Ασφαλιστική "εκατόμβη" για επαγγελματίες και συνταξιούχους

1996
συντάξεις

 
Νέα ασφαλιστικά βάρη τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ φέρνει το 2017 κυρίως σε επαγγελµατίες και χαµηλοσυνταξιούχους, όπως προκύπτει από τις εγκυκλίους που εκδόθηκαν την περασµένη εβδοµάδα, βάσει του νόµου Κατρούγκαλου. Οι µεγαλύτεροι χαµένοι θα είναι όσοι επαγγελµατίες δηλώνουν εισόδηµα πάνω από 15.000-20.000 ευρώ, αλλά και οι χαµηλοσυνταξιούχοι που παίρνουν έως 664 ευρώ.
Από το πακέτο µέτρων του ασφαλιστικού, ύψους 1 δισ. ευρώ, τα 785 εκατ. ευρώ θα προκύψουν από νέες περικοπές 50% στο ΕΚΑΣ, στις επικουρικές και τις κύριες συντάξεις. Τα υπόλοιπα –από το συνολικό πακέτο µέτρων του 2017– τουλάχιστον 215 εκατ. ευρώ από τις νέες εισφορές, είτε αυτές έχουν εφαρµοστεί από φέτος και η απόδοσή τους συνεχίζεται το επόµενο έτος (αύξηση 1% στις εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης που ισχύει από 1/6/2016) είτε αυτές αφορούν το νέο διπλό ασφαλιστικό “χαράτσι” του 26,9% στο εισόδηµα των επαγγελµατιών. Πέντε είναι τα βασικά µέτρα του πακέτου του νέου ασφαλιστικού για το 2017. Συγκεκριµένα:
“Χαράτσι”: Η επιβολή υποχρεωτικής εισφοράς 26,9% στο εισόδηµα 2,4 εκατοµµυρίων επαγγελµατιών, των µισθωτών του Δηµοσίου και των αγροτών (κατ’ εξαίρεση θα καταβάλουν 20,9% το 2017) για την κύρια σύνταξη και την υγειονοµική περίθαλψή τους από 1/1/2017.
Επαναϋπολογισμός: Ο επαναϋπολογισµός 2,3 εκατοµµυρίων ήδη καταβαλλοµένων κύριων συντάξεων µε βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και τον µέσο όρο του αποδοχών των συνταξιούχων (για την περίοδο που ήταν οικονοµικά ενεργοί) καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου τους µέχρι τον Σεπτέµβριο-Δεκέµβριο του 2017.
Περικοπές: Η απόδοση των κύριων συντάξεων των οποίων έχουν αιτηθεί οι ασφαλισµένοι µετά τις 12/5/2016 (ηµεροµηνία δηµοσίευσης του νόµου Κατρούγκαλου) –µεγάλη µερίδα των οποίων θα υποστεί µείωση έως 30%–, αλλά και η συνέχιση των µειώσεων στις επικουρικές συντάξεις των οποίων έχουν αιτηθεί ασφαλισµένοι µετά την 1/1/2014 και, µε βάση τον προηγούµενο τρόπο υπολογισµού, ξεπερνούσαν τα 170 ευρώ.
ΕΚΑΣ: Έχει ήδη εφαρµοστεί από 22/12 µείωση του ΕΚΑΣ κατά 50% σε 260.000 χαµηλοσυνταξιούχους που έχουν αποδοχές έως 664 ευρώ (άθροισµα κύριας και επικουρικής σύνταξης) και οικογενειακό εισόδηµα έως 11.000 ευρώ από 1/1/2017. Η µείωση αυτή προκαλεί συρρίκνωση κατά 10% των αποδοχών τους.
Υπερταμεία: Επίκειται η ενοποίηση όλων των Ταµείων σε δύο µεγάλους φορείς. Τα ταµεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, Δηµόσιο, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Τα επικουρικά ταµεία και ταµεία πρόνοιας θα ενοποιηθούν στο Ενιαίο Ταµείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) από 1/1/2017.
1. Ασφαλιστικό “χαράτσι” για κάθε επαγγελµατική δραστηριότητα
– Από 1/1/2017 επιβάλλεται ένα σύνολο ασφαλιστικών εισφορών επί των εισοδηµάτων των επαγγελµατιών, των επιστηµόνων (µηχανικών, γιατρών, δικηγόρων) και των αγροτών. Εισφορά 20% αφορά την κύρια ασφάλιση, 6,9% την υγειονοµική περίθαλψη (ΕΟΠΥΥ), 7% την επικουρική ασφάλιση και 4% το εφάπαξ. Οι εισφορές αυτές –µε εξαίρεση εκείνες της επικούρησης και του εφάπαξ– θα είναι υποχρεωτικές για όλους τους εργαζοµένους, αυτοαπασχολουµένους για όλες τις επαγγελµατικές δραστηριότητες τις οποίες ασκούν, µιας και καταργείται κάθε ασφαλιστική “απαλλαγή”.
Η βάση του υπολογισµού των νέων εισφορών, σύµφωνα µε όσα προβλέπει ο νόµος Κατρούγκαλου, θα είναι για το 2017 το “καθαρό δηλωτέο εισόδηµα” του 2015 (µέχρι τουλάχιστον να εκκαθαριστούν οι δηλώσεις για το εισόδηµα που δηλώθηκε το 2016). Μεγάλοι χαµένοι αναµένεται να είναι όσοι επαγγελµατίες δήλωσαν πάνω από 15.000 ευρώ.
2. Επαναϋπολογισµός των κύριων συντάξεων
– Όλες οι κύριες συντάξεις –πλην ΟΓΑ– οι οποίες είχαν καταβληθεί ή έστω των οποίων είχαν αιτηθεί οι δικαιούχοι τους µέχρι τις 12/5/2016 (ηµεροµηνία δηµοσίευσης νόµου Κατρούγκαλου) θα πρέπει να επαναϋπολογιστούν το αργότερο µέχρι τον Δεκέµβριο του 2016. Κρίσιµο ρόλο στον επαναϋπολογισµό των συντάξεων, ο οποίος θα γίνει µε βάση τις µέσες αποδοχές των συντάξεων την περίοδο που ήταν οικονοµικά ενεργοί, θα παίξει ένας “δείκτης” τον οποίο επεξεργάζεται η ΕΛΣΤΑΤ που αποτιµά τη διαχρονική πορεία των εισοδηµάτων των ασφαλισµένων. Ο επαναϋπολογισµός των συντάξεων θα πλήξει όσους είχαν µέσες µηνιαίες αποδοχές καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου τους πάνω από 1.000 ευρώ. Κι αυτό, γιατί το ύψος των συντάξεων που θα προκύψει µετά τον επαναϋπολογισµό τους θα πέσει έως και 30%.
Αναπροσαρµογή προς τα κάτω
– Η διαφορά µεταξύ του σηµερινού ύψους των συντάξεων και εκείνου το οποίο θα προκύψει µετά τον επαναϋπολογισµό (“προσωπική διαφορά”) θα καλυφθεί οικονοµικά από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης µέχρι και τις 31/12/2018. Από τις 1/1/2019, όµως, ξεκινά η αναπροσαρµογή όλων των ήδη καταβαλλοµένων συντάξεων µε βάση τα αποτελέσµατα του επαναϋπολογισµού τους. Όσες συντάξεις έχουν αρνητική “προσωπική διαφορά” (δηλαδή είναι χαµηλότερες µετά τον επαναϋπολογισµό τους) δεν θα λάβουν τις αυξήσεις τις οποίες προβλέπει ο νόµος Κατρούγκαλου, εφόσον υπάρχει αύξηση του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιµών Καταναλωτή.
Έτσι, το “πραγµατικό” τους επίπεδο θα µειωθεί. Το “πραγµατικό” επίπεδο των συντάξεων µε αρνητική “προσωπική διαφορά” θα µειώνεται µέχρι να “αποσβεστεί” ολόκληρη. Ενώ θα “τρέχει” ο επαναϋπολογισµός των ήδη καταβαλλόµενων κύριων συντάξεων, θα υπολογίζονται οι νέες (δηλαδή εκείνες των οποίων αιτήθηκαν ασφαλισµένοι µετά τις 12/5/2016) µε βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και τις µέσες αποδοχές των ασφαλισµένων. Επίσης, το 20%των εκκρεµουσών από 1/1/2014 επικουρικών συντάξεων θα υποστεί µειώσεις έως και 50%, όπως ακριβώς συνέβη µε τις ήδη καταβαλλόµενες επικουρικές συντάξεις φέτος.
Βασική Πηγή: capital.gr, Δημήτρης Κατσαγάνης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας