Αρχαιολογική ανακάλυψη στη Στυλίδα: Οικία με ενδοδαπέδια θέρμανση από το 2ο-μ.Χ.αιώνα

2302

Κοντά στο λιμάνι της σύγχρονης πόλης της Στυλίδας ήρθαν στο φως κατά τις εργασίες αντικατάστασης του δικτύου αποχέτευσης, δύο δωμάτια ρωμαϊκής έπαυλης, τα οποία κοσμούνταν με ψηφιδωτά δάπεδα.

Το ανατολικό δωμάτιο διέθετε ενδοδαπέδια θέρμανση μέσω αγωγών, οι οποίοι διοχέτευαν τον ζεστό αέρα από ένα μικρό κλίβανο (prefurnium) εξωτερικά της οικίας.

Το δυτικό δωμάτιο με τα περίτεχνα ψηφιδωτά αποτελούσε το επίσημο δωμάτιο (τρικλίνιο) του ιδιοκτήτη της έπαυλης, το οποίο, μάλιστα, ήταν πιθανότατα θερινό, δηλαδή ανοιχτό ως προς τη νότια πλευρά του, με ορθογώνιους πεσσούς, το οποίο, μάλλον, έβλεπε σε αυλή ή κήπο.

Στα νότια του ανατολικού δωματίου αναπτύσσονται λουτρικές εγκαταστάσεις. Η έπαυλη χρονολογείται στον 2ο αι. μ.Χ. και εντάσσεται σε τμήμα του πολεοδομικού ιστού της ρωμαϊκής πόλης των Φαλάρων, κοντά στον αρχαίο λιμένα, όπου αποτελούνταν από πλούσιες επαύλεις.

Τα Φάλαρα από την ίδρυσή τους μετά τα μέσα του 5ου αι. π.Χ. και μέχρι και τους ρωμαϊκούς χρόνους αποτελούσαν ένα σημαντικό λιμάνι της Θεσσαλίας και του Μαλιακού κόλπου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας