«Ατού» των ΕΔ: Lotus και μη επανδρωμένα ελικόπτερα κατά τουρκικών σχεδίων

657
Lotus και μη επανδρωμένα ελικόπτερα

Το μακρινό 2010 είχε κάνει την πρώτη του επίσημη εμφάνιση στα πλαίσια της Defensys στην Θεσσαλονίκη, το πρώτο μη επανδρωμένο ελικόπτερο του Ε.Σ.

Το όλο σχέδιο αφορούσε σχετικό πρόγραμμα του ΓΕΣ, που εκμεταλλεύονταν την υπάρχουσα τεχνογνωσία του προσωπικού του Στρατού Ξηράς.

Το μη Επανδρωμένο Ελικόπτερο, είχε την δυνατότητα παρακολούθησης εδαφικού χώρου από απόσταση, αναγνώρισης στόχων και συλλογής πληροφοριών.

Τεχνικές Προδιαγραφές

1. Μέση ταχύτητα πτήσεως (με χρήση αυτομάτου πιλότου) 25-30 km ανά ώρα.

2. Μέγιστη εμβέλεια συστήματος αυτομάτου πλοηγήσεως 15 km και αυτονομία καυσίμου για 90 λεπτά πτήσης.

3. Δυνατότητα 2-3 ωρών αυτόνομης τροφοδοσίας του συνόλου του εξοπλισμού του ελικοπτέρου από συσσωρευτή πολυμερίου – λιθίου, με χρόνο επαναφόρτισης για ανάληψη νέας αποστολής περίπου 1,5 ώρα.

4.Ύψος πτήσεως 3.000 πόδια μέγιστο και 1000 πόδια ελάχιστο.

Δυνατότητες συλλογής πληροφοριών, ανίχνευσης ατόμων σε απόσταση 300 μέτρων, και οχήματος σε 900 μέτρα, με την χρήση της θερμικής κάμερας που διαθέτει. Επιπλέον, με τη διαδικτυακή κάμερα ημέρας που φέρει, είχε  τη δυνατότητα οπτικού zoom 12Χ και ψηφιακού 4Χ.

Επιπλέον είχε την δυνατότητα:

Μετάδοσης δεδομένων πτήσεως και πληροφοριακού υλικού στο σταθμό βάσης σε πραγματικό χρόνο.

Ανίχνευσης καπνού και Ραδιοβιοχημικών ουσιών με χρήση κατάλληλων αισθητήρων.

Η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου άμυνας τον Φεβρουάριο του 2021 για την «Κατασκευή και παραγωγή μη επανδρωμένων ελικοπτέρων για το ΓΕΣ» ήταν η εξής:

“Με μέριμνα του Γενικού Επιτελείου Στρατού, έχει σχεδιαστεί η επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων με βάση τις καταγεγραμμένες επιχειρησιακές απαιτήσεις.

Εν προκειμένω, υφίσταται επιχειρησιακή αναγκαιότητα, για προμήθεια ή και ανάπτυξη Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (ΣμηΕΑ), τόσο αεροσκαφών (Α/Φ)όσο και ελικοπτέρων (Ε/Π). Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται και αξιολογείται διεξοδικά οποιαδήποτε λύση εξυπηρετεί τον εν λόγω σχεδιασμό.

Αναφορικά με τις προσπάθειες που γίνονται για την εγχώρια ανάπτυξη και παραγωγή ΣμηΕΑ,τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) έχουν τη δυνατότητα να τις υποστηρίξουν στο τομέα που αφορά το αντικείμενο της δραστηριότητας τους και προς την κατεύθυνση αυτή, βρίσκονται ήδη σε συνεργασία με έτερες ελληνικές εταιρίες, με στόχο την δημιουργία σχετικών προϊόντων για τις ΕΔτης χώρας.

Συνακόλουθα, η ΕΑΒ ΑΕ, έχοντας ολοκληρώσει τη συμμετοχή της στο διακρατικό πρόγραμμα συνεργασίας nEUROnγια την επίδειξη state-of-the-art τεχνολογιών στον αεροναυπηγικό τομέα, συνεχίζει να παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις στη σχεδίαση και ανάπτυξη ΣμηΕΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων διακρατικών συνεργασιών, προκειμένου να συμμετέχει σε εθνικές ή/και διεθνείς κοινοπραξίες υλοποίησης συστημάτων που θα εξυπηρετήσουν τις επιχειρησιακές ανάγκες των ελληνικών ΕΔ”.

Εκτιμάται ότι οφείλουμε να επισπεύσουμε ως ελληνικές ένοπλες δυνάμεις το ταχύτερο δυνατό την αξιολόγηση των σχεδίων και των απαιτούμενων εργασιών, του προγράμματος μη επανδρωμένου ελικοπτέρου μαζί με το πρόγραμμα drone LOTUS, λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στο Αιγαίο από την Τουρκία η οποία ετοιμάζει πυρετωδώς στόλο μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων εξοπλισμένα με πυρομαχικά.

Σε πρόσφατη σχετικά συνεδρίαση στην βουλή για τα εξοπλιστικά, ο  κ. Κουμουτσάκος μίλησε και για το φλέγον ζήτημα των drone, ζητώντας από το ΥΠΑΜ να ‘τρέξει” το ζήτημα όσο γίνεται ταχύτερα.

Η απάντηση του ΥΠΑΜ κ. Παναγιωτόπουλου σε δευτερολογία, ήταν ότι το πρώτο πρότυπο drone θα είναι έτοιμο το καλοκαίρι, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο, ιδιωτικές εταιρείες και την ΕΑΒ.

Σχετικά με την παραγωγή drones, ο ΥΠΑΜ σημείωσε ότι «τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν προσπάθειες στον τομέα που αφορά το αντικείμενο της δραστηριότητάς τους και προς την κατεύθυνση αυτή βρίσκονται ήδη σε συνεργασία με έτερες ελληνικές εταιρείες, με στόχο τη δημιουργία σχετικών προϊόντων για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας». 

Παράλληλα εκτιμάται ότι θα έχουμε ταχύτατα νέα και για το μη επανδρωμένα ελικόπτερα τα οποία θα δώσουν τεράστια ανάσα στις μονάδες επιφανείας μας στο Αιγαίο, δίνοντας πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τις κινήσεις των αντίστοιχων τουρκικών μονάδων.

Το ότι τα UAV μπορούν να παίξουν τόσο ορατό ρόλο στους σύγχρονους πολέμους αποτελεί μεγάλο μέρος της ελκυστικότητάς τους.

Ένας πιθανός πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο για παράδειγμα, θα ξεκινήσει σαφέστατα με την αναμέτρηση  των drones όλων των τύπων, τα οποία θα  διαθέτουν και οι δύο χώρες, και πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι στην κυριολεξία για όλα.

Η Ελλάδα, αντιλαμβανόμενη ότι δεν μπορεί να μείνει πίσω στον εν εξελίξει υβριδικό πόλεμο, εξοπλίζεται με drones τελευταίας τεχνολογίας, αλλά και με συστήματα εδάφους που θα  «τυφλώσουν» τα τουρκικά μη επανδρωμένα οχήματα όλων των τύπων, τρέχοντας αγώνα ταχύτητας με τις πιθανές επερχόμενες εξελίξεις .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας