Σοβαρούς προβληματισμούς και ανησυχίες έχει προκαλέσει στις αεροπορικές εταιρείες διεθνώς, η κρίση που ακολούθησε την πτώση του Boeing 737 Max, με μία μετά την άλλη, δεκάδες χώρες να απαγορεύουν την πτήση αυτού του τύπου αροπλάνων και το επιβατικό κοινό να αμφισβητεί την ασφάλεια των αεροπορικών ταξιδιών.
Ήδη ο αμερικανικός αεροναυπηγικός κολοσσός βρίσκεται υπό ισχυρή πίεση και αρκετές αεροπορικές εταιρείες ανά τον κόσμο επανεξετάζουν τα σχέδιά τους.
Το 737 Max 8, η αναβαθισμένη εκδοχή του αεροσκάφους της Boeing με τις υψηλότερες πωλήσεις, έκανε την εμφάνισή του στην αγορά το 2017. Λιγότερα από 400 αεροσκάφη αυτού του μοντέλου έχουν πωληθεί παγκοσμίως και επομένως ο αντίκτυπος από τις εντολές για καθήλωσή τους είναι περιορισμένος. Συγκεκριμένα την περασμένη εβδομάδα πετούσαν στους αιθέρες 371 αεροσκάφη της οικογένειας 737 Max.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η υπόθεση δεν προκαλεί πονοκέφαλο στους αερομεταφορείς διεθνώς. Οι φόβοι για την ασφάλεια των πτήσεων έρχονται σε μία περίοδο κατά την οποία ήδη η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας τις αναγκάζει σε χαμηλές πτήσεις. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η ενδεχόμενη απώλεια του 737 Max 8 από τον στόλο τους όσο οι επιπτώσεις στη διάθεση του κοινού για ταξίδια με αεροπλάνο.
Ήδη εταιρείες όπως η Norwegian Air, που είχαν επενδύσει σ’ αυτό το μοντέλο, βλέπουν τις μετοχές τους να δέχονται ισχυρή πίεση. Η συγκεκριμένη εταιρεία θα ζητήσει μάλιστα αποζημίωση από την Boeing. H τελευταία έχει δει την κεφαλαιοποίησή της να συρρικνώνεται κατά 20 δισ. δολάρια και προβλέπεται να παραμείνει υπό πίεση για αρκετό διάστημα ακόμη.