Δήλωση Γαβριήλ Σακελλαρίδη μετά την επίσκεψη σε καταυλισμούς στη Χίο και Λέσβο.
Σε συνέχεια της αποστολής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Χίο και στη Λέσβο την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της εκστρατείας της οργάνωσης για την άρση του γεωγραφικού περιορισμού για τους αιτούντες άσυλο και τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας Ελλάδας δήλωσε:
«Οι συνθήκες διαμονής των αιτούντων άσυλο στην Μόρια και τη ΒΙΑΛ αποτελούν ανοιχτή πληγή για την Ελλάδα και την Ευρώπη και για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι ζωές των ανθρώπων αυτών έχουν τεθεί σε αναμονή για διάστημα που φτάνει μέχρι και τα δύο χρόνια με αποτέλεσμα να πληθαίνουν τα κρούσματα απόγνωσης και ψυχικών διαταραχών. Οι άνθρωποι αυτοί μαζί με τις οικογένειες τους εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους και τις ζωές τους κατατρεγμένοι και κυνηγημένοι για να ζήσουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Η υποδοχή που τους επιφύλαξε η Ευρώπη μέσω της Ελλάδας ήταν να τους περιορίσει στα νησιά του Αιγαίου, τα οποία έχουνε μετατραπεί από νησιά αλληλεγγύης σε ανοιχτές φυλακές με βάση τη Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας.
Αυτό που ζητάμε ως Διεθνής Αμνηστία από την ελληνική κυβέρνηση είναι να αρθεί ο απαράδεκτος γεωγραφικός περιορισμός των ανθρώπων αυτών στα νησιά και να μεταφερθούν άμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα ώστε να καταγραφούν, να τους εξασφαλισθεί η κατάλληλη υποδοχή και διαμονή και να εξετασθούν οι αιτήσεις ασύλου τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια».
Εκπρόσωποι του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας επισκέφτηκαν τους καταυλισμούς της ΒΙΑΛ στην Χίο και της Μόριας στη Λέσβο, συνομίλησαν με δεκάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, κατέγραψαν τις συνθήκες διαμονής τους και ενημερώθηκαν από τις αρμόδιες αρχές. Επιπλέον, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης συναντήθηκε με το Δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό καθώς και με εκπροσώπους της δημοτικής αρχής Χίου με σκοπό τόσο την ενημέρωσή τους για την εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας όσο και την πληροφόρηση της οργάνωσης για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες. Τέλος, εκπρόσωποι της οργάνωσης ήρθαν σε επαφή με τοπικές συλλογικότητες αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες με σκοπό να συντονιστούν οι δράσεις θεσμικής πίεσης.