Αποδιάρθρωση ΔΕΗ: Δραστική μείωση προσωπικού-κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων

999
δεη

Κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων έως το 2023 και δραστική μείωση των εργαζομένων έως το 2024 περιλαμβάνει το πρόγραμμα «εκσυγχρονισμού» της ΔΕΗ ΑΕ, που ανακοίνωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γ. Στασσής.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ από 15.300 σήμερα θα μειωθούν σε 11.500 το 2024. Στο διάστημα αυτό θα γίνουν 4.500 «αποχωρήσεις» και 800 προσλήψεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ψήφιση του πρόσφατου νόμου, δεν ισχύει η μονιμότητα για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

Σύμφωνα με τον Γ. Στασσή, το 60% των παλαιών εργαζομένων θα φύγει με συνταξιοδότηση. Για το υπόλοιπο 40% θα εφαρμοστεί πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου», δηλαδή συγκαλυμμένες απολύσεις, αφού πρώτα εξαντληθούν άλλες μέθοδοι όπως μεταφορά σε άλλες υπηρεσίες της ΔΕΗ ή μετάταξη σε κάποια άλλη υπηρεσία που ανήκει στο Δημόσιο.

Η διαβόητη «απολιγνιτοποίηση» περιλαμβάνει την απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων, ισχύος περίπου 3,4 GW έως το 2023. Συγκεκριμένα, το 2020 θα κλείσουν οι μονάδες Αμύνταιο 1-2, το 2021 οι μονάδες Καρδιά 3-4, το 2022 οι μονάδες Μεγαλόπολη 3 και Αγ. Δημήτριος 1-4, το 2023 οι μονάδες Μεγαλόπολη 4, Μελίτη 1 και Αγ. Δημήτριος 5. Η Πτολεμαΐδα 5, που είναι υπό κατασκευή, θα τεθεί μεν σε λειτουργία το 2022, αλλά το αργότερο ως το 2028 θα συνεχίσει με διαφορετικό μείγμα καυσίμου (φυσικό αέριο, βιομάζα, σκουπίδια ή συνδυασμός τους).

Η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από τη ΔΕΗ θα γίνει, τόσο αυτόνομα όσο και σε συνεργασία με άλλους επιχειρηματικούς ομίλους. Προς αυτή την κατεύθυνση, μεγάλο μέρος των επενδύσεων της επιχείρησης θα στραφεί προς τις «πράσινες» μπίζνες. Όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, το 2020 οι επενδύσεις στις ΑΠΕ θα καλύπτουν το 25% των συνολικών επενδύσεων της εταιρείας, από 10% το 2019, ενώ θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ ισχυρίστηκε ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση και δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια. Ωστόσο, η αντικατάσταση ενός φθηνού εγχώριου καυσίμου, όπως ο λιγνίτης, από την πολύ πιο ακριβή Ενέργεια από ΑΠΕ και από εισαγόμενα καύσιμα όπως το φυσικό αέριο, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε νέες αυξήσεις.

Ο Γ. Στασσής υποστήριξε πως με την πολιτική των τελευταίων μηνών η ΔΕΗ κατάφερε «να σταθεί όρθια». Όμως, η όποια «εξυγίανση» έγινε σε βάρος των λαϊκών καταναλωτών που βρέθηκαν αντιμέτωποι με αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια και με κλιμάκωση των εκβιασμών για τις ανείσπρακτες οφειλές. Άλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότεροι από 80.000 καταναλωτές μπήκαν στο νέο πρόγραμμα διακανονισμών και κόπηκε το ρεύμα σε 55.000 καταναλωτές το τελευταίο τετράμηνο. Παράλληλα, εξετάζεται η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών και η έκδοση ομολόγου ανάλογα με τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας