Μπορεί το κυρίαρχο θέμα της επικαιρότητας να είναι το δημοψήφισμα στα Σκόπια και η συμφωνία των Πρεσπών, το ουσιαστικό όμως θέμα, το οποίο θα κρίνει και τον χρόνο αλλά σε μεγάλο βαθμό και το αποτέλεσμα των εκλογών, είναι οι συντάξεις.
Η κυβέρνηση παίζει επικοινωνιακά πολύ καλά το χαρτί των συντάξεων εδώ και μήνες. Παρότι, ήδη έχει ψηφίσει τους νόμους υπόσχεται την ουσιαστική αναίρεση τους και ο κόσμος περιμένει και προσπαθεί να «γαντζωθεί» από μία ελπίδα, ότι δεν θα μειωθεί ακόμα περισσότερο το εισόδημα του.
Μιλάμε για τους «παλιούς» συνταξιούχους (όσους συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι τις 12 Μαΐου 2016, δηλαδή πριν την ισχύ του «νόμου Κατρούγκαλου») καθώς οι νέοι συνταξιούχοι δεν μπορούν να έχουν καμία ελπίδα. Ούτε ασχολείται κανείς μαζί τους, δυστυχώς. Οι συντάξεις τους ήδη υπολογίζονται μειωμένες έως και 30% σε σχέση με το προϊσχύον καθεστώς.
Μαζί όμως με το θέμα της αναστολής ή όχι, της μείωσης των συντάξεων, ανέκυψε κι ένα άλλο ζήτημα, πολύ σημαντικό. Οι επιστροφές αναδρομικών με βάση δικαστικές αποφάσεις.
Κι οι αποφάσεις αυτές δεν είναι λίγες. Μεταξύ άλλων, είναι:
Πρώτον: Η επιστροφή 1,1 δις ευρώ στους ένστολους, τους γιατρούς και τους δικαστικούς (με βάση απόφαση του ΣτΕ). Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού έχουν συμπεριληφθεί για τον σκοπό αυτό 800 εκ. ευρώ.
Δεύτερον: Η υποχρέωση της Κυβέρνησης να επιστρέψει την παράνομη παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων, σε 200.000 συνταξιούχους του δημοσίου, από 10/2/2017.
Τρίτο: Εκκρεμεί η δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, για τον υπολογισμό των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες και η απόφαση για τις περισσότερες διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.
Τέταρτο: Εκκρεμούν αποφάσεις δικαστηρίων για τον επανυπολογισμό της επικουρικής σύνταξης.
Πέμπτο: Η πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, με την οποία κρίθηκε παράνομη η κατάργηση των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων. Μπορεί η απόφαση να είναι πρωτόδικη και να απαιτείται η απόφαση ανωτέρων δικαστηρίων, όμως η πραγματικότητα είναι μία. Αμφισβητούνται οι περικοπές, οι συνταξιούχοι διεκδικούν επιστροφές και τα ποσά αυτά, αν αθροιστούν, είναι πάρα πολύ μεγάλα. Κατά την δική μου εκτίμηση ξεπερνούν τα 8 δις ευρώ, ποσό που μέσα στα πλαίσια των μνημονιακών πολιτικών είναι αδύνατο να δοθεί.
Τι κάνει η κυβέρνηση αλλά και τα υπόλοιπα μνημονιακά κόμματα; Η κ. Αχτσιόγλου το είπε σαφώς, ότι οι αποφάσεις αφορούν αγωγές που είχαν ασκηθεί πριν από την κρίση του ΣτΕ και από το 2016 υπάρχει νέος νόμος που θέτει νέους κανόνες. Είναι, δηλαδή, όλα θέμα ερμηνείας.
Το βέβαιο είναι ένα. Ότι και με βάση αυτά, μετά τις εκλογές θα πάμε σε καινούριο συνταξιοδοτικό νόμο. Που σίγουρα προμηνύει νέες μειώσεις.
Η Νέα Δημοκρατία, με την πρόταση της ουσιαστικά οδηγεί στην κατάργηση της επικουρικής σύνταξης.
Οι συνταξιούχοι πρέπει να καταλάβουν ότι μόνο με αγώνες για κατάργηση των μνημονίων, ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, αντιμετώπιση της ανεργίας, μόνιμη και σταθερή εργασία και αύξηση των μισθών, μπορούν να διατηρηθούν οι συντάξεις. Οτιδήποτε άλλο είναι κοροϊδία.
*Πηγή: ΕφΣυν – 15/10/2018