Αδυναμία οι πολίτες να πληρώσουν τους φόρους ; Τότε ψαλίδι του κράτους στις δαπάνες του !

2045
κούρεμα

Η αδυναμία των φορολογουμένων να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο ανάγκασε την κυβέρνηση να μειώσει τις δαπάνες κατά 1,5 δισ. ευρώ. Και τα δύσκολα (ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας κ.λπ.) έπονται..

Οι φορολογούμενοι έφτασαν στο αμήν τον Ιούλιο. Την τρύπα στα έσοδα όμως ανέλαβαν να κλείσουν οι δαπάνες. Η συνταγή του «δεν πληρώνω» έρχεται να καλύψει την υστέρηση των φορολογικών εσόδων, με αποτέλεσμα οι μειωμένες κατά 1,5 δισ. ευρώ δαπάνες του Δημοσίου να εξασφαλίζουν όχι απλώς πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, αλλά υπέρβαση του στόχου κατά 50%. Από πλεόνασμα πάμε καλά. Δύο δισεκατομμύρια πλεόνασμα απαιτούσε ο προϋπολογισμός, στα 3,024 δισ. ευρώ ανήλθε τον Ιούλιο. Υπέρβαση και με το παραπάνω.
Στις τσέπες των φορολογουμένων, οι οποίοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με κατασχέσεις αν δεν πληρώσουν στην ώρα τους τον λογαριασμό των μέτρων που ψηφίστηκαν την τελευταία διετία, σε μια φορολογική βάση ήδη υπερφορτωμένη, η κατάσταση είναι προφανώς διαφορετική. Το ίδιο και στην πραγματική οικονομία.  Σε ιδιώτες προμηθευτές, εν δυνάμει συνταξιούχους και φορολογουμένους που περιμένουν επιστροφές, το υπουργείο Οικονομικών έχει συσσωρεύσει ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 5 δισ. ευρώ. Με τα δανεικά του Ιουλίου από τον ESM επιχειρείται να αρχίσει η ροή κεφαλαίων. Θα πάρει χρόνο για να δοθεί πραγματική ανάσα και να καλυφθεί το χαμένο έδαφος της πολύμηνης διαπραγμάτευσης.
Με οδηγό τις εγγεγραμμένες δαπάνες που δεν εκταμιεύονται, το πλεόνασμα ελέγχεται. Στις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες στο επτάμηνο κατά 1,565 δισ. ευρώ, στον τακτικό προϋπολογισμό η μείωση είναι 1,043 δισ. ευρώ και επιμέρους «μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι επιχορηγήσεις νοσοκομείων ΥΠΕ-ΠΕΔΥ κατά 199 εκατ. ευρώ, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης κατά 99 εκατ. ευρώ, τα επιδόματα πολυτέκνων κατά 60 εκατ. ευρώ και αποδιδόμενοι πόροι κατά 302 εκατ. ευρώ».
Στο σκέλος των εσόδων τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ήρθαν να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες που είχαν δημοσιεύσει «ΤΑ ΝΕΑ» σχετικά με τη στάση των φορολογουμένων τον Ιούλιο. Αρχισε να εκδηλώνεται το πρώτο μεγάλο κύμα απαιτήσεων πληρωμών, φάνηκε η αδυναμία των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στο μέγεθος των επιβαρύνσεων που έχουν συσσωρευτεί. Μέχρι τον Ιούνιο, τα στοιχεία ήταν ενθαρρυντικά για την πορεία των εισπράξεων. Τον Ιούλιο ήρθε η ανατροπή. Η πρώτη δόση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων απαιτούσε εισπράξεις 1.114.509.000 ευρώ, αλλά έως τις 31 Ιουλίου στο ταμείο μπήκαν 775,031 εκατ. ευρώ, με την εισπραξιμότητα της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος στο 69,5%.
Η υστέρηση των 338 εκατ. ευρώ αποτυπώνεται στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου, μαζί με υστέρηση 47 εκατ. ευρώ στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και εισπράξεις κατά 200 εκατ. ευρώ χαμηλότερες στο μέτωπο των ειδικών φόρων κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα. Σε όλους αυτούς τους κλάδους, αρμόδιοι φορείς είχαν προειδοποιήσει ότι οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων θα πλήξουν την κατανάλωση και θα θρέψουν το λαθρεμπόριο. Η υστέρηση των εσόδων είναι ένα ανησυχητικό μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση.
ΔΕΝ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ… Οι δηλώσεις της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου (Πρακτορείο FM) δείχνουν πάντως πως δεν υπάρχει ανησυχία. Η υφυπουργός χαρακτήρισε συνηθισμένη πρακτική των φορολογουμένων (30% πέρυσι έναντι 28% φέτος) να μην πληρώνουν στην ώρα της την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση των 12 δόσεων. Για να υπάρξει ηλεκτρονική ένταξη στη ρύθμιση, θα πρέπει να γίνει ληξιπρόθεσμη η οφειλή. Πέρυσι όμως, στο τέλος Ιουλίου οι εισπράξεις από φόρο εισοδήματος εμφάνιζαν υστέρηση 187 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος η υστέρηση ξεπέρασε τα 400 εκατ. ευρώ (φυσικά – νομικά πρόσωπα και ειδικών κατηγοριών). Από τις αστοχίες ενός μήνα στα έσοδα, ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία τους έως το τέλος του έτους δεν μπορούν να εξαχθούν. Μέχρι το τέλος του έτους, υπάρχει χρόνος. Υπάρχει και ανησυχία. Ασχέτως αν δεν εκδηλώνεται δημόσια. Οι επόμενοι μήνες είναι βαρυφορτωμένοι με υποχρεώσεις για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας (5,5 δισ. ευρώ μόνο από αυτές τις τρεις κατηγορίες), ενώ οι εισπράξεις ασφαλιστικών εισφορών αποτελούν μεγάλο στοίχημα για τον προϋπολογισμό. Η δυνατότητα ελέγχου του τελικού αποτελέσματος μέσω των δαπανών πάντως, δεν εγείρει ανησυχία για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα. Το 1,75% του ΑΕΠ αναμένεται να επιτευχθεί. Για το 2018, όταν ο στόχος κάνει άλμα στο 3,5% του ΑΕΠ, όλα τα ενδεχόμενα , ακόμα και για νέα μέτρα, είναι ανοιχτά.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας