Πολύ ψηλά στο 2,98% διαμορφώθηκε το επιτόκιο για το καλυμμένο 3ετές ομόλογο της Eurobank ύψους 500 εκατ. ευρώ. Το επιτόκιο κινήθηκε οριακά χαμηλότερα από το 3%-3,05% που ανέμεναν οι αναλυτές αλλά οριακά υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις που το ήθελαν μεταξύ 2,8% με 2,9%.
Η ζήτηση ήταν αυξημένη και οι προσφορές έφθασαν στα 1,4 δισεκ.
Με βάση την γεωγραφική κατανομή το 50% δηλαδή 250 εκατ. καλύφθηκαν από έλληνες θεσμικούς και τα υπόλοιπα 250 εκατ. από το εξωυερικό.
Η Eurobank είναι η δεύτερη τράπεζα που εκδίδει καλυμμένο ομόλογο μετά την Εθνική τράπεζα που συγκέντρωσε 750 εκατ. με επίσης υψηλό επιτόκιο 2,90%.
Με την συγκέντρωση των 500 εκατ θα μειωθεί αναλογικά η εξάρτηση από το ELA.
Η Πειραιώς άνλτησε 500 εκατ από καλυμμένο ομόλογο με μεγάλο, επίσης, επιτόκιο 2,5% και η Alpha bank θα ακολουθήσει τον Νοέμβριο του 2017.
Ως γνωστόν καλυμμένα είναι τα ομόλογα σταθερού εισοδήματος που καλύπτονται από υψηλής ποιότητας περιουσιακά στοιχεία, τα οποία, σχεδόν, εκμηδενίζουν τον πιστωτικό κίνδυνο.
Αν, λοιπόν, τέτοια ομόλογα, σχεδόν, χωρίς κίνδυνο, εκδίδονται από την Eurobank με επιτόκιο 3%, αντιλαμβάνεστε πόσο πολύ υψηλότερο, άρα απολύτως ασύμφορο, θα είναι το επιτόκιο των κοινών ομολόγων σε περίπτωση που εκδίδοντο από την τράπεζα.
Το συμπέρασμα είναι σαφές: Οι αγορές δεν εμπιστεύονται με κανέναν τρόπο τις ελληνικές τράπεζες.
Οι τράπεζες έχουν τεράστιες μαύρες τρύπες, χρειάζονται μεγάλη ανακεφαλαιοποίηση και είναι αναξιόπιστες!
Μια οικονομία, όμως, με άρρωστες τράπεζες και επομένως ανίκανες να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις, δημόσιο τομέα και νοικοκυριά, είναι μια οικονομία χωρίς κανένα απολύτως μέλλον, όσα success story και αν αποκαλύπτει ο Τσίπρας.
Ο Τσίπρας πηγαίνει στα περιφερειακά Συνέδρια, μοιράζοντας και ξαναμοιράζοντας, υποσχόμενος και ξαναϋποσχόμενος, τα χρήματα του ΕΣΠΑ, με αμελητέους τους γνήσια εθνικούς πόρους, αφού οι τελευταίοι δεν υπάρχουν!
Με το ΕΣΠΑ, όμως, ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει.
Κι’ αυτό, όχι μόνο διότι οι πόροι του είναι πολύ περιορισμένοι αλλά και γιατί αυτοί οι πόροι κατευθύνονται από τις Βρυξέλλες και όχι από την Αθήνα με ένα έστω και μικρό σχεδιασμό ανασυγκρότησης.
Ποτέ και πουθενά η ανάπτυξη και η παραγωγική, οργανωτική και τεχνολογική ανασυγκρότηση της οικονομίας μιας χώρας δεν έχει γίνει από το εξωτερικό.
Πολύ περισσότερο από τις Βρυξέλλες!
Η οικονομική απογείωση της χώρας μας είναι απολύτως συνυφασμένη με την απόκτηση της εθνικής και οικονομικής κυριαρχίας μας και με δημόσιες κάτω από κοινωνικό έλεγχο τράπεζες.