Αρχαιολόγοι για Ελληνικό: Δεν είναι καθυστέρηση να σέβεσαι την ιστορία σου

2092
ελληνικό

Κάνουν λόγο για «πολιτικές, οικονομικές και μιντιακές παρεμβάσεις προκειμένου να παρακαμφθεί η νόμιμη διαδικασία».
Η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) αποτελεί “δικαίωση του αγώνα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), προκειμένου να μην καταστρατηγηθεί ο Αρχαιολογικός Νόμος”, τόνισε σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΑ.
Ο Σύλλογος αναφερόταν στη διακοπή της συνεδρίασης του ΚΑΣ της 27ης Σεπτεμβρίου που αφορούσε την έγκριση ή μη του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του έργου “Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά“, προκειμένου την ερχόμενη Τρίτη να προηγηθεί το ζήτημα της κήρυξης ή μη του αρχαιολογικού χώρου της περιοχής.
“Η εφαρμογή της νόμιμης διαδικασίας δεν επιφέρει καθυστερήσεις: αν η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου είχε γίνει εδώ και τόσους μήνες, αν το θέμα της κήρυξης είχε συμπεριληφθεί -ως όφειλε- στην ημερήσια διάταξη του ΚΑΣ της 5ης/9/2017, όπως είχε αιτηθεί ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, τότε και οι δύο γνωμοδοτήσεις θα ήταν ήδη έτοιμες”, δηλώνει ο ΣΕΑ, τονίζοντας ότι “αντιθέτως, οι πολιτικές, οικονομικές και μιντιακές παρεμβάσεις προκειμένου να παρακαμφθεί η νόμιμη διαδικασία στην περίπτωση του Ελληνικού, είναι αυτές που ευθύνονται για τις ως τώρα καθυστερήσεις.
Καλό θα ήταν οι φορείς αυτών των παρεμβάσεων να το κατανοήσουν επιτέλους και να αφήσουν την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τα επιστημονικά όργανα του Υπουργείου Πολιτισμού να αποφασίσουν με βάση το νόμο και την επιστημονική δεοντολογία”, σημειώνει ο ΣΕΑ, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά ότι “η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου, δεν εμποδίζει την έγκριση ή την εκτέλεση του όποιου έργου” (π.χ. κέντρο της Αθήνας, Ρόδος, Ναύπλιο, Μονεμβασία, Χανιά), αλλά “χαρακτηρίζει την περιοχή ως τόπο όπου αναμένεται να εντοπιστούν αρχαιότητες και διασφαλίζει ότι κάθε τεχνικό έργο θα παίρνει απαραίτητα την έγκριση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία”.
Επίσης, ότι “οι όροι προστασίας και ανάδειξης των αρχαιοτήτων θα ισχύουν στο διηνεκές και θα δεσμεύουν όχι μόνον την ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., αλλά και τον κύριο του έργου, τις κατασκευαστικές εταιρείες και τους υπεργολάβους που θα εκτελέσουν τα τεχνικά έργα, έως και τους τελικούς χρήστες, κατοίκους ή επαγγελματίες που θα ζήσουν ή θα δραστηριοποιηθούν στην περιοχή”.
Τέλος, ο ΣΕΑ ευχαριστεί φορείς και πρόσωπα που “συμπαραστάθηκαν στον αγώνα” του, εκφράζοντας παράλληλα χαρά “για τη μεγάλη πλειοψηφία των μελών του ΚΑΣ που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, διασώζοντας το κύρος του Συμβουλίου”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας