Αποκαλύψεις Νταβούτογλου: Τουρκία-Αίγυπτος έφτασαν κοντά σε συμφωνία για ΑΟΖ το 2012

956
τουρκία

Το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας ξεκίνησε το 2012 και θα περιλάμβανε την Τουρκία, την Αίγυπτο και τη Συρία, οι οποίες θα δημιουργούσαν μία τριμερή συμμαχία για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, αποκάλυψε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και ηγέτης του νέου κόμματος του Μέλλοντος, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Όπως μεταδίδει ο ιστότοπος sigmalive.com, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα, “Σοζτζού“, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, ο πρώην πρωθυπουργός αποκαλύπτει επίσης ότι Τουρκία και Αίγυπτος είχαν φτάσει σε συμφωνία για τον καταμερισμό της ανατ. Μεσογείου σε ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας ήδη από το 2012, ωστόσο το πραξικόπημα του Σίσι ανέτρεψε τα σχέδια της Άγκυρας.

“Αυτή η πολιτική ξεκίνησε όσο ήμουν υπουργός Εξωτερικών. Το θέμα της υπογραφής συμφωνίας Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη Λιβύη το 2010 δέχθηκε πολλές επικρίσεις εκείνη την εποχή. Πήγα στη Βεγγάζη ως υπουργός Εξωτερικών ενόσω οι συγκρούσεις συνεχίζονταν, γιατί από τότε είχε ξεκινήσει η αντίσταση στη Βεγγάζη, αποστέλλοντας μάλιστα και βοήθεια σε νερό και τρόφιμα στο ραμαζάνι τότε κι από τότε λοιπόν χαράξαμε μία γραμμή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου και φτάσαμε σε μία συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης”, δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος υποστήριξε ότι ήδη από το 2012 η Τουρκία είχε συμφωνήσει και με την Αίγυπτο για τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατ. Μεσόγειο.


“Το 2012 είχαμε φτάσει σε σημείο να υπογράψουμε ΑΟΖ με την Αίγυπτο
“, αποκάλυψε ο πρώην Τούρκος πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι στην ανατ. Μεσόγειο δύο είναι οι μεγάλες χώρες, η μία είναι η Τουρκία και η άλλη η Αίγυπτος.

Προασπίζοντας τη δημοκρατία στην Αίγυπτο, ουσιαστικά υπερασπιζόμασταν τα συμφέροντα της Τουρκίας“, είπε ο ηγέτης του κόμματος του Μέλλοντος, εξηγώντας στη συνέχεια το παρασκήνιο των συνομιλιών με το Κάιρο.

Το 2012 όταν ήταν στην εξουσία ο αείμνηστος Μόρσι –ο οποίος έφυγε πέρυσι- βγάλαμε τους χάρτες για να καθορίσουμε την ΑΟΖ για το κομμάτι εκείνο της ανατ. Μεσογείου μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας. Τότε κι η Κύπρος θα έπαιρνε το δικό της μερίδιο (κυριαρχικών δικαιωμάτων). Το ίδιο και το Ισραήλ, η Συρία και ο Λίβανος θα είχαν το δικό τους μερίδιο. (Ο καθορισμός θα γινόταν) ανάμεσα στις δύο μεγάλες ηπειρωτικές χώρες, από βορρά και από νότο. Σε ένα τέτοιο σημείο είχαμε φτάσει με την Αίγυπτο“, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Η Ελλάδα και το Ισραήλ μας εμπόδιζαν πάντα στην ανατ. Μεσόγειο

Κάποιοι ωστόσο άρχισαν να σαμποτάρουν το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας. Μετά το πραξικόπημα στην Αίγυπτο, η Αίγυπτος προσχώρησε στον άξονα της Ελλάδας και άρχισε να κάνει συμφωνίες με τον Ε/Κ τομέα“, ανέφερε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος σημείωσε ότι το όραμά του ήταν τότε –αν τους άφηναν- να μετατρέψει την ανατολική Μεσόγειο σε μία λεκάνη ειρήνης συμμαχώντας η Τουρκία, με την Αίγυπτο, τη Λιβύη, τη Συρία, ακόμη και την Ελλάδα.

“Αλλά όποτε θέλαμε να αποκτήσουμε ισχύ στην ανατολική Μεσόγειο, έβγαινε μπροστά μας πάντα πρώτα το Ισραήλ, μετά η Ελλάδα και πίσω της η Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά η Αμερική. Υπήρχε ένα σχέδιο που έμεινε μισό και αυτό με στενοχώρησε“, δήλωσε ο πρώην Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι αν το σχέδιο πετύχαινε, τότε σήμερα Ελλάδα και Τουρκία θα ήταν σύμμαχοι στην ανατ. Μεσόγειο.

Αν επικρατούσε η δική μας ειρηνευτική προσέγγιση για την ανατ. Μεσόγειο, σήμερα θα συνεχίζονταν και οι κοινές συνεδριάσεις των υπουργικών συμβουλίων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και θα είχε υπογραφεί η συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου“, δήλωσε.

“Γαλάζια Πατρίδα” Τουρκίας – Αιγύπτου – Συρίας

Το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας ήταν μια ιδέα της Τουρκίας αλλά περιλάμβανε και την Αίγυπτο και τη Συρία, επισήμανε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος είχε μιλήσει και με το Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ αλ Άσαντ, και με τον πρώην πρόεδρο της Αιγύπτου Μουμπάρακ, προκειμένου να συστήσουν μία τριμερή συμμαχία.

Η Γαλάζια Πατρίδα θα συστήνονταν από τις τρεις χώρες Τουρκία, Συρία, Αίγυπτο. Η Αραβική Άνοιξη θα μετατρέπονταν σε Αραβικό Χειμώνα και η Τουρκία θα αποτελούσε το σημείο καμπής“.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου εκτιμώντας ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας σήμερα αποτελεί συνέχεια εκείνης που χάραξε ο ίδιος όσο ήταν υπουργός Εξωτερικών τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, τώρα κρίνει σωστή την πολιτική Ερντογάν στη Λιβύη.

Από αυτήν την άποψη, η πολιτική (της κυβέρνησης σήμερα) για τη Λιβύη είναι σωστή”, δήλωσε. “Το πραξικόπημα στην Αίγυπτο ήθελε να αναλάβει τη Λιβύη ο Χαφτάρ. Εμείς είχαμε δημιουργήσει σχέσεις με την κυβέρνηση του Σαράζ στην Τρίπολη από εκείνη την εποχή. Το 2011 πέρασα όλο το χρόνο μου να ασχολούμαι με αυτό. Έπειτα αρχίσαμε και τους βοηθούσαμε. Όσοι τώρα κατηγορούν αυτήν την πολιτική, ας κοιτάξουν καλύτερα πίσω“, υποστήριξε ο πολιτικός –σήμερα- αντίπαλος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν.

Η λογική επιτάσσει να αρχίσουμε συνομιλίες με την Αίγυπτο

Οπαδός της ρεάλ πολιτίκ ο Αχμέτ Νταβούτουγλου συμβουλεύει την κυβέρνηση Ερντογάν να συνεχίσει να συνομιλεί με τη Ρωσία για το θέμα της Λιβύης παρότι υποστηρίζουν διαφορετικές πλευρές και παράλληλα να αφήσει στην άκρη τις ιδεολογικές διαφορές με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι και να ξεκινήσει διάλογο μαζί του.

Πρέπει να σκεφτούμε ορθολογικά και να μιλήσουμε με την Αίγυπτο. Εκείνη την εποχή όταν μιλούσα πρώτα με τον Μουμπάρακ και μετά με τον Μόρσι όλο αυτό τους έλεγα“, δήλωσε ο πρώην Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος υποστήριξε ότι η Τουρκία όχι μόνο στην ανατ. Μεσόγειο, αλλά σε όλη τη Μεσόγειο έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή, εξαιρώντας από τους υπολογισμούς του βέβαια τα νησιά.

Λόγω Καστελόριζου Τουρκία και Αίγυπτος “φυλακίζονται”

Όσον αφορά τον καθορισμό της ΑΟΖ στην ανατ. Μεσογείου, ειδικά μετά την είσοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη συζήτηση, με τον λεγόμενο χάρτη της Σεβίλλης, με το χάρτη που μας εγκλώβιζε στον κόλπο της Αττάλειας, το έλεγα και στην Ευρώπη ότι αυτός ο χάρτης πρέπει να σκιστεί. Εφόσον η Τουρκία δεν υπάρχει σε αυτόν τον χάρτη, αν δεν τον καταργήσετε, εμείς θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, γιατί όχι μόνο στην ανατ. Μεσόγειο, αλλά σε όλη τη Μεσόγειο, αν εξαιρέσουμε τα νησιά, έχουμε τη μεγαλύτερη ακτογραμμή“, ισχυρίστηκε ο πρώην Τούρκος πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποίησε για να πείσει και την Αίγυπτο, προκειμένου να αντιδράσουν μαζί προς την ΕΕ για το χάρτη της Σεβίλλης, καθώς λόγω του Καστελόριζου αποκλείονταν από τον καθορισμό της ΑΟΖ δύο μεγάλες χώρες.

Δεν μπορείτε λόγω του Καστελόριζου να μας φυλακίζετε στον κόλπο της Αττάλειας, είναι σαν να μας πνίγετε. Ούτε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων μπορούν να αγνοηθούν“, υποστήριζε τότε και σήμερα ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος εξήγησε τα ίδια και στον σημερινό πρόεδρο της Αιγύπτου αλ Σίσι, όταν ήταν υπουργός Άμυνας το 2012. Προσπαθούσε μάλιστα επί ώρες –όπως είπε- να του εξηγήσει με χάρτες ότι αν η Αίγυπτος συμφωνήσει με την Τουρκία τα συμφέροντά μας θα μεγιστοποιηθούν.

Αλλά αν εσείς προσχωρήσετε στον άξονα των Ε/Κ, της Ελλάδας και της ΕΕ και εισχωρήσει σε αυτόν και το Ισραήλ, τότε οι περιοχές σας θα περιοριστούν αρκετά, ενώ όταν τους είπαμε ‘ελάτε να καθίσουμε να μιλήσουμε, ως δύο μεγάλες παράκτιες χώρες, η Τουρκία μία χώρα με ακτές στην Ευρώπη, την Ασία και την Ανατολία και η Αίγυπτος με ακτές στην ανατ. Μεσόγειο και την Αφρική’, τους πείσαμε“.

Η Αίγυπτος σημαντική για τα συμφέροντα της Τουρκίας

Μία πιθανή συμφωνία με την Αίγυπτο θα είναι πολύ σημαντική για τα συμφέροντα της Τουρκίας στην ανατ. Μεσόγειο, κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Μετά τον Μεχμέτ Αλί Πασά από την Καβάλα, με την Αίγυπτο η Τουρκία μίλησε πάλι το 2012. Μίλησα με τον Μουμπάρακ για όλα αυτά. Προσπάθησα να τον πείσω ένα χρόνο πριν από το πραξικόπημα. ‘Ας μιλήσουμε για μία περιφερειακή συνεργασία μεταξύ Τουρκίας, Συρίας και Αιγύπτου’ του είπα. Εάν είχαμε συστήσει αυτή την τριμερή συμμαχία, ούτε στη Συρία θα γίνονταν αυτά που έγιναν, ούτε στην Αίγυπτο το πραξικόπημα. Το θέμα δεν ήταν τότε ότι θέλαμε να συμφωνήσουμε με το Μόρσι, με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, όπως μας κατηγόρησαν, αλλά για τα συμφέροντα της Τουρκίας“, είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας