδέχτηκε και η Ελλάδα, με τον Αλέξη Τσίπρα να συναινεί στη μετατροπή της χώρας μας σε χώρο εγκλωβισμού των προσφύγων. Στο πλαίσιο αυτό προβαίνει και σε απαράδεκτες εξυπηρετήσεις προς το Βερολίνο, με κύρια την αναγνώριση δικαιώματος να απελαύνονται στη χώρα μας μετανάστες και πρόσφυγες που καταφεύγουν στη Γερμανία.
Συγκεκριμένα, οι ηγέτες των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε. συμφώνησαν στη δημιουργία κοινών κέντρων υποδοχής αιτούντων άσυλο και επεξεργασίας των αιτήσεών τους και τον περιορισμό της ελευθερίας κίνησης των μεταναστών από τη μια χώρα στην άλλη.
Επίσης, συμφώνησαν σε αυστηρότερους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων, με ενίσχυση και της Frontex, καθώς και σε αύξηση της χρηματοδότησης που προσφέρουν στην Τουρκία και σε χώρες της βόρειας Αφρικής για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.
Στην κατεύθυνση της λήψης ακόμη πιο σκληρών αντιμεταστευτικών μέτρων απ’ αυτά που ίσχυαν μέχρι τώρα, που επιδίωκαν η Ιταλία και οι χώρες του Βίζεγκραντ, είχαν προστεθεί ήδη και οι πιέσεις προς την κατεύθυνση αυτή, που ασκούν στην κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ οι σύμμαχοί της, βαυαροί χριστιανοκοινωνιστές.
Με τις αποφάσεις της, η Σύνοδος των Βρυξελλών, όρισε πως χώρες εγκατάστασης των κέντρων υποδοχής (όπως αναφέρονται τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων) θα είναι η Ιταλία και η Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως η χώρα μας θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ως τόπος εγκλωβισμού δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.
Από την ελληνική πλευρά δεν τέθηκε κανένα ζήτημα στη Σύνοδο. Αντίθετα, συμφώνησε τόσο στον εγκλωβισμό των προσφύγων στην Ελλάδα όσο και στην ενίσχυση των κατασταλτικών μέτρων και κυρίως της Frontex. Η ενίσχυση της οποίας εξυπηρετεί την αστυνόμευση της ευρύτερης περιοχής στο πλαίσιο ευρωατλαντικών σχεδιασμών εντελώς άσχετων με το προσφυγικό.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας, με δηλώσεις του στους Financial Times, δεν δίστασε να ανακοινώσει την πρόθεσή του να αποδεχτεί τη γερμανική απαίτηση για απέλαση στην Ελλάδα μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στο έδαφός της. Όπως είπε, είναι έτοιμος να συνάψει σχετική συμφωνία.
“Δεν μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι ίσως έχουμε ορισμένες επιστροφές από τη Γερμανία, εάν αυτό βοηθήσει, στέλνοντας μήνυμα στους διακινητές (ότι η Ευρώπη είναι διατεθειμένη ν’ αντιμετωπίσει τις παράνομες προσφυγικές ροές)», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Δήλωσε επίσης πρόθυμος, σύμφωνα με την εφημερίδα, “να προχωρήσει σε ειδική συμφωνία με το Βερολίνο προκειμένου να περιορίσει τις “δευτερογενείς μετακινήσεις” των προσφύγων που φτάνουν στα νότια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά μετά ταξιδεύουν βόρεια στη Γερμανία”.
“Πρέπει να βρούμε λύση, στο πλαίσιο του διεθνούς νόμου, να μοιράσουμε το φορτίο και να μην έχουμε αυτήν την άδικη κατάσταση για τις χώρες της πρώτης γραμμής, αλλά επίσης και για τη Γερμανία. Είναι άδικο όλοι αυτοί οι άνθρωποι να πηγαίνουν στη Γερμανία, εάν πιστεύουμε ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα”, κατέληξε.