Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα «πρασινίσουν» τη Σαχάρα

2257
σαχάρα

Ένα φιλόδοξο σχέδιο επεξεργάζονται Αμερικανοί ερευνητές προκειμένου να «πρασινίσουν» την έρημο Σαχάρα και να την καταστήσουν φιλικότερη για τον άνθρωπο.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, με επικεφαλής τον Δρ Γιαν Λι, δημοσίευσε σχετική μελέτη στο Science σύμφωνα με την οποία οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας, όπως τα ηλιακά πάνελ και οι ανεμογεννήτριες, μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά τις βροχοπτώσεις, τη βλάστηση και τη θερμοκρασία στη Σαχάρα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παρουσία των ανεμογεννητριών στην έρημο μπορούν να διπλασιάσουν την ποσότητα της προσοχής που πέφτει, ενώ τα ηλιακά πάνελ επιφέρουν το ίδιο αποτέλεσμα με διαφορετικό τρόπο.

Οι ειδικοί μάλιστα έκαναν μια πρόβλεψη για το τί θα συνέβαινε αν εννέα εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα στη Σαχάρα καλύπτονταν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες.

Ο λόγος που εστίασαν στη συγκεκριμένη έρημο, είναι γιατί είναι εξαιρετικά αραιοκατοικημένη, ενώ παράλληλα βρίσκεται πολύ κοντά στις αγορές ενέργειας της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Αμερικανών ειδικών, μια μαζική εγκατάσταση ανανεώσιμων συλλεκτών ενέργειας στην έρημο θα παρήγαγε πάνω από τετραπλάσια ποσότητα ενέργειας που σήμερα χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση, σε παγκόσμια κλίμακα.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών και ηλιακών συλλεκτών μπορεί να έχει επιπτώσεις στη θερμοκρασία περιβάλλοντος, αλλά η παρούσα μελέτη διαφοροποιείται ως προς την επίπτωση που αναδεικνύει επί της βλάστησης.

«Το ερευνητικό μας μοντέλο, μας δείχνει ότι τα εκτεταμένα ηλιακά πάνελ και οι ανεμογεννητριες στη Σαχάρα θα υπερδιπλασιάσουν τη βροχόπτωση, ειδικά στο Σαχελ, όπου η έκταση της αύξησης της βροχόπτωσης θα είναι μεταξύ 20 mm και 500 mm ανά έτος. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα αύξηση του κλάσματος βλάστησης κατά 20%», λέει ο Δρ Λι.

Στο Σαχελ, την ημι-άνυδρη περιοχή στα νότια της Σαχάρα, από τότε που εγκαταστάθηκαν πάρκα με ανεμογεννήτριες η μέση βροχόπτωση αυξήθηκε κατά 1,12 mm ανά ημέρα.

Πως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας «φέρνουν» βροχή

«Τα αιολικά πάρκα αυξάνουν την τραχύτητα της επιφάνειας και συνεπώς αυξάνουν τη σύγκλιση των ανέμων σε περιοχές χαμηλής πίεσης. Ο συγκλίνων αέρας πρέπει να αυξηθεί, επιφέροντας πτώση της θερμοκρασίας και συμπυκνώνοντας την υγρασία, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί σε αυξημένη βροχόπτωση», εξηγεί ο Δρ Λι.

Τα πάνελ συλλογής ηλιακής ακτινοβολίας μειώνουν την αντανάκλαση του ηλιακού φωτός στην επιφάνεια της Γης και αυτό καταλήγει σε αύξηση της βροχόπτωσης κατά περίπου 50% και αύξηση της βλάστησης, συμπληρώνει ο ειδικός.

Η μελέτη καταλήγει λοιπόν στο συμπέρασμα ότι η αλλαγή στα επίπεδα βλάστησης και βροχόπτωσης στην έρημο Σαχάρα θα έχει θετική επίδραση στη γεωργία στη συγκεκριμένη περιοχή και θα συμβάλλει επίσης στην ενίσχυση της κτηνοτροφίας.

«Η Σαχάρα, το Σαλεχ και τη Μέση Ανατολή είναι από τις πλέον ξηρές περιοχές του πλανήτη, με υψηλό ρυθμό αύξησης του τοπικού πληθυσμού. Η μελέτη μας δείχνει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες μπορούν να διαμεσολαβήσουν στην αντιμετώπιση της πρόκλησης της ευημερίας της περιοχής», λέει ο Δρ Σαφα Μοτεσαρεϊ από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και μέλος της συντακτικής ομάδας της έρευνας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας