«Ασυλία» στα στελέχη τραπεζών

1470
στελέχη τραπεζών

Ρύθμιση, με την οποία προβλέπεται ότι θα ασκείται πλέον δίωξη κατά τραπεζικών στελεχών όχι αυτεπαγγέλτως -όπως γινόταν μέχρι σήμερα- αλλά μόνο κατόπιν συναίνεσης του παθόντος (στην προκειμένη περίπτωση της τράπεζας), περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στον νέο Ποινικό Κώδικα, που αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες, μαζί με τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Με τη σχετική διάταξη παρέχεται (μερική) νομική κάλυψη στα τραπεζικά στελέχη, τα οποία θα μπορούν πλέον να βάζουν πιο εύκολα την υπογραφή τους σε αναδιαρθρώσεις δανείων κ.λπ., με αποτέλεσμα να προχωρεί η σχετική διαδικασία.

Συγκεκριμένα, τα στελέχη των τραπεζών θα διώκονται πλέον μόνον κατ’ έγκληση (μήνυση) και ειδικότερα με τη σχετική συναίνεση του παθόντος (δηλαδή της τράπεζας, η οποία θα έχει υποστεί τη ζημία από τις πράξεις του στελέχους της). Καταργείται, δηλαδή, η αυτεπάγγελτη άσκηση δίωξης για αυτές τις περιπτώσεις.

Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η εν λόγω ρύθμιση αφορά όλο τον ιδιωτικό τομέα (και υποθέσεις επιχειρήσεων και επιχειρηματικές αποφάσεις). Αντίθετα, αυτεπάγγελτη θα είναι η δίωξη κατά λειτουργών του Δημοσίου, αφού οι πράξεις τους αφορούν άμεσα το δημόσιο συμφέρον.

Υπενθυμίζεται ότι οι Κώδικες έχουν κατατεθεί στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και πλέον αναμένεται το επόμενο βήμα, που είναι η εισαγωγή τους στη Βουλή, όπου αναμένεται να ψηφιστούν με ευρεία πλειοψηφία, καθώς σε αυτό το θέμα έχει φανεί από τα κόμματα ότι υπάρχει συναίνεση. Η πλειονότητα άλλωστε του νομικού κόσμου έχει ταχθεί υπέρ της αναγκαιότητας προσαρμογής της ποινικής νομοθεσίας στη νέα έννομη τάξη, ελληνική, ενωσιακή και διεθνή, αλλά και στη σύγχρονη αντιμετώπιση των νέων δεδομένων στο έγκλημα.

Πλειστηριασμοί

Εν τω μεταξύ, η προσφυγή στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας μπορεί να γίνει μόνο μέσω της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία αναπτύσσεται αυτήν τη στιγμή και αναμένεται να είναι έτοιμη το αργότερο σε έναν μήνα. Αυτό ανέφερε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, στον ραδιοφωνικό σταθμό 105,5 «Στο Κόκκινο».
Μέχρι τότε, είπε ο κ. Κουρμούσης, κάποιος που έχει πρόβλημα με την τράπεζα του έχει προστασία από τους πλειστηριασμούς λόγω του εκλογικού νόμου, καθώς αυτοί δεν γίνονται σε περιόδους εκλογών και υπενθύμισε ότι είχε προηγηθεί αντίστοιχη περίοδος λόγω Πάσχα. «Δεν υπάρχει κενό μέχρι να ανοίξει η πλατφόρμα. Μέχρι να λήξει η προεκλογική περίοδος, θα έχει ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα», διαβεβαίωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, εάν υπάρχει περίπτωση ιδιαίτερου προβλήματος, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει τον γνωστό νόμο Κατσέλη-Σταθάκη με δικαστική προσφυγή για να ρυθμίσει τα χρέη του κατά το άρθρο 8, και πάλι κερδίζοντας προστασία.

Παράλληλα, ο κ. Κουρμούσης υπενθύμισε ότι οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν στα 41 Κέντρα και Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών για πληροφορίες και καθοδήγηση, επικοινωνώντας στο 213 2125730.

Προσωρινή προστασία α’ κατοικίας

Ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας τέθηκε σε ισχύ από τις 30 Απριλίου, ενώ συνεχίζεται η διαδικασία ολοκλήρωσης της πλατφόρμας, προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο λειτουργική για τον απλό χρήστη αλλά και να επικοινωνεί με τα αρχεία άλλων φορέων, όπως το TAXISnet, ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ.

Όσο θα διαρκεί η διαδικασία για τη ρύθμιση, θα υπάρχει προσωρινή προστασία του δανειολήπτη από το ενδεχόμενο πλειστηριασμού, όπως επισήμανε η προϊσταμένη του νομικού τμήματος της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Θεώνη Αλαμπάση, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), όπου παρίστατο.

«Το ύψος της συνολικής οφειλής του δανειολήπτη -όχι μόνο το ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο, αλλά και κεφαλαιοποιημένοι τόκοι και τυχόν έξοδα εκτέλεσης, τη ρύθμιση των οποίων αιτείται ο οφειλέτης- δεν θα πρέπει να είναι ανώτερο από 130.000 ευρώ ανά πιστωτή για τα στεγαστικά δάνεια» διευκρίνισε.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας