Αρχαιολόγοι: Η κυβέρνηση ξεπουλάει πολιτιστικά μνημεία στα κρυφά

2013
αρχαιολόγοι

Για άρνηση κατάθεσης εγγράφων και για κωλυσιεργία καταγγέλλει την κυβέρνηση ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, σχετικά με την υπόθεση του ξεπουλήματος ακινήτων πολιτιστικού ενδιαφέροντος. 

Στις 31 Οκτωβρίου 2018, το Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, με έγγραφό του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και το γενικό γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας Αθανάσιο Δημάκη, ζήτησε να του παρασχεθούν συγκεκριμένα έγγραφα και ειδικά:

1. Η πλήρης λίστα των 10.119 ακινήτων του δημοσίου που περιλαμβάνονται στην απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ ΦΕΚ 2317Β/19-6-2018 και μεταβιβάζονται με την Υ.Α. του ΥΠΟΙΚ ΦΕΚ 2320Β/19-6-2018, με πλήρη στοιχεία (ΚΑΕΚ, περιγραφή ακινήτου, διεύθυνση, τρόπος κτήσης από το δημόσιο, καθεστώς προστασίας).

2. Στοιχεία για το έργο που επιτέλεσε η Ομάδα Εργασίας που συστήθηκε με την Υ.Α. «Συγκρότηση και ορισμός μελών Ομάδας Εργασίας του άρθρου 196, παρ. 6 του ν. 4389/2016 (Α’ 94) κλπ» (ΦΕΚ 1997Β/09-06-2017), το αποτέλεσμα των εργασιών της και το πώς αυτό σχετίζεται με την συγκρότηση της λίστας των 10.119 ακινήτων.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλει ο ΣΕΑ, στην από 4 Δεκεμβρίου απάντησή του ο Αθ. Δημάκης «αρνείται επί της ουσίας να χορηγήσει τα αιτούμενα έγγραφα, παραπέμποντας σε -άσχετες με το απολύτως συγκεκριμένο αίτημα- προγενέστερες ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών».

«Αναπάντητο παραμένει», άλλωστε, και το αίτημα που κατέθεσε ο ΣΕΑ (και εγγράφως στις 17/12) προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού «να μας χορηγήσει αντίγραφο της λίστας με τα 2.329 μνημεία και κτήρια πολιτιστικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται στον κατάλογο Τσακαλώτου – Υπερταμείου, την οποία έχει εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα διαβιβάσει στον Υπουργό Οικονομικών (σύμφωνα με το από 22/11/2018 Δ.Τ. του ΥΠΠΟΑ)».

Στην συνέντευξη, πάντως, που παραχώρησε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά στην εκπομπή «Άλλη Διάσταση» της ΕΡΤ, στις 20/12, δεσμεύτηκε εκ νέου πως η λίστα με τα 2.329 ταυτοποιημένα από το ΥΠΠΟΑ ακίνητα θα δοθεί στη δημοσιότητα περί τα τέλη Δεκεμβρίου – αρχές Ιανουαρίου, ως λίστα «εξαιρέσεων» από τη μεταβίβαση στο Υπερταμείο ξεπουλήματος, μαζί με τη σχετική ρύθμιση που θα λύνει το θέμα οριστικά.

Παραμένει, ωστόσο, όπως σημειώνει ο ΣΕΑ, «αδιευκρίνιστος ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθεί η σχετική δέσμευση, ενώ ερωτηματικά προκαλεί τόσο η άρνηση των αρμόδιων Υπουργείων να χορηγήσουν τα αιτούμενα έγγραφα όσο και η καθυστέρηση που παρατηρείται για την επίλυση του ζητήματος, καθώς καμία σχετική θεσμική ενέργεια δεν έχει δρομολογηθεί».

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων επαναλαμβάνει «για πολλοστή φορά πως αναμένει την άμεση υλοποίηση από την κυβέρνηση, με θεσμικές πράξεις, των δεσμεύσεων περί εξαίρεσης όλων των ακινήτων αρμοδιότητας του ΥΠΠΟΑ από κάθε μεταβίβαση προς την ΕΤΑΔ και το Υπερταμείο». Στην αντίθετη περίπτωση, «η εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης που έχει καταθέσει ο ΣΕΑ, από κοινού με τους Δημάρχους Πατρέων και Σπάρτης, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έχει προσδιοριστεί να εξεταστεί στις 22 Ιανουαρίου 2019 θα αποτελέσει την αρχή μιας σειράς αγωνιστικών και νομικών πρωτοβουλιών».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας