Αλλαγές χωρίς όραμα και σχέδιο στην Ομόνοια

1390
Αλλαγές χωρίς όραμα και σχέδιο στην Ομόνοια

Μόνο με εμπορικά κτίρια, πολυκαταστήματα και ξενοδοχεία δεν αλλάζει ουσιαστικά όψη το υποβαθμισμένο, ακαλαίσθητο συχνά βρώμικο και εστία περιθωρίου κέντρο της Αθήνας. Γενικότερα όλη η Αθήνα, με εξαίρεση κάποια σημεία της όπου ζει η πλούσια ελίτ, φτωχοποιείται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, μαραζώνει, και αποκτά όψεις παρατημένης «τριτοκοσμικής» πόλης.

Μεγάλα επενδυτικά projects που αναμένεται να αλλάξουν άρδην την εικόνα της Ομόνοιας δρομολογούνται μέσα στο επόμενο διάστημα.

Στόχος να αλλάξει η εικόνα εγκατάλειψης και υποβάθμισης που κυριαρχεί στην περιοχή τα τελευταία χρόνια.

Από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα είναι το νέο Μινιόν στο οποίο αναδείχτηκε προτιμητέος υποψήφιος αγοραστής η εταιρεία Dimand. Σε μια νέα εποχή εισέρχεται το ιστορικό κτίριο επί της οδού Πατησίων, κοντά στην Ομόνοια, στο οποίο στεγαζόταν επί δεκαετίες το πρώτο πολυκατάστημα της χώρας, το Μινιόν.

Το κτίριο απέκτησε κατόπιν διαγωνιστικής πλειοδοτικής διαδικασίας, ο Όμιλος Dimand καταβάλλοντας τίμημα άνω των 25 εκατ. ευρώ.

Το Μινιόν θα έχει μεικτή χρήση (εμπορικοί χώροι, γραφεία, χώροι εστίασης), ενώ το σύνολο της επένδυσης θα ανέλθει στα 30 εκατ. ευρώ.

Το Μινιόν που κάποτε ήταν η καρδιά του ελληνικού λιανεμπορίου, στην περιοχή της Ομόνοιας, στέγασε για περισσότερα από 50 χρόνια ένα πολυκατάστημα στο οποίο κάθε χρονιά συνέρρεε πλήθος κόσμου και το οποίο στα χρόνια της ακμής του απασχολούσε 1.000 υπαλλήλους.

Το Μινιόν ήταν το πρώτο κατάστημα στην Ελλάδα που καθιέρωσε τις ετήσιες εκπτώσεις, κατάργησε τα παζάρια θέτοντας καθορισμένες τιμές, καθιέρωσε τη διαφήμιση στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, εγκατέστησε κυλιόμενες σκάλες, χρησιμοποίησε Η/Υ, εισήγαγε τη λίστα αγορών και τη λίστα γάμου, εγκατέστησε κλιματιστικό και λειτούργησε στις εγκαταστάσεις του κομμωτήριο, καφετέρια, εστιατόριο, μπαρ, ακόμα και ταξιδιωτικό γραφείο.

Ήταν παραμονές Χριστουγέννων του 1980, όταν ένας εμπρησμός θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την πτώση του ιστορικού ονόματος, αλλά “αναστήθηκε” σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Μετά την πυρκαγιά χορηγήθηκαν δάνεια και το κατάστημα επαναλειτούργησε, αλλά τελικά το 1983 κρατικοποιήθηκε καθώς η επιχείρηση δεν μπόρεσε ξανά να παρουσιάσει κέρδη.

Το 1998 χρεοκόπησε και το κτίριο αγοράστηκε από την οικογένεια Φάις (Elmec Sports), η οποία φιλοδοξούσε να επαναλειτουργήσει το κατάστημα μετά από ανακαίνιση.

Η Elmec Sports εξαγοράστηκε από τη Folli Follie και το Μινιόν πέρασε στα χέρια της δεύτερης.

Από το 1998 και έπειτα ανακοινώθηκαν πολλές φορές διάφορα σχέδια αξιοποίησής του τα οποία όμως δεν προχώρησαν.

Ειδικότερα, πριν από χρόνια υπήρξε συμφωνία, η οποία τελικώς ναυάγησε, ανάμεσα στο Δημόσιο και τη Folli Follie για τη μετεγκατάσταση των διευθύνσεων και υπηρεσιών του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Στη συνέχεια οι φήμες ήθελαν τη διοίκηση της Folli Follie να εξετάζει την επαναλειτουργία του Μινιόν ως πολυκατάστημα, ωστόσο, όπως υποστήριζαν οι ιδιοκτήτες του, οι συνθήκες που επικρατούσαν στην ελληνική οικονομία, δεν άφηναν περιθώρια για νέες –τέτοιου τύπου– επενδύσεις.

Mετά ξέσπασε το σκάνδαλο της Folli Follie και ως εκ τούτου, οι όποιες εργασίες για την “επιστροφή” του Μινιόν μπήκαν στον πάγο.

Σαρόγλειο Μέγαρο

Επίσης η Dimand σε κοινοπραξία με την Prodea Investments έχει αναλάβει την ανακατασκευή ενός ακόμα ιστορικού κτιρίου στην περιοχή της πλατείας Ομονοίας. Πρόκειται για το Σαρόγλειο Μέγαρο, στην οδό Σταδίου 65, το οποίο θα λειτουργήσει ως ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων της αλυσίδας Moxy Hotels του ομίλου Marriott.

Το κτίριο χτίστηκε επί του ακινήτου που στέγαζε την οικία Σαρόγλου και αποτελεί περιουσία του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ για πολλά χρόνια στέγασε το Ειρηνοδικείο και το Πταισματοδικείο της Αθήνας – και βρίσκεται σε εμβληματικό σημείο της πρωτεύουσας: πάνω στη διασταύρωση της Πλατείας Ομονοίας με την οδό Σταδίου. Το νέο ξενοδοχείο αναμένεται να λειτουργήσει στο πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ το ύψος της επένδυσης εκτιμάται στα 20 εκατ. ευρώ.

Πρώην κτίριο Fokas

Σε επαναλειτουργία αναμένεται να τεθεί το διατηρητέο κτίριο επί της οδού Σταδίου 41, που κάποτε στέγαζε το κεντρικό κατάστημα της εμπορικής αλυσίδας “Φωκάς”. Το κτίριο το οποίο ανήκε στον ΕΦΚΑ μισθώθηκε κατόπιν σχετικού πλειοδοτικού διαγωνισμού στην αλυσίδα Brown Hotels. Το κατώτατο μηνιαίο μίσθωμα ορίστηκε σε 45.000 ευρώ, ενώ στον νέο μισθωτή θα δοθεί περίοδος χάριτος 6 μηνών, προκειμένου να προχωρήσει στις κατάλληλες εργασίες ανακαίνισης για τη νέα λειτουργία του κτιρίου. Η εκμίσθωση αφορά διάστημα 15 ετών από την ημερομηνία υπογραφής του μισθωτηρίου ενώ υπάρχει πρόβλεψη για επιπλέον 5 χρόνια παράτασης. Οι επιτρεπόμενες χρήσεις από τον ΕΦΚΑ περιορίζονται αυστηρά: α) στη χρήση ξενοδοχείου, τουριστικών καταλυμάτων, ενοικιαζόμενων δωματίων, β) στη χρήση εμπορικών καταστημάτων, γ) στη χρήση γραφείων, δ) στη χρήση ως χώρου διοργάνωσης εκδηλώσεων, αιθουσών τέχνης, διοργάνωσης εκθέσεων και λοιπών συναφών χρήσεων.

Πρόκειται για αυτοτελές πενταώροφο ακίνητο, με υπόγειο, ισόγειο, πέντε ορόφους και δώμα, συνολικής μικτής επιφάνειας 8.453,08 τετραγωνικών μέτρων, επί οικοπέδου επιφάνειας 1.225,83 τετραγωνικών μέτρων, επί της οδού Σταδίου 41.

Η πρόσβαση στο ακίνητο είναι ιδιαίτερα εύκολη, αφού βρίσκεται σε απόσταση 300 μέτρων περίπου από το σταθμό Μετρό “Πανεπιστήμιο”, 300 μέτρων περίπου από την πλατεία Ομονοίας και σε πολύ μικρή ακτίνα από αυτό, υπάρχουν στάσεις λεωφορείων και τρόλεϊ. Πρακτικά, οι επισκέπτες του ακινήτου, έχουν εύκολη συγκοινωνιακή πρόσβαση από και προς όλα τα προάστια της πρωτεύουσας.

Κτίριο ΔΕΗ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αγορά real estate αναμένεται η αποχώρηση της ΔΕΗ από τα κεντρικά της γραφεία στην οδό Χαλκοκονδύλη, καθώς θα απελευθερωθεί ένα οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Χαλκοκονδύλη, 3ης Σεπτεμβρίου, Καποδιστρίου και Πατησίων.

Τέλος, μεγάλες ανακατατάξεις στο κέντρο της Αθήνας αναμένεται να φέρει η μεταφορά των υπουργείων στην έκταση στην Πυρκάλ καθώς αναμένεται να αποδεσμευτούν 200 κτίρια, συνολικής έκτασης 350.000 τετραγωνικών μέτρων, για τα οποία μελετώνται σχέδια για την αξιοποίησή τους.

Όπως ανέφερε πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευθύμιος Μπακογιάννης, αναφερόμενος στο θέμα, “μας δίνεται πολύ σημαντική ευκαιρία για τα 100άδες εγκαταλελειμμένα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας να υπάρχει αξιοποίηση με όρους δόμησης και χρήσεις που δίνουν δυναμική στην πόλη”. Τόνισε ότι η προσπάθεια μεταφοράς των υπηρεσιών στον Υμηττό θα έχει θετικές επιπτώσεις από την επαναχρησιμοποίηση των χώρων που στεγάζουν τα υπουργεία. Στόχος είναι να έρθουν νέες χρήσεις των κτιρίων, κυρίως κοινωνική κατοικία, που θα δώσει ζωντάνια στις περιοχές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας