Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής ενάντια στο αιολικό πάρκο.
Επειτα από το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» («Οταν η Αργολίδα “μετακόμισε” στη Ναυπακτία», 17.4.2021), τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής και την κατακραυγή που ξέσπασε στα κοινωνικά δίκτυα, η εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΑΙΟΛΙΚΗ ΞΕΡΟΒΟΥΝΙΟΥ Α.Ε.» απέσυρε την απαράδεκτη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είχε καταθέσει για την εγκατάσταση αιολικού σταθμού στο όρος Αγιος Κωνσταντίνος – Ξεροβούνι στην ορεινή Ναυπακτία.
Με επιστολή που απέστειλε προχθές προς τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος Χωροταξίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτ. Ελλάδας – Ιονίου, η εταιρεία γνωστοποίησε την απόσυρση της ΜΠΕ με αιτιολογία την «επικαιροποίηση και τη διόρθωσή της».
Υπενθυμίζεται ότι η ΜΠΕ για την εγκατάσταση αιολικού σταθμού στην ορεινή Ναυπακτία που κατατέθηκε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ήταν αντιγραφή από ΜΠΕ για προγενέστερο αιολικό σταθμό στην πεδιάδα του νομού Αργολίδας, με τον μελετητή που τη συνέταξε να μην μπαίνει καν στον κόπο να αλλάξει τα ονόματα των τοποθεσιών από την προηγούμενη μελέτη!
Επιπλέον, η μελέτη έβριθε στο σύνολό της από ανακρίβειες, παραλείψεις και ασάφειες. Ετσι, μεταξύ άλλων, δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στο γεγονός ότι η περιοχή τού υπό μελέτη αιολικού σταθμού εντάσσεται στις περιοχές εξάπλωσης του προστατευόμενου Ορνιου, ενώ σε κάποια σημεία της ανέφερε ότι το έργο δεν εμπίπτει, ενώ σε κάποια άλλα ότι εμπίπτει στα όρια του υπάρχοντος Καταφυγίου Αγριας Ζωής.
Εξάλλου, δεν εξέταζε καν τις επιπτώσεις του έργου στα απειλούμενα είδη πανίδας, στον πρωτογενή παραγωγικό τομέα και στον υδροφόρο ορίζοντα.
∗ Το κείμενο του Τάσου Σαραντή αναδημοσίευσε και η iskra.gr