Ακόμα και το Bloomberg προτείνει να εμπιστευτούμε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V

1115
Ακόμα και το Bloomberg προτείνει να εμπιστευτούμε

Και όσο εδώ ψάχνουν να βρουν εμβόλια ή χαρίζουν εμβόλια (ακόμα άγνωστο τι έχει γίνει μετά τις αποκαλύψεις του Politico) και προτιμούν την καραντίνα γιατί δεν έχει εμβολιαστεί πληθυσμός (εννοώντας θα εμβολιαστεί ο κόσμος μόνο με ότι η ΕΕ θα πει), το Bloomberg, με άρθρο του που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού «Sputnik V» αναφέροντας μάλιστα και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να το εμπιστευτούμε.

Η Κομισιόν έχει εκδώσει οδηγία, σύμφωνα με την οποία το κάθε κράτος μέλος απαγορεύεται να προχωρά σε διμερείς συμφωνίες με κράτη και εταιρίες για το εμβόλιο, μία μετά την άλλη χώρες της ΕΕ παραβιάζουν τον κοινό κανόνα, αφήνοντας τις εξαγγελίες της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για κεντρική κατανομή των δόσεων αναλογικά με τον πληθυσμό των κρατών μελών.

Και όσο εδώ περιμένουν τα “ευρωπαϊκά” εμβόλια το ρωσικό εμβόλιο όχι μόνο ολοκλήρωσε τις δοκιμές αλλά λαμβάνει και ιδιαιτέρως κολακευτικά σχόλια για την ποιότητα του.

Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι η Ρωσία, χάρη στο «Sputnik V», είναι ένας από τους πέντε κατασκευαστές εμβολίων με τις οποίες έχουν υπογραφεί συμβόλαια προπαραγγελίας για συγκεκριμένο αριθμό δόσεων.

Ακόμα, γίνεται λόγος για το ότι το «Sputnik V» πέρασε την τρίτη φάση κλινικών δοκιμών και το ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου που μετρήθηκε σε κάθε ενδιάμεσο στάδιο κατά την ανάλυση δεδομένων, υπερέβη το 90% και στις τρεις περιπτώσεις.

Στο δημοσίευμα, επίσης, σημειώνεται η συνεργασία της Ρωσίας με την αγγλο-σουηδική εταιρεία AstraZeneca για τη δημιουργία ενός συνδυασμένου εμβολίου κατά της νόσου COVID-19 με τη χρησιμοποίηση ενός από τα συστατικά του «Sputnik V» και ενός από εκείνα του εμβολίου AZD1222, που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Μάλιστα, ο δημοσιογράφος, Σαμ Φαζέλι, μεταξύ άλλων, τονίζει:

«Όλα αυτά τα γεγονότα μαζί, ακόμα και παρά την απουσία (σ.σ. δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά) από τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της τρίτης φάσης, είναι λόγοι για να πιστέψουμε ότι το εμβόλιο “Sputnik V” μπορεί να είναι τόσο ισχυρό όσο τα ανάλογα που αναπτύχθηκαν από τα δυτικά εργαστήρια».

Επιπλέον, ο ίδιος δείχνει να προτιμά το «Sputnik V» έναντι του εμβολίου «CoronaVac», που αναπτύχθηκε από την κινεζική εταιρεία Sinovac, καθώς για το τελευταίο εκφράζει τις επιφυλάξεις του.

Υπενθυμίζεται ότι το «Sputnik V» είναι το πρώτο εγγεγραμμένο εμβόλιο στον κόσμο για την πρόληψη της νόσου COVID-19 και αναπτύχθηκε από το Κέντρο Έρευνας «Γκαμαλέγια».

Το «Sputnik V» βασίζεται στη μελετημένη και δοκιμασμένη πλατφόρμα ανθρώπινων αδενοϊικών φορέων και προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως είναι η ασφάλεια, η αποτελεσματικότητα και η απουσία μακροπρόθεσμων αρνητικών συνεπειών.

Στην Ελλάδα που μέχρι στιγμής έχει λάβει σχεδόν 100.000 δόσεις από την Pfizer, ο αρχικός κυβερνητικός σχεδιασμός για 2.100.000 εμβολιασμούς το μήνα αντικαταστάθηκε και επίσημα με το πλάνο για 5.000 ως 8.000 τη μέρα, με τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη να χαμηλώνει δραματικά τον πήχη και τις προσδοκίες, εκτιμώντας πως η διαδικασία «προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς» και πως «δεν χρειάζεται να επιταχύνουμε περισσότερο, όταν τα εμβόλια που έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι στιγμής είναι μόλις δύο».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, συνολικά 40.163 άτομα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση του εμβολίου, το Σάββατο 9 Ιανουαρίου έγιναν 5300 εμβολιασμοί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας