Αραβικά ΜΜΕ:Γαλλικά ή Αιγυπτιακά Rafale διεξήγαγαν την επίθεση εναντίον των Τούρκων

1607
rafale

Ενημερωμένες πηγές ανέφεραν στο The Arab Weekly ότι τα πολεμικά αεροπλάνα που επιτέθηκαν στην αεροπορική βάση αλ-Ουατίγια στη δυτική Λιβύη, ήταν αεροσκάφη Rafale, γεγονός που περιορίζει την ταυτότητα των επιτιθέμενων σε δύο κράτη: τη Γαλλία και την Αίγυπτο, τις δύο χώρες εντός του εύρους της βάσης που διαθέτουν αυτόν τον τύπο αεροσκαφών.

Οι πηγές θεώρησαν την επίθεση μια γρήγορη απάντηση στην επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ στην Τρίπολη, η οποία αντικατοπτρίζει την έκταση της τουρκικής επιμονής στη δυτική Λιβύη.

https://twitter.com/i/status/1279706908593737728

Η τουρκική παρουσία στη Λιβύη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική τόσο για το Κάιρο όσο και για το Παρίσι, ωθώντας τους να αυξήσουν τον τόνο της κριτικής τους για την Άγκυρα. Το Κάιρο έχει απειλήσει να επέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη εάν οι τουρκικές υποστηριζόμενες πολιτοφυλακές της Τρίπολης προσπαθήσουν να προχωρήσουν προς τη Σίρτη, ενώ το Παρίσι χαρακτήρισε τις τουρκικές κινήσεις ως “απαράδεκτες“, τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει αυτό να συνεχιστεί.

Αλλά αυτή η πρόσφατη αεροπορική επίθεση στην αεροπορική βάση αλ-Ουατίγια έδειξε ότι οι “κόκκινες γραμμές” στον εναέριο χώρο διαφέρουν από τις “κόκκινες γραμμές” στην ξηρά, που σχεδίασε ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι. Πράγματι, η τοποθέτηση μαχητικών αεροσκαφών και στρατιωτικών drone στο αλ-Ουατίγια, αποτελεί άμεση απειλή για κάθε στρατιωτική μονάδα που αναπτύσσεται στη Σίρτη, στη βάση αλ-Τζούφρα και στην ανατολική Λιβύη.

Ο Σίσι εξέφρασε την πιθανότητα, η χώρα του να παρέμβει άμεσα στη Λιβύη, επισημαίνοντας ότι η Αίγυπτος “δεν θα επιτρέψει στη σύγκρουση στη Λιβύη, μεταβεί πέραν της γραμμής της Σίρτης“. Τόνισε επίσης ότι “όσον αφορά την ασφάλεια της Αιγύπτου, η αλ-Τζούφρα είναι μια “κόκκινη γραμμή” που δεν θα επιτρέψουμε να διασχίσει καμία δύναμη“.

Οι αιγυπτιακοί ιστότοποι ειδήσεων δημοσίευσαν μη χρονολογημένες φωτογραφίες με συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος MIM-23 Hawk και ραντάρ πυραύλων, τα οποία ανέφεραν ότι ήταν μεταξύ των στόχων που δέχτηκαν επίθεση στην αλ-Ουατίγια.

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) είχε αποσυρθεί από τη βάση αλ-Ουατίγια, μετά από συνεχείς τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις, επιτρέποντας στις πολιτοφυλακές της κυβέρνησης της Τρίπολης που υποστηρίζονται από την Άγκυρα, να αναλάβουν τον έλεγχο της βάσης. Έκτοτε, υπήρξαν αρκετές αναφορές για ένα σχέδιο μετατροπής του τόπου σε τουρκική βάση, μια εξέλιξη την οποία αντιτίθεται έντονα η Γαλλία. Σύμφωνα με ορισμένες ειδήσεις, το Παρίσι είχε προτείνει τη μετατροπή του σε βάση του ΝΑΤΟ.

Την Κυριακή, η κυβέρνηση της Τρίπολης κατηγόρησε “ξένη αεροπορική δύναμη“, για βομβαρδισμό της βάσης αλ-Ουατίγια, χωρίς να παρέχει λεπτομέρειες για την ταυτότητα των επιτιθέμενων αεροσκαφών ούτε για τους επιδιωκόμενους στόχους.

Παρόλο που τα τουρκικά και τα καταριανά μέσα ενημέρωσης αρνήθηκαν ότι υπήρχαν θύματα από τον βομβαρδισμό, η λιβυκή πηγή επιβεβαίωσε στο Arab Weekly ότι οι επιδρομές προκάλεσαν το θάνατο αρκετών Τούρκων στρατιωτών, που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο στην πόλη του Αλ Τζαμίλ, κοντά στη βάση.

Ο συνταξιούχος αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι εννέα αεροπορικές επιδρομές είχαν ως στόχο τις συνοικίες του αλ-Ναμπάμπ, στη βάση αλ-Ουατίγια, τις οποίες οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στη βάση είχαν χρησιμοποιήσει ως έδρα τους, από τον περασμένο Μάιο. Στόχος έγιναν επίσης τα συστήματα αεράμυνας Sungur, οι σταθερές και κινητές εγκαταστάσεις ραντάρ και το σύστημα παρεμβολής σημάτων Koral, το οποίο είχαν τοποθετήσει οι τουρκικές στρατιωτικές μονάδες στη βάση αλ-Ουατίγια.

Πριν από αυτό, ένας αριθμός ακτιβιστών, στις πόλεις της δυτικής ακτής της Λιβύης, κυκλοφόρησαν βίντεο κλιπ που δείχνουν ένα τουρκικό στρατιωτικό κονβόι φορτωμένο με πολλούς εξοπλισμούς αεράμυνας να κατευθύνεται προς τη βάση αλ-Ουατίγια που βρίσκεται περίπου 140 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, Τρίπολης. Ο αξιωματικός της Λιβύης περιέγραψε τα χτυπήματα στη βάση αλ-Ουατίγια ως “ποιοτική αεροπορική επιχείρηση“.

Από την πλευρά των επίσημων αρχών της Λιβύης, στην Τρίπολη, ωστόσο, δεν υπήρξε αντίδραση σε αυτές τις αεροπορικές επιδρομές που όλοι οι παρατηρητές είδαν ως “ασυνήθιστηστρατιωτική επιχείρηση, και που φαίνεται να είναι το προοίμιο για τις ερχόμενες πολιτικές αλλαγές. Άνοιξε νέες πύλες για τον περιορισμό της τουρκικής επέκτασης στη Λιβύη. Αυτή η επέκταση έχει αρχίσει να συρρικνώνεται λόγω των περιφερειακών και διεθνών πιέσεων.

Ο Λίβυος βουλευτής, Ιμπραήμ αλ-Ντάρσι, δήλωσε ότι “οι αεροπορικές επιδρομές ξεκίνησαν από πολύ γνωστές δυνάμεις” και πρόσθεσε ότι οι στόχοι αυτών των επιθέσεων ήταν ένα σαφές μήνυμα και αποτελούσε ένα ισχυρό και οδυνηρό χαστούκι στο πρόσωπο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους αντιπροσώπους του στη Λιβύη, ειδικά την κυβέρνηση των πολιτοφυλακών με επικεφαλής τον Φαγιέζ αλ-Σάρατζ.

Μιλώντας με το The Arab Weekly τηλεφωνικά από την ανατολική Λιβύη, ο αλ-Ντάρσι είπε ότι τα μηνύματα αυτών των επιδρομών “επιβεβαιώνουν ότι η λιβυκή αρένα δεν είναι άδεια, αλλά περιλαμβάνει δυνάμεις που έχουν τη δυνατότητα να χτυπήσουν σκληρά οπουδήποτε και οποτεδήποτε, και το χρονοδιάγραμμά τους είναι μια άμεση προειδοποίηση προς τον Ερντογάν, που του υπενθυμίζει τις κόκκινες γραμμές που δεν πρέπει να περάσει, ειδικά μετά την αύξηση των τουρκικών κινήσεων στη Λιβύη, εν μέσω αναφορών για προετοιμασίες για επίθεση στην πόλη της Σίρτης και στη βάση αλ-Τζούφρα“.

Η Τουρκία αύξησε τις προκλήσεις της στη Λιβύη. Η επίθεση στην αλ-Ουατίγια πραγματοποιήθηκε μετά από διήμερη επίσκεψη στην Τρίπολη και τη Μισράτα, από τον Ακάρ και τον Τούρκο ΑΓΕΕΘΑ, Γιασάρ Γκιουλέρ, κατά τη διάρκεια της οποίας επιθεώρησαν Τούρκους στρατιώτες και τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στις δύο πόλεις.

Απευθυνόμενος στους Τούρκους στρατιώτες στη Λιβύη, ο Άκαρ είπε ότι “το όνειρο του Χαφτάρ για τον έλεγχο ολόκληρης της Λιβύης επρόκειτο να επιτευχθεί, αλλά οι συνεισφορές σας άλλαξαν την ισορροπία ισχύος και έβαλαν τέλος σε αυτό, και δεν είναι μόνο ο Τύπος που λέει αυτό, αλλά κύκλοι λήψης αποφάσεων και στρατιωτικοί κύκλοι σε όλο τον κόσμο και τη διεθνή κοινότητα. Όλοι είπαν ότι οι Τούρκοι ήρθαν εδώ και άλλαξαν τη μοίρα αυτού του τόπου, αλλάζοντας την ίδια κατάσταση με τον Χαφτάρ“.

Αμέσως μετά, ο Χαλίφα Χαφτάρ απάντησε στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας με ένα μήνυμα που ανέφερε ότι εξακολουθούσε να είναι παρών και δυνατός, πραγματοποιώντας περιηγήσεις επιθεώρησης που περιελάμβαναν έναν αριθμό στρατοπέδων των μονάδων μάχης του LNA στην πόλη της Βεγγάζης, συμπεριλαμβανομένου του στρατοπέδου Qar Yunis, που φιλοξενεί περισσότερους από 1.000 αξιωματικούς, εφέδρους και στρατιώτες.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας