Αναβρασμός επικρατεί στην Ιταλία μετά τις έντονες αντιδράσεις των Βρυξελλών και των αγορών για τον ιταλικό προϋπολογισμό. Να βρει τη χρυσή τομή και να κατευνάσει τα πνεύματα φαίνεται να αναλαμβάνει ο μετριοπαθής Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, συγκαλώντας ευρεία σύσκεψη.
Ειδικότερα, o Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μετέβη το απόγευμα της Τετάρτης με σειρά υπουργών στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο για να συζητήσει με τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα το περιεχόμενο του κρατικού προϋπολογισμού.
Στην συνάντηση, εκτός από τον Κόντε, συμμετέχουν ο υπουργός εσωτερικών και γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι, ο υπουργός εργασίας και αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, ο υπουργός οικονομικών Τζοβάνι Τρία, ο υπουργός εξωτερικών Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι, ο επικεφαλής του υπουργείου δικαιοσύνης Αλφόνσο Μποναφέντε, η υπουργός άμυνας Ελιζαμπέτα Τρέντα και ο υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Πάολο Σαβόνα.
Πάντως ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία μιλώντας νωρίτερα στο κοινοβούλιο για τον προϋπολογισμό, επιβεβαίωσε ότι η όλη σύνθεσή του δεν θα αλλάξει και ότι συνολικά αγγίζει τα 36,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Ο προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει 6,6 δισ. ευρώ περικοπές περιττών δαπανών και 8,1 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα» τόνισε ο ιταλός υπουργός Oικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου.
Ο ιταλός υπουργός σημείωσε ότι επιβεβαιώνονται όλες οι προβλέψεις για τον προϋπολογισμό του 2019.
Σύμφωνα με τον Τρία, τα κοινωνικά και φορολογικά μέτρα του προϋπολογισμού πρόκειται να αυξήσουν κατά 0,6% το ιταλικό ΑΕΠ.
«Η φάση αστάθειας που διέρχονται οι αγορές δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχάσουμε τις συνολικές προβλέψεις και εκτιμήσεις για το δημόσιο προϋπολογισμό» κατέληξε ο υπουργός.
Η επιμονή της Ρώμης στο οικονομικό σχέδιο της επιβεβαιώθηκε και στη συνεδρίαση της κυβερνητικής συμμαχίας, χθες (Τρίτη) βράδυ. Όπως προέκυψε, προς το παρόν η γραμμή δεν αλλάζει και παραμένει το μήνυμα ότι τα κοινωνικά μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν.
Ωστόσο, με τις αντιδράσεις από το εσωτερικό, μετά και τις αυστηρές προειδοποιήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, και από το εξωτερικό να αυξάνονται πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι εξετάζονται και εναλλακτικά σενάρια (!).
Η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, γράφει ότι είναι πιθανό να περιοριστούν τα κονδύλια για το «εισόδημα του πολίτη» και για την μείωση της συντάξιμης ηλικίας. Θα μπορούσε, ίσως, και να αποφασιστεί μια εφαρμογή τους μέσα σε μια διετία, και όχι εντός του επόμενου εξαμήνου.
Αισθητή είναι και στροφή από τα Πέντε Αστέρια που δείχνουν να θέλουν να δώσουν έμφαση στο διάλογο με τις Βρυξέλλες ρίχνοντας κατά το δυνατόν τους τόνους. Αμετακίνητη ωστόσο στην αδιάλλακτη στάση της και την ανοιχτή αντιπαράθεση παραμένει η Λέγκα του Σαλβίνι, μετά και την επικύρωση της συμμαχίας με την Μαρίν Λε Πεν.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 15 Οκτωβρίου η Ιταλία θα πρέπει να παρουσιάσει αναλυτικά στις Βρυξέλλες τον νέο προϋπολογισμό της, με τις όποιες ενδεχόμενες διορθώσεις και αλλαγές.