Ο ιδρυτής του WikiLeaks έφτασε στο δικαστήριο του Σάουθγουορκ με βαν της αστυνομίας και χαιρέτισε, με υψωμένη τη γροθιά, τους υποστηρικτές του που φώναζαν συνθήματα όπως «Ντροπή στο Ηνωμένο Βασίλειο» και «Ντροπή στον Ισημερινό που πούλησε τον Ασάνζ για χρήματα». Ένας κρατούσε ένα πλακάτ με τη φράση «Απελευθερώστε τον Ασάνζ».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ασάνζ κατέθεσε γραπτή δήλωση απολογίας στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας πως οι πράξεις του ήταν η απόρροια τρομακτικών περιστάσεων, πως ζούσε φυλακισμένος στην πρεσβεία, καθώς και πως δύο γιατροί έχουν επιβεβαιώσει τις ψυχικές και σωματικές επιπτώσεις του εγκλεισμού του.
Διαβάστε αναλυτικά την απολογία του Ασάνζ, όπως δημοσιεύτηκε από τα Wikileaks:
Μετά από τα παραπάνω, η Τέιλορ αποφάσισε την φυλάκιση του Ασάνζ για 50 εβδομάδες, δηλαδή δύο λιγότερες από ένα έτος φυλάκισης, ενώ την Πέμπτη οδηγείται και πάλι ενώπιον δικαστηρίου, που εξετάζει το αίτημα της Ουάσινγκτον να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες συνωμοσίας κατά των ΗΠΑ.
Σημειώνεται πως, στη Βρετανία, οι Εργατικοί κάλεσαν την κυβέρνηση να αντιταχθεί στο αμερικανικό αίτημα, με το σκεπτικό ότι ο Ασάνζ συνέβαλε να πληροφορηθεί ο κόσμος τις ωμότητες που διέπραξαν Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Η συντηρητική κυβέρνηση από την πλευρά της επιμένει ότι τον αντιμετωπίζει όπως οποιονδήποτε άλλον κατηγορούμενο. «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», τόνισε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ έκρινε ότι ο Ασάνζ «δεν είναι ήρωας».
Παρακολουθήστε ζωντανά τη διαμαρτυρία έξω από το δικαστήριο του Γουέστιμινστερ όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η ακρόαση του Ασάνζ:
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τον κατηγορεί ότι βοήθησε την Τσέλσι Μάνινγκ, όταν εκείνη ήταν αναλυτής πληροφοριών, για να σπάσει έναν κωδικό πρόσβασης που ήταν αποθηκευμένος στους υπολογιστές του υπουργείου Δικαιοσύνης. Οι αρχές υποστηρίζουν πως έτσι κατάφερε η Μάνινγκ να αποκτήσει πρόσβαση στα διαβαθμισμένα έγγραφα που τελικά δημοσίευσαν τα Wikileaks, αλλάζοντας για πάντα τον κόσμο.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως οι ομοσπονδιακές αρχές κατηγορούν τον Ασάνζ πως διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη ρωσική επίθεση στις προεδρικές εκλογές, με τους εισαγγελείς να ισχυρίζονται πως το στρατιωτικό πρακτορείο πληροφοριών της Ρωσίας ήταν εκείνο που έδωσε τα ηλεκτρονικά μηνύματα στον Ασάνζ.
«Η ποινή του Τζούλιαν Ασάνζ είναι τόσο συγκλονιστική, όσο και εκδικητική. Έχουμε ιδιαίτερα σοβαρές ανησυχίες για το εάν θα λάβει δίκαιη ακρόαση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ποινή που του επιβλήθηκε για την αναζήτηση και λήψη ασύλου είναι διπλάσια από την ποινή που ισχύει για τις καταδίκες» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Wikileaks.
Μετά την καταδίκη της Τετάρτης, το βάρος πέφτει στην προσπάθεια να αποφευχθεί η έκδοσή του στις ΗΠΑ, με τον σημερινό εκδότη των Wikileask, Κριστίν Χράφνσον να τονίζει πως θα είναι μία «μεγάλη μάχη», τονίζοντας πως αυτό που διακυβεύεται είναι «ζήτημα ζωής και θανάτου για τον Ασάνζ» και «ζήτημα ζωής και θανάτου για τις ευρύτερες αρχές της δημοσιογραφίας».
Σημειώνεται πως η Σουηδία ζητάει την έκδοση του Ασάνζ από το 2010, υπό το βάρος κατηγορίας για απόπειρα βιασμού, υπόθεση που «έπεσε» το 2015 και επανήλθε το 2017. Εάν η Σουηδία υποβάλλει αίτημα έκδοσης προς τη Βρετανία, τότε θα πρέπει να εξεταστεί πριν από των ΗΠΑ.
*Πηγή: thepressproject.gr