Αρχίζει σήμερα η δίκη για την πολύνεκρη πλημμύρα στην Μάνδρα

837
δίκη

Σήμερα το πρωί αναμένεται να ξεκινήσει ενώπιον του Β’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου η δίκη των 21 κατηγορουμένων για την απώλεια των 24 ζωών στις πλημμύρες στην Μάνδρα Αττικής τον Νοέμβριο του 2017.

Η Δικαιοσύνη καλείται να αποφανθεί αν οι κατηγορούμενοι, υπεύθυνοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υπηρεσιών του Δημοσίου, φέρουν ευθύνες εξαιτίας αμέλειας τους, για την ανείπωτη τραγωδία που εκτυλίχθηκε στη Δυτική Αττική και να αποτιμήσει ποινικά τον ρόλο ενός εκάστου.

Ενώπιον του Δικαστηρίου καλούνται να λογοδοτήσουν η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, η πρώην δήμαρχος Μάνδρας, οι πρώην δήμαρχοι Ελευσίνας και Μεγαρέων, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιοι υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Μάνδρας, οι αρμόδιοι υπάλληλοι του δασαρχείου Αιγάλεω, αλλά και των πολεοδομιών Αιγάλεω και Ελευσίνας, καθώς και στελέχη φορέων του Δημοσίου.

Οι 21 είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες που, ανά περίπτωση, αφορούν τα αδικήματα της πρόκλησης πλημμύρας από αμέλεια, ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, σωματικών βλαβών και παραβίασης κανόνων οικοδόμησης.

Το χρονικό της υπόθεσης έχει αφετηρία στο όρος Πατέρα, όπου από τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Νοεμβρίου 2017 είχε ξεκινήσει πολύ έντονη βροχόπτωση. Τα ξημερώματα ο τεράστιος όγκος του νερού σχημάτισε έναν ορμητικό χείμαρρο που από το όρος Πατέρα ακολούθησε τη φυσική χάραξη της κοίτης των ρεμάτων Σούρες και Αγίας Αικατερίνης. Λόγω, όμως, τεχνητών ανθρωπίνων παρεμβάσεων και εμποδίων εντός των ρεμάτων, ο όγκος του νερού τελικά διαπέρασε την πόλη της Μάνδρας και εκτονώθηκε στη θαλάσσια περιοχή Ελευσίνας και Νέας Περάμου. Στο πέρασμα του νερού, άνθρωποι πνίγηκαν, σπίτια θάφτηκαν στις λάσπες και περιουσίες καταστράφηκαν μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Τα στοιχεία της έρευνας που είχε διενεργήσει για την τραγωδία η εισαγγελέας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, ανέδειξαν τον συνδυασμό κυρίως τριών παραγόντων παραλείψεων και αμέλειας, που αλληλοσυμπλήρωσαν ο ένας τον άλλον και οδήγησαν στο φονικό αποτέλεσμα: Ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα, ανύπαρκτη χάραξη και οριοθέτηση ρεμάτων και απόλυτη ανοχή σε σειρά αυθαιρεσιών.

Σύμφωνα με το πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που επικαλέστηκε στα συμπεράσματα της η εισαγγελέας, στην περιοχή διαπιστώθηκαν δεκάδες παραβάσεις του νόμου και παραλείψεις συγκεκριμένων ενεργειών.

Στους παράγοντες που επέδρασαν στο τραγικό αποτέλεσμα, είναι η καταπάτηση ρεμάτων και η αυθαίρετη δόμηση μέσα σε αυτά από τον δήμο Μάνδρας και ιδιώτες.

Στη δικογραφία καταγράφονται 39 αυθαίρετες κατασκευές εντός ρεμάτων, μεταξύ των οποίων δημοτικό αμαξοστάσιο, κέντρο διασκέδασης, βενζινάδικα, γήπεδο, κατοικίες και αποθήκες. Η Δικαιοσύνη αποδίδει, επίσης, σοβαρότατες ευθύνες τόσο στις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολεοδομίας Ελευσίνας, όσο και στο Δασαρχείο Αιγάλεω το οποίο, σύμφωνα με τους ελεγκτές, καθυστέρησε τρία ολόκληρα χρόνια να αποφανθεί αν είναι δασικές ή όχι περιοχές που έπρεπε να γίνουν έγκαιρα κρίσιμα για την περιοχή αντιπλημμυρικά έργα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας