Αμερικανοκίνητο πραξικόπημα στη Βολιβία εξανάγκασε τον Μοράλες σε παραίτηση

2735
πραξικόπημα

Μετά από μεθοδευμένη πολύχρονη επιχείρηση υπονόμευσης του επί δεκατέσσερα χρόνια προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες, η βολιβιανή Δεξιά και οι ΗΠΑ μπόρεσαν χθες να τον ανατρέψουν με στρατιωτικό πραξικόπημα.

Το πραξικόπημα καταδίκασαν με δηλώσεις τους ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες, ενώ η κυβέρνηση του Μεξικού προσέφερε πολιτικό άσυλο στον Μοράλες. Εντούτοις, ο ίδιος αρνείται να εγκαταλείψει τη χώρα του.

Η Iskra μέσα στον καταιγισμό των πληροφοριών που έχουν κατακλύσει παγκοσμίως τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο, επιλέγει να παραθέσει το άρθρο της Telesur, που αναδημοσίευσε η Prensa Rebelde, δύο μέσα έγκυρα, που εκφράζουν τις θέσεις των αριστερών, δημοκρατικών και προοδευτικών αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Λατινικής Αμερικής:

“Παραιτούμαστε για να σταματήσουν να χτυπούν τους ταπεινούς αδερφούς μας, δεν θέλουμε  συγκρούσεις”, δήλωσε ο Έβο Μοράλες.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες ανακοίνωσε την Κυριακή την παραίτησή του, ύστερα από ένα κύμα βίας που εξαπέλυσαν ομάδες της αντιπολίτευσης που δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στις 20 Οκτωβρίου.

“Αποφάσισα να παραιτηθώ από το αξίωμά μου έτσι ώστε ο Κάρλος Μέσα και ο Λουίς Καμάτσο να σταματήσουν να κακοποιούν και να βλάπτουν χιλιάδες αδερφούς… Έχω την υποχρέωση να αναζητώ την ειρήνη και πονάει πολύ που συγκρούονται Βολιβιανοί μεταξύ τους, γι αυτό στέλνω την επιστολή της παραίτησής μου στην Πολυεθνική Συνέλευσης της Βολιβίας”, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος Μοράλες, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρό του Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα, ο οποίος, επίσης, υπέβαλε την παραίτησή του.

Μετά από το έντονο κύμα βίας κατά των μελών και στελεχών του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS)τον εκφοβισμό δημοσιογράφων, τις πυρπολήσεις κατοικιών και την προδοσία πολιτικών συμμάχων και μελών της Αστυνομίας, η χώρα βιώνει επώδυνα μια πολιτική κρίση.

Προηγουμένως, σε μια δήλωσή τους, οι Ένοπλες Δυνάμεις υπογράμμισαν ότι για να ανακτηθεί η σταθερότητα του έθνους είναι αναγκαία μία αλλαγή στην Προεδρία.

“Προτείνουμε στον Πρόεδρο να παραιτηθεί από το αξιώμά του, επιτρέποντας την ειρήνευση και τη σταθερότητα της Βολιβίας”, δήλωσε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Γουίλιαμ Κάιμαν.

“Παραιτούμαστε για να σταματήσουν να χτυπούν τους ταπεινούς αδερφούς μας, φτωχές οικογένειες. Δεν θέλουμε συγκρούσεις. Αποφασίσαμε να παραιτηθούμε από την εκλογική μας νίκη για να γίνουν εκλογές. Όλα για την Βολιβία, όλα για την πατρίδα”, ανέφερε ο Μοράλες σε τηλεοπτικό διάγγελμα που μεταδόθηκε στη χώρα.

Επίσης, διέψευσε τις φήμες που διέδιδαν ακροδεξιές ομάδες περί πιθανής εξόδου του από τη χώρα ”Δεν έχω να διαφύγω για κάτι, δεν έχω κλέψει τίποτα, αν κάποιος πιστεύει ότι έχουμε κλέψει ας παρουσιάσει μία απόδειξη”.

Από πλευράς του, ο πρώην αντιπρόεδρος Άλβαρο Γκαρσία, δήλωσε ότι η κυβέρνηση παραιτείται για να τερματιστεί η βία και επεσήμανε τα επιτεύγματα του έθνους, με την ανάκτηση της κυριαρχίας, της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων.

Προσθέτοντας ότι “είμαστε η κυβέρνηση που εθνικοποίησε τους υδρογονάνθρακες και έβγαλε τρία εκατομμύρια πολίτες από τη φτώχεια”.

Παρ’ ότι ο πρώην πρόεδρος κάλεσε διεθνείς οργανισμούς, όπως τον ΟΗΕ και τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAK), να ελέγξουν τα αποτελέσματα των εκλογών και κάλεσε όλες τις κοινωνικές δυνάμεις σε διάλογο, οι ακροδεξιές ομάδες παρέμειναν στους δρόμους πραγματοποιώντας επιθέσεις στον πληθυσμό.

Ο Μοράλες υπέστη, επίσης, την κατάρρευση του υπουργικού του συμβουλίου μετά από μαζικές παραιτήσεις, όπως αυτές του υφυπουργού Τουρισμού Μαρσέλο Αρζέ, της προέδρου του Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου Μαρία Ευγένια Τσόκε, της υπουργού Σχεδιασμού Μαριάνα Πραντό, καθώς και του γερουσιαστή Ρενέ Χουακίνο που εξελέγη στην επαρχία Ποτόσι, του κυβερνήτη της ίδιας επαρχίας Χουάν Κάρλος Κέχας και του δημάρχου Γουίλιαμς Θερβάντες.

Ορισμένες από αυτές τις παραιτήσεις πραγματοποιήθηκαν υπό το καθεστώς απειλών και επιθέσεων από τις ομάδες της αντιπολίτευσης που παρέμειναν στους δρόμους, πιέζοντας για  να ολοκληρώσουν το πραξικόπημα.

Ο Μοράλες αφήνει μια χώρα με υψηλούς δείκτες ανθρώπινης ανάπτυξης, που εγγυάται τα θεμελιώδη δικαιώματα του πληθυσμού και με  μια οικονομική ανάπτυξη 4,5%, σύμφωνα με την Οικονομική Επιτροπή για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (CEPAL).

“Δεν είναι προδοσία των κοινωνικών κινημάτων, ο αγώνας συνεχίζεται, είμαστε λαός, έχουμε απελευθερώσει τη Βολιβία, αφήνουμε μια ελεύθερη, αναπτυσσόμενη χώρα με γενιές που έχουν πολύ  μέλλον”, κατέληξε ο Μοράλες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας